Till innehåll på sidan

Matförsörjningen till den svenska FN-styrkan i Mali

Skriftlig fråga 2014/15:405 av Lena Asplund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-09
Överlämnad
2015-04-09
Anmäld
2015-04-10
Svarsdatum
2015-04-22
Sista svarsdatum
2015-04-22
Besvarad
2015-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Många är vi som blivit upprörda över de uppgifter som framkommit om att den svenska FN-styrkan i Mali har stora problem när det gäller livsmedelsförsörjningen. Det handlar inte om små problem, utan de tilldelade portionerna rapporteras vara så kalorifattiga att det både påverkar soldaternas fysik och leder till att soldater som ägnar dagarna åt hård fysisk aktivitet tvingas lägga sig hungriga. Enligt uppgift så innehåller den av FN tilldelade dagsransonen endast 1 800 kilokalorier, vilket enligt experter på området endast är hälften av vad en aktiv soldat kan tänkas behöva. Allvarligt är också att soldaterna inte har tillgång till mat efter kl. 18.00, trots att många går av sin tjänstgöring långt senare på kvällen eller natten än så.

Detta är en helt oacceptabelt. De svenska kvinnor och män som deltar i utlandstjänst ska få tillgång till de matransoner som de behöver för att klara av att utföra sina uppgifter och upprätthålla sin fysik. Man måste också ta hänsyn till de individuella behoven hos varje soldat. En person som är två meter lång behöver självklart fler kalorier än någon som är kortare.

Chefen för Malistyrkan, överstelöjtnant Carl-Magnus Svensson, går i detta läge ut och kallar matbristen för ett lyxproblem och att det svenska förbandet inte kan kräva mer mat än andra FN-förband i Timbuktu. Ett sådant uttalande är inte bara nonchalant utan tyder också på att man inte är beredd att ta det ansvar som krävs för att förbättra situationen. Om inte Försvarsmakten klarar av att lösa detta så måste man agera från regeringens sida.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Delar försvarsministern åsikten att bristen på mat för de svenska soldaterna i Mali är ett lyxproblem eller avser han att vidta åtgärder för att förbättra situationen?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:405 besvarad av Peter Hultqvist (S), försvarsminister

Dnr Fö2015/549/MFI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:405 Matförsörjningen till den svenska FN-styrkan i Mali av Lena Asplund (M)

Lena Asplund har frågat mig huruvida jag delar överstelöjtnant Carl-Magnus Svenssons åsikt att matförsörjningen till det svenska förbandet i MINUSMA är ett lyxproblem och huruvida jag som försvarsminister avser vidta åtgärder för att förbättra situationen?

Jag vill börja med att konstatera att frågan kring logistik och förplägnad inte främst är en fråga för regeringen utan en fråga för Försvarsmakten. Försvarsmakten har som ansvarig myndighet ett arbetsgivaransvar över den personal som ingår i den svenska FN-styrkan i MINUSMA.

Försvarsmakten har inlett en insats under mycket utmanande förhållanden. Man har bland annat byggt upp en camp på en plats där det bara för ett par månader sedan var öken.

I de avtal som Sverige slutit med FN ska FN stå för leveranser av förnödenheter till det svenska bidraget. Om dessa avtal inte följs, eller innehåller brister, ser jag det som självklart att Försvarsmakten följer upp och åtgärdar dessa.

I alla insatser, oavsett om de leds av Nato, FN eller EU finns en inkörningsperiod såväl för det svenska bidraget som för, i detta fall, FN. Enligt de uppgifter jag fått från Försvarsmakten har man sedan en tid tillbaka ett väl fungerande kök, rutiner för beställningar och kompletteringar om så skulle behövas. I händelse av en extremsituation har förbandet tillgång till förnödenheter i form av fältportioner.

Stockholm den 22 april

Peter Hultqvist

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.