Till innehåll på sidan

En samlad nationell strategi för testning, smittspårning och isolering

Skriftlig fråga 2020/21:477 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-13
Överlämnad
2020-11-13
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Coronapandemin har tagit ny fart. Smittspridningen ökar. Trycket på hälso- och sjukvården ökar. Dödstalen ökar. För att vända utvecklingen måste vi testa, smittspåra och isolera personer som smittats. Men dessa tre grundläggande redskap i arbetet för att hejda smittspridningen funkar långt ifrån tillräckligt bra. Inte minst ser vi nu återigen problem med att testningskapaciteten inte räcker till.

Nu måste regeringen agera. Men hittills har regeringen i stället varit alldeles för passiv och försökt fly ansvaret. Inte minst har socialministern, nu senast i SVT:s Uppdrag granskning (den 11 november), valt att peka finger på regionerna i stället för att ta ansvar för det testhaveri som hon och regeringen bär ett stort ansvar för. Nu måste både regeringen och Folkhälsomyndigheten ha fokus på att möta den ökade smittspridningen, eller som Mikael Johansson, regionstyrelsens ordförande i Kronoberg, uttryckte det i en kommentar med anledning av ovannämnda tv-program: Vi behöver en nationell plan med regionala möjligheter till extra åtgärder, inte en stat som bara skyller ifrån sig.

Från Moderaternas sida har vi länge pekat på behovet av en sammanhållen nationell strategi för testning, smittspårning och isolering. Vi anser att det behövs en handlingsplan som binder samman berörda myndigheter och aktörer och som gör det tydligt hur både dessa aktörer och vi alla som enskilda invånare ska agera avseende testning, smittspårning och isolering. I dag ser vi hur ett många gånger orimligt stort ansvar för smittspårning läggs på enskilda individer och att smittspårningen behöver både förbättras och intensifieras.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är ministern beredd att ta initiativ till en samlad nationell strategi för testning, smittspårning och isolering?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:477 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:477 av Johan Hultberg (M)
En samlad nationell strategi för testning, smittspårning och isolering

Johan Hultberg har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ till en samlad nationell strategi för testning, smittspårning och isolering.

Det finns redan nationella vägledningar för testning, smittspårning och isolering framtagna av Folkhälsomyndigheten. Myndigheten har även tagit fram en särskild vägledning för smittspårning och testning på äldreboenden. Vägledningarna implementeras av de regionala smittskyddsenheterna.

För att stödja testning och smittspårning som en del i arbetet med att bryta smittkedjor har regeringen avsatt 9,8 miljarder kronor i år. Testningen har ökat tio gånger om sedan i våras. Under v. 46 testades 254 295 personer för aktiv covid-19-infektion.

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner har ingått en överenskommelse om storskalig testning och smittspårning. Den innebär att staten tar kostnaderna och att regionerna åtar sig att utföra testning och smittspårning utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Nyligen har överenskommelsen uppdaterats och förlängts för hela 2021. Det bidrar till långsiktighet i arbetet. Den nya överenskommelsen tar höjd nya diagnostiska metoder, såsom antigentester (så kallade snabbtester).

Sammanfattningsvis pågår ett intensivt arbete, på nationell och regional nivå, med ändamålsenlig storskalig testning för covid-19, smittspårning och


utbrottshantering. Regeringen för dialog med berörda aktörer och är beredd att vidta fler åtgärder när så behövs.

Stockholm den 25 november 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.