Initiativ för fred i Somalia

Skriftlig fråga 2007/08:1168 av Rådström, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-05-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2008-05-05
Besvarad
2008-05-09
Svar anmält
2008-05-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 maj

Fråga

2007/08:1168 Initiativ för fred i Somalia

av Britta Rådström (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den etiopiska armén gick in i Somalia för drygt ett år sedan. Det skulle bli en kortvarig insats i syfte att rädda och stödja övergångsregeringen mot de islamiska domstolarnas förbund. Övergångsregeringen har dock inte lyckats samla landet och säkerhetssituationen påminner en del om Irak. Etiopierna är kvar och upplevs av många som ockupanter. Det behövs nya och kraftfullare politiska initiativ för att blåsa liv i fredsprocessen och övervinna Somalias nationella sönderfall.

I Sverige finns en stor grupp somaliska flyktingar varav många säkert för all framtid kommer att bo kvar i Sverige oavsett vad som händer i Somalia. Fred och försoning i Somalia är alltså inte bara en nationell, utrikespolitisk fråga utan också en fråga som direkt berör många svenska medborgare med släkt och vänner i det tidigare hemlandet.

Vilka initiativ tar statsrådet från svensk sida, inom EU och inom FN, för att främja fred och försoning i Somalia?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1168 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 9 maj

Svar på fråga

2007/08:1168 Initiativ för fred i Somalia

Utrikesminister Carl Bildt

Britta Rådström har frågat mig vilka initiativ jag tar från svensk sida, inom EU och inom FN, för att främja fred och försoning i Somalia.

Sverige är och förblir en av de mer pådrivande aktörerna i världssamfundets stöd till fred och säkerhet i Somalia.

Nyckeln till en politisk lösning ligger i försoning och dialog med deltagande av övergångsregeringen (TFG) och den politiska oppositionen inom och utanför landet. Sverige har därför, genom regeringens särskilda sändebud för Afrikas horn och genom förstärkningen av ambassaden i Nairobi med en ambassadör för fredsprocessen i Somalia, utvecklat förtroendefulla relationer såväl med övergångsregeringen som med oppositionella grupper, inklusive oppositionsalliansen ARS (Alliance for the Re-liberation of Somalia).

Sverige bidrog med finansiellt stöd för den nationella försoningskongressen som ägde rum förra året och stöder nu en gradvis utveckling av förtroendeskapande dialog under ledning av FN:s särskilde representant (UN SRSG) Ould-Abdallah, som nyligen besökte Sverige. Sverige stöder en mer aktiv roll för FN i Somalia och en förstärkning av SRSG:s kapacitet.

Vi  är också en aktiv medlem av internationella kontaktgruppen för Somalia och har bland annat bidragit till att kontaktgruppen utvecklas till ett mer kraftfullt instrument för det internationella engagemanget för Somalia inom områden som säkerhet, försoning, mänskliga rättigheter, den konstitutionella processen och humanitära insatser.

På säkerhetsområdet har Sverige verkat genom EU när det gäller stöd till AU:s särskilda fredsinsats Amisom. Även bilateralt svenskt stöd har utgått till Amisom. Vi tillhör dem som stöder ett mer aktivt engagemang från FN i Somalia och andra insatser som kan skapa förutsättningar för Etiopien att dra tillbaka sina styrkor. Stöd har också givits till utbildning av somalisk polis. En nystart krävs dock inom hela säkerhetssektorn och rättsväsendet. Det är därför välkommet att insatser görs för att få till stånd en genomgripande reformering av säkerhetssektorn.

Inom området mänskliga rättigheter har Sverige fått gehör för att en oberoende MR-mission under FN:s ledning som i ett första steg ska göra en kartläggning och föreslå åtgärder för att komma till rätta med återkommande brott mot de mänskliga rättigheterna.

Regeringen välkomnar konstruktiva insatser från den svensk-somaliska diasporan för Somalias utveckling och för att finna en politisk lösning för Somalia. Detta uppmärksammas bland annat i regeringens förhållningssätt för svenskt utvecklingssamarbete i Somalia.

För att övervinna det nationella sönderfallet krävs även omfattande utvecklingsinsatser. Sverige bidrar med såväl humanitärt som mer långsiktigt bistånd till Somalia och har, tillsammans med Italien, lovat att stå värd för en givarkonferens för Somalia. Det löftet ser jag fram emot att infria så snart en samlad politisk lösning kommit till stånd.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.