Bekämpning av mygg vid översvämningar

Skriftlig fråga 2020/21:3222 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-15
Överlämnad
2021-06-15
Anmäld
2021-06-16
Svarsdatum
2021-06-23
Sista svarsdatum
2021-06-23
Besvarad
2021-06-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Våren 2021 har varit blöt, och mycket regn har kommit i stora delar av Sverige. Detta gör att myggen kläcks tidigt på våren och kan skapa stora problem för bostadsområden, företagare och lantbrukare runt om i landet. Detta sker vid vattendrag och där mycket vatten samlas vid översvämning.

Områden som varit extra hårt drabbade är Västra Götaland, Värmland, Dalarna och Skåne.

För att bekämpa mygg används ett biologiskt bekämpningsmedel som heter BTI. För att få tillstånd att bekämpa mygg ska beslut fattas av bland andra Kemikalieinspektionen, Naturvårdsverket och länsstyrelsen. När just bekämpning av mygg ska göras behöver snabba beslut fattas så att problemet kan åtgärdas. Det är mycket kompetens som behövs för att bekämpa den stora spridningen av mygg. Ett sätt att snabba på besluten och få till effektivare handläggning är att samla alla beslut och kompetenser hos en myndighet som blir ansvarig. Det blir som en väg in för just denna fråga.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att snabba på handläggningen när det gäller bekämpning av mygg, och bör den samlade kompetensen kring denna fråga samlas hos en myndighet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3222 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/01246 Miljödepartementet M iljö- och klimatministern samt vice statsminister Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3222 av Mikael Larsson (C)
Bekämpning av mygg vid översvämningar

Mikael Larsson har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att snabba på handläggningen när det gäller bekämpning av mygg och om den samlade kompetensen kring denna fråga bör samlas hos en myndighet.

I områden där stora mängder mygg innebär problem kan olika metoder användas i kombination utifrån de lokala förutsättningarna. Slåtter, betesdrift, dikesunderhåll och reglering av vattennivån är exempel på åtgärder som kan minska förekomsten av översvämningsmygg på lång sikt. Det finns också bekämpningsmedel som Kemikalieinspektionen har godkänt för användning mot larver av översvämningsmygg, däribland biologiska bekämpningsmedel som innehåller bakterien Bacillus thuringiensis israelensis (Bti). Nuvarande produktgodkännande sträcker sig över flera år.

Vilka tillstånd eller myndighetsbeslut som krävs för att få sprida bekämpningsmedel mot mygglarver beror på hur och var bekämpningen ska ske. Det har till exempel betydelse om bekämpning ska ske från luften och om skyddade naturområden berörs. Naturvårdsverket har en vägledning som samlat beskriver vilka tillstånd och beslut som kan krävas inför bekämpning av översvämningsmygg. Prövningarna kopplat till myggbekämpning ska bland annat säkerställa ett nödvändigt skydd för människor och miljö. Det finns inga planer på att samla dem till en myndighet.

Generellt sett förutsätter en effektiv miljöprövning att de ansökningar som lämnas in för prövning av tillstånd håller en god kvalitet. Effektiva tillståndsprocesser kräver också att prövningsmyndigheterna har förutsättningar att genomföra sitt uppdrag. För att korta handläggningstiderna och förstärka arbetet med miljöprövning och miljötillsyn föreslog regeringen i budgetpropositionen för 2021 att Naturvårdsverkets och länsstyrelsernas förvaltningsanslag skulle tillföras ytterligare medel.

Stockholm den 23 juni 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.