Översyn av JO-ämbetet

Publicerad:

På initiativ av konstitutionsutskottet (KU) har en parlamentariskt sammansatt kommitté genomfört en översyn av Riksdagens ombudsmän (JO). I maj 2022 lämnade kommittén sitt betänkande till riksdagsstyrelsen som efter remittering beslutade att överlämna framställningen Översyn av JO-ämbetet och remissynpunkter till riksdagen för bedömning och beslut. KU har nu behandlat framställningen med kommitténs förslag. Utskottet delar kommitténs bedömning att JO i grunden är en välfungerande institution och ställer sig i huvudsak bakom kommitténs förslag. Förslagen syftar till att JO ska ha en stark konstitutionell ställning och även framöver ha goda förutsättningar för att bedriva sin verksamhet.

I framställningen föreslås ändringar i fråga om JO:s konstitutionella ställning, uppdrag, verksamhet och organisation. KU behandlar i sitt betänkande såväl förslag och bedömningar som inkomna remissynpunkter.

Grundlagsförslag 

I framställningen föreslås att det införs en ny besluts- och kvorumregel. Det innebär att det ska krävas att tre fjärdedelar av de röstande och mer än hälften av riksdagens ledamöter enas om ett beslut att entlediga en ombudsman eller en ställföreträdande ombudsman som inte har riksdagens förtroende. Syftet med en särskild besluts- och kvorumregel är att stärka ombudsmännens konstitutionella ställning.

KU håller med om att en sådan regel ska införas, men föreslår att den införs i regeringsformen i stället för i riksdagsordningen.

Ändringar i riksdagsordningen

I framställningen föreslås vissa ändringar i riksdagsordningen. Bland annat föreslås att mandatperioden vid val av en ny justitieombudsman ändras från fyra år till sex år. Vid omval ska mandatperioden bestämmas till tre år. Syftet med ändringarna är att bidra till att tillförsäkra ombudsmännen en ökad självständighet och trygghet och främja deras möjligheter att mer långsiktigt verka i sitt ämbete.

Det föreslås också att det införs dels ett förbud mot bisysslor som kan skada förtroendet för justitieombudsmännen och de ställföreträdande ombudsmännen, dels att det föreskrivs en anmälningsskyldighet för ombudsmännen.

Utskottet ställer sig bakom dessa förslag.

Utskottet lämnar även ett eget förslag om att urvalskretsen vid val av en ställföreträdande ombudsman ska utökas. Förslaget innebär att även pensionerade justitieråd som tidigare tjänstgjort i Högsta domstolen eller Högsta förvaltningsdomstolen ska kunna väljas till ställföreträdande ombudsmän.

En ny instruktion för JO

I framställningen föreslås en ny instruktion för JO. Den nya instruktionen utgår från den nuvarande instruktionen, men har moderniserats. Den innebär även vissa förändringar som påverkar bland annat JO:s tillsynsuppdrag, tillsynsområde och arbetsformer.

KU ställer sig i huvudsak bakom förslagen. Utskottet lämnar ett eget förslag om bland annat att ändra tidpunkten för avlämnandet av JO:s ämbetsberättelse och den verksamhetsperiod som ämbetsberättelsen ska avse. Förslaget i denna del innebär att JO:s ämbetsberättelse ska lämnas till riksdagen senast den 15 mars i stället för den 15 november varje år och att ämbetsberättelsen ska avse verksamheten under närmast föregående kalenderår.

Ikraftträdande

Samtliga lagändringar föreslås träda i kraft den 1 september 2023 med undantag för grundlags­förslaget som föreslås träda i kraft den 1 januari 2027. Beslut att ändra grundlag fattas genom två likalydande beslut med ett riksdagsval emellan. Genom det första beslutet antas grundlagsförslaget som vilande. Utskottet föreslår därför att riksdagen nu antar grundlagsförslaget som vilande.

Tillkännagivanden till regeringen 

KU menar att regeringen ska utreda vissa frågor som har betydelse för JO:s verksamhet och riktar därför två så kallade tillkännagivanden, det vill säga uppmaningar, till regeringen.

Det ena tillkännagivandet handlar om den offentliga tillsynen. Utskottet anser att den offentliga tillsynen bör utredas för att identifiera behov av reformer och föreslå de ändringar som bedöms vara påkallade i den ordinära tillsynen och klagomålssystemet inom respektive verksamhetsområde. Syftet är att stärka förutsättningarna för JO som extraordinärt tillsynsorgan.

Det andra tillkännagivandet handlar om att utreda vissa frågor om sekretess i JO:s och Justitiekanslerns verksamhet.

Planerad dag för debatt och beslut

Planerad dag för debatt och beslut är onsdagen den 21 juni. Debatten sänds via riksdagens webb-tv och går att se direkt eller i efterhand.

Webb-tv

Ledamöter

Konstitutionsutskottets ledamöter

Dokument

Konstitutionsutskottets betänkande 2022/23:KU32 Översyn av JO-ämbetet

Kontaktpersoner för media

Judit Farago Gontier, föredragande konstitutionsutskottet, telefon 08-786 51 62, e-post judit.farago.gontier@riksdagen.se