Försörjningsstöd till sjuka

Skriftlig fråga 2010/11:474 av Hultqvist, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-05-02
Anmäld
2011-05-03
Besvarad
2011-05-11
Svar anmält
2011-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 maj

Fråga

2010/11:474 Försörjningsstöd till sjuka

av Peter Hultqvist (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Tyvärr kan vi konstatera att många sjuka tvingas leva på försörjningsstöd, vilket normalt ska vara en tillfällig lösning. En kartläggning som SKL ansvarar för visar att 270 sjuka personer i Borlänge lever på försörjningsstöd. Det handlar om utbetalningar från kommunen i storleksordningen 13,8 miljoner kronor. Förhållandet är likartat i andra kommuner.

Det visar att nuvarande sjukförsäkringssystem för stora grupper av sjuka leder till utanförskap och marginalisering. De fakta som nu kommit fram genom SKL:s kartläggning borde följas upp av praktiska åtgärder.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av SKL:s kartläggning som visar att stora grupper av sjuka tvingas leva på försörjningsstöd?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:474 besvarad av Statsrådet Ulf Kristersson

den 11 maj

Svar på fråga

2010/11:474 Försörjningsstöd till sjuka

Statsrådet Ulf Kristersson

Peter Hultqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av SKL:s kartläggning som visar att stora grupper av sjuka tvingas leva på försörjningsstöd.

Den som har en stadigvarande nedsättning av sin arbetsförmåga kan få sjukersättning oberoende av om den enskilde före sjukdomen har förvärvsarbetat eller inte. För sjukpenning gäller dock inkomstbortfallsprincipen. De flesta som är arbetsoförmögna på grund av sjukdom och får sin huvudsakliga försörjning via försörjningsstödet har inte förvärvsarbetat i den utsträckningen att en sjukpenninggrundande inkomst har kunnat fastställas. Enligt SKL rör det sig om ca 40 000 hushåll och 20 procent av kostnaderna för ekonomiskt bistånd. Av de personer som lämnar sjukförsäkringen efter att ha uppburit ersättning under maximal tid bedömer SKL att det är 10 procent som får ekonomiskt bistånd vilket utgör mindre än 1 procent av de totala kostnaderna för ekonomiskt bistånd. Den viktigaste åtgärden är därför att föra en sådan politik att fler människor kan försörja sig genom eget förvärvsarbete och därigenom också få ett försäkringsskydd vid sjukdom.

Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen har i uppdrag att se över de allmänna försäkringarna vid sjukdom och arbetslöshet. I uppdraget ingår att se över samspelet mellan sjukförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen, aktivitetsstödet och ekonomiskt bistånd.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.