Till innehåll på sidan

Betänkandet Privat införsel av alkoholdrycker - Tydligare regler i konsekvens med svensk alkoholpolitik (SOU 2014:58)

Skriftlig fråga 2014/15:231 av Barbro Westerholm (FP)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2015-02-16
Anmäld
2015-02-18
Sista svarsdatum
2015-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sedan det så kallade Rosengrenmålet avgjordes i EU-domstolen 2007 infördes en bestämmelse i alkohollagen om privatpersoners rätt att med anlitande av oberoende transportör införa alkoholdrycker för eget bruk i Sverige. Det har lett till att ett antal kommersiella aktörer i sin marknadsföring erbjudit hemleverans av alkoholdrycker till svenska konsumenter. Det här är en verksamhet som vuxit, och därför tillsattes en utredning för att bedöma lagligheten och lämpligheten med e-handel och hemleverans till konsumenter.

Utredningen kom i juli 2014 med sitt betänkande Privat införsel av alkoholdrycker Tydligare regler i konsekvens med svensk alkoholpolitik (SOU 2014:58). Det är nu remissbehandlat.

Det här är en växande verksamhet där reglerna för privatinförsel måste harmoniera med unionsrättens bestämmelser om fri rörlighet av varor och tjänster. Samtidigt får det inte komma i konflikt med det regelverk som gäller för vårt alkoholmonopol. Till det kommer att införsel av alkoholdrycker vid sidan av Systembolaget AB och godkända partihandlare ger upphov till problem rörande skatt på alkohol samt mervärdesskatt. Det är därför viktigt att oklarheterna i nuvarande lagstiftning undanröjs.

I listan över propositioner avsedda att avlämnas under våren 2015 återfinns ingen proposition om privat införsel av alkoholdrycker.

 

Jag vill därför fråga om statsrådet och regeringen avser att med ledning av nämnda utredning och remissvaren på den lägga fram en proposition till riksdagen och när det i så fall kan ske.

Svar på skriftlig fråga 2014/15:231 besvarad av Gabriel Wikström (S), statsråd

Dnr S2015/1111/FST

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:231 av Barbro Westerholm (FP) Betänkandet Privat införsel av alkoholdrycker - Tydligare regler i konsekvens med svensk alkoholpolitik (SOU 2014:58)

Barbro Westerholm har frågat mig om jag och regeringen avser att med ledning av nämnda utredning och remissvaren på den lägga fram en proposition till riksdagen och när det i så fall kan ske.

Under åren 2012-2014 tillsatte den dåvarande regeringen två olika utredningar, varav den ena var Alkoholleveransutredningen, vilket är den utredning som Barbro Westerberg refererar till.

Alkoholleveransutredningen hade i uppdrag att bedöma dels vad som idag är tillåtet och vad som är otillåtet när det gäller e-handel och hemleverans av alkoholdrycker, dels vad som bör vara tillåtet respektive otillåtet utifrån både den svenska alkoholpolitiken och de förpliktelser som följer av EU-medlemskapet.

Regeringen, och många av remissinstanserna anser att de förslag som utredningarna lämnat inte är tillräckligt långtgående för att vara i enlighet med den svenska alkoholpolitiken, och inte heller tillräckligt tydligt klargör gränserna för vad som är tillåtet respektive otillåtet när det gäller e-handel.

Förslagen innebär bl.a. att distansförsäljning under vissa villkor är tillåten. Distansförsäljning innebär att e-handelsförsäljaren anordnar transporten till köparen i Sverige. Villkoren är att transportören är oberoende av säljaren. Konsekvensen av att tillåta distansförsäljning är att ytterligare en försäljningskanal av alkohol till konsumenter i Sverige möjliggörs, vilket kan äventyra det svenska alkoholmonopolet.

Finland har precis som Sverige ett detaljhandelsmonopol för alkohol, men i Finland tillåts endast distansköp av alkoholdrycker dvs. vid e-handel måste köparen anordna transporten till Finland. Sedan våren 2014 pågår ett mål i EU-domstolen, det s.k. Alko taxi-målet, avseende det finska systemet. Helsingfors hovrätt har begärt ett förhandsavgörande från EU-domstolen gällande bl.a. kravet på detaljhandelstillstånd för import av alkoholdrycker när en finländsk köpare köpt alkoholdrycker från en säljare i en annan medlemsstat. Ett avgörande i målet kan komma att bringa klarhet i vilka restriktioner som Sverige kan upprätthålla när det gäller e-handel med alkoholdrycker. Ett uttalande om att det är möjligt att förbjuda distansförsäljning skulle innebära att Sverige kan vidta mer långtgående begränsningar på området än vad utredningen har föreslagit. Oavsett vad utfallet i målet blir så överväger regeringen att gå fram med förslag för att tydliggöra reglering av e-handel med alkoholdrycker.

Det är viktigt att den svenska alkohollagstiftning är så restriktiv och tydlig som möjligt. För att säkerställa att en kommande reglering av

e-handel med alkoholdrycker utformas på ett sätt som inte innebär att det svenska detaljhandelsmonopolet hotas, avser regeringen att avvakta Alko taxi-målets utfall. Dom i målet kan förväntas omkring årsskiftet 2015/16. I avvaktan på domen avser regeringen att se över alternativa förslag.

Stockholm den 3 mars 2015

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.