Akuta problem för arbetspendlare till Norge

Skriftlig fråga 2020/21:1649 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-04
Överlämnad
2021-02-05
Anmäld
2021-02-09
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17
Besvarad
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region. Men coronapandemin har inneburit ett mycket hårt slag mot det nordiska samarbetet och integrationen. Plötsligt har våra nationsgränser blivit brutalt tydliga, särskilt för människor och företag i gränsbygder i bland annat Bohuslän och Dalsland som drabbas hårt av införandet av gränsrestriktioner och bristen på nordisk koordination. I Strömstad har arbetslösheten fördubblats på mindre än ett år som en direkt följd av gränsrestriktionerna i kombination med regeringens otillräckliga och sena stöd till drabbade företag. 

Arbetspendlingen – i båda riktningar – över gränsen mellan Sverige och Norge har under pandemin i stort fungerat, om än inte utan besvär. Nu är de norska gränsrestriktionerna dock så strikta att många pendlare helt hindras från att ta sig till sina arbeten i Norge. Endast arbetspendlare som jobbar inom sektorer som klassats som samhällsviktiga av den norska regeringen tillåts inresa. Det innebär att personer bosatta i Sverige men med arbete i Norge kan bli utan lön. Min uppfattning är att det är fullkomligt orimligt. De svenska och norska regeringarna måste enas om lösningar på detta såväl som på andra akuta problem som de båda ländernas gränsrestriktioner skapar. Bristen på samordning och gränsöverskridande lösningar är allvarlig och slår stenhårt mot såväl arbetsgivare som arbetstagare i gränsregionerna. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Anser statsrådet att det är acceptabelt att gränspendlare som på grund av gränsrestriktioner inte kan ta sig till sitt arbete blir utan lön, och om inte, kan statsrådet utlova kompensation till de drabbade?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1649 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)

Utrikesdepartementet Statsrådet Hallberg Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1645 av Fredrik Christensson (C) Gränspendling och fråga 2020/21:1649 av Johan Hultberg (M) Akuta problem för arbetspendlare till Norge

Fredrik Christensson har frågat mig om jag tänker vidta åtgärder för att gränspendlare till Norge inte ska drabbas ekonomiskt och för att åter möjliggöra gränspendling. Johan Hultberg har frågat mig om jag anser att det är acceptabelt att gränspendlare som på grund av gränsrestriktioner inte kan ta sig till sitt arbete blir utan lön, och om jag kan utlova kompensation till de drabbade. Jag besvarar frågorna samlat.

Norge har sedan i mars tillämpat olika inreserestriktioner för att förhindra smittspridningen i landet. Arbetspendlare har till största del undantagits från dessa. Det inreseförbud som Norge införde den 29 januari innebär dock att svenskboende arbetstagare vilkas arbete inte definieras som samhällskritiskt av Norge inte längre kan korsa gränsen om de inte omfattas av något annat undantag. Det här drabbar de svenskboende hårt när de inte längre kan ta sig till sitt arbete och förlorar sin inkomst.

Regeringen ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen och vad den innebär för de boende i gränsregionerna. Därför har jag upprepade gånger i min dialog med norska företrädare understrukit vikten av att underlätta för gränspendlare och minimera de negativa konsekvenserna.

Det är upp till varje land att vidta de åtgärder som anses nödvändiga för att begränsa smittspridningen. Samtidigt finns ett ansvar för att stödja dem som drabbas av pandemin.

När Sverige infört inreseförbud från Norge har vi valt att undanta all arbetspendling från Norge. Ingångsvärdet är att i den utsträckning som situationen tillåter, undvika att enskilda individer eller arbetsgivare ska drabbas av inreseregler som skapar hinder för vår gemensamma nordiska arbetsmarknad.

Sedan krisens början har jag i möten med mina samarbetsministerkollegor drivit frågan om att vi behöver stärka vårt samarbete i gränshinderfrågor. Jag har särskilt pekat på behovet av att tydliggöra samarbetsministrarnas ansvar och vikten av dialog inför beslut om gränsrestriktioner. Anledningen är just att undvika situationer liknande den som nu uppstått, där våra medborgare i gränsregionerna hamnar i kläm.

Regeringen fördelar även varje år cirka 1,5 miljarder kronor för regionala tillväxtåtgärder som ska finansiera insatser utifrån respektive regions utmaningar och prioriteringar. Dessa medel kan tillsammans med medel från bland annat Europeiska regionala utvecklingsfonden och Europeiska socialfonden användas för att stödja individers omställning i gränsregionen mot Norge.

Det är vi politiker på båda sidor av gränsen som bjudit in nordborna att bosätta sig och investera i gränsregionerna. Nära och tillitsfulla mellanfolkliga relationer är en central byggsten för ett starkt nordiskt samarbete. Att återuppbygga förtroende för nordiskt samarbete, särskilt i gränsregionerna, har hög prioritet för mig.

Jag kommer att fortsätta min dialog med Norge om de gränshinder som uppstått på grund av pandemirelaterade åtgärder. Det är en dialog som pågår såväl bilateralt som vid gemensamma möten med mina nordiska samarbetsministerkollegor.

Stockholm den 17 februari 2021

Anna Hallberg –

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.