Mikrolån

Skriftlig fråga 2006/07:1132 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-08
Anmäld
2007-05-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-05-24
Besvarad
2007-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 maj

Fråga

2006/07:1132 Mikrolån

av Luciano Astudillo (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Almi Företagspartner lanserar ett nytt mikrolån. Det nya mikrolånet ger möjlighet till krediter på upp till 100 000 kronor och kräver ingen medverkan från banker. Mikrolånet riktar sig till företagare med mindre kapitalbehov och i denna grupp finns det enligt Almi många kvinnor och invandrade.

Mikrolånet är en utveckling av det tidigare minilånet som sträckte sig upp till 50 000 kronor och som initierades av den socialdemokratiska regeringen. Intresset för att starta eget ökar och framför allt ökar antalet kvinnor och invandrade bland de nya företagarna. Dessa får bättre möjligheter när beloppsgränsen nu höjs till 100 000 kronor, säger Göran Lundwall, koncernchef i Almi Företagspartner. Mikrolånet kräver inga särskilda säkerheter, räntan är lägre under det första året och amorteringsfritt under första halvåret.

Detta är bra initiativ som framför allt underlättar för kvinnor och invandrade att få starthjälp i företagandet. Det är dock inte tillräckligt.

Vad avser statsrådet att vidta för ytterligare åtgärder för att just stimulera kvinnor och invandrade att starta egna företag och därmed bidra till tillväxt?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1132 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 24 maj

Svar på fråga

2006/07:1132 Mikrolån

Näringsminister Maud Olofsson

Luciano Astudillo har frågat mig, mot bakgrund av att regeringen nyligen förbättrat villkoren för Almis mikrolån, vad jag avser att vidta för ytterligare åtgärder för att just stimulera kvinnor och invandrade att starta egna företag och därmed bidra till tillväxt.

Frågeställaren har nyligen i en interpellation 2006/07:474 Svårigheter att starta företag frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att underlätta för invandrade, och andra grupper som missgynnas att starta företag i Sverige. Jag hänvisar till mitt svar i nämnda interpellation vad avser mina åtgärder för att stimulera invandrade att starta företag.

Vad avser kvinnors företagande har regeringen nyligen presenterat ett omfattande treårigt program för att främja kvinnors företagande. Satsningen innebär att insatserna för att främja kvinnors företagande mångdubblas jämfört med tidigare.

Programmet omfattar 80 miljoner kronor i år och innehåller en stor satsning på rådgivning, information, riktade insatser inom befintliga program för att främja ägarskiften, mentorskap och entreprenörskap bland unga, en förstärkning av innovationsfinansieringen hos Almi, insatser för arbete med attityder och förebilder med mera.

Regeringens ambition är att Sverige ska bli ett av världens bästa länder att starta och driva företag i. Vi har därför initierat en rad reformer och åtgärder som förbättrar Sveriges företagsklimat: vi har ett ambitiöst mål om att sänka företagens administrativa kostnader för de statliga regelverken med minst 25 procent till 2010, kapitalförsörjningen stärks genom bland annat slopad förmögenhetsskatt och att taket på det av frågeställaren nämnda mikrolånet hos Almi höjs till 100 000, socialavgifterna i delar av tjänstesektorn sänks, medfinansieringen av sjukpenningen har slopats, förutsättningarna för små företag att delta i offentlig upphandling ses över med mera.

Vi vet att de flesta väljer att starta företag inom branscher där de har erfarenhet sedan tidigare. En grundförutsättning för att vi ska få fler och växande företag drivna av kvinnor är därför att privata initiativ tillåts inom de branscher där kvinnor är yrkesverksamma i dag. Därför görs en satsning på ett så kallat avknoppningsstöd för att stödja vård- och omsorgspersonal som vill ta över driften av offentligt driven verksamhet.

Regeringen vill också förbättra förutsättningarna för att kvinnor och män ska kunna kombinera arbetsliv och familjeliv på lika villkor. I dag utför kvinnor en övervägande del av familjens hushållsarbete. En skattereduktion för hushållstjänster införs från och med den 1 juli 2007 som ger familjer större möjligheter att köpa tjänster som underlättar vardagen. På så sätt kommer framför allt kvinnor att kunna öka sin egen tid på arbetsmarknaden.

Regeringens främsta mål är att bryta utanförskap genom att skapa fler jobb i fler och växande företag. Sverige behöver fler entreprenörer som gör verklighet av sina idéer och som vågar satsa tid och pengar på att investera i framtiden. Vi måste därför ta till vara den potential som finns till företagande bland kvinnor och invandrade. Detta gör vi dels genom generella insatser för att främja företagsklimatet, dels genom särskilda satsningar riktade till kvinnor och invandrade.

Detta är en början på en omställning som ska göra det enkelt, roligt och mer lönsamt att vara företagare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.