Till innehåll på sidan

arbetsförmedlingens medverkan i FINSAM-projektet

Skriftlig fråga 1998/99:655 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-05-25
Anmäld
1999-06-01
Besvarad
1999-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:655 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till socialministern om arbetsförmedlingens medverkan i FINSAM-projektet

den 25 maj

 

Det pågår för närvarande ett antal FINSAM-projekt i landet. I den finansiella samordningen ingår socialtjänsten (kommunen), sjukvården (landstinget) och Försäkringskassan (staten). Ofta är också arbetsförmedlingen med i projekten, men då inte vad avser finansieringen. Det uttrycks från flera håll önskemål om att det är önskvärt att även arbetsförmedlingen är med på samma villkor som övriga parter.

 

Avser socialministern vidta åtgärder som gör det möjligt för arbetsförmedlingen att på lika villkor som övriga parter medverka i FINSAM-projekten?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:655 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:655 om arbetsförmedlingens medverkan i FINSAM-projektet
    Statsrådet Maj-Inger Klingvall

den 2 juni

 

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat socialministern om vilka åtgärder han avser att vidta som möjliggör för arbetsförmedlingen att på lika villkor som övriga parter medverka i FINSAM-projektet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

För Marietta de Pourbaix-Lundins kännedom vill jag inledningsvis påpeka att de s.k. FINSAM-projekten, dvs. finansiell samordning mellan socialförsäkring och hälso- och sjukvård, avslutades år 1997. Det som för närvarande pågår är försök med finansiell samordning mellan socialförsäkring, hälso- och sjukvård och socialtjänst, dvs. SOCSAM. Denna försöksverksamhet får enligt nuvarande lagstiftning bedrivas under tiden den 1 juli 1994-31 december 2000 inom tio lokala försöksområden. Godkännande finns i dag för åtta försöksområden. Riksförsäkringsverket (RFV) har fått regeringens uppdrag att utvärdera försöksverksamheten med SOCSAM.

Regeringen har inga planer på att förändra den nu pågående försöksverksamheten med SOCSAM. Nya strukturella samverkansmodeller bör övervägas först när försöksverksamheten noga har redovisats och utvärderats.

Däremot har regeringen genom proposition 1996/97:63 möjliggjort en betydligt bredare och mer frivillig form av samverkan mellan olika myndigheter och organisationer inom rehabiliteringsområdet, den s.k. FRISAM-modellen. Till skillnad från SOCSAM kan FRISAM-modellen betraktas som en decentraliseringsreform. De enskilda aktörerna skall själva besluta om att driva samverkan efter lokala förutsättningar och behov.

I propositionen underströk regeringen vikten av att utveckla samverkan mellan olika aktörer när det gäller rehabilitering. Riksdagen biföll propositionen och i budgetpropositionen för år 1998 återkom regeringen med förslag till ytterligare preciseringar. Bl.a. föreslogs att försäkringskassan fr.o.m. den 1 januari 1998 får sluta avtal med kommun, landsting och länsarbetsnämnd om att delta i gemensamma projekt i syfte att uppnå en effektivare användning av tillgängliga resurser. För detta ändamål föreslogs försäkringskassan få disponera särskilda medel. Övriga parter som deltar i samverkansprojekt skall också bidra till projektets finansiering.

Vidare föreslogs att RFV, Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS), Arbetarskyddsstyrelsen (ASS) och Socialstyrelsen skall ha som gemensamt mål att genom samverkan inom rehabiliteringsområdet uppnå en effektivare användning av tillgängliga medel i syfte att underlätta för den enskilde att försörja sig genom eget arbete.

FRISAM innebär en samverkan på flera plan: mellan de centrala myndigheterna RFV, AMS, ASS och Socialstyrelsen, mellan de lokala aktörerna försäkringskassa, primärvård, socialtjänst och arbetsförmedling samt mellan de olika handläggarna i olika samverkansgrupper kring handlingsplaner och åtgärder för de enskilda individerna.

På många håll ute i landet pågår nu frivilliga samverkansprojekt av olika slag. Under år 1998 har dessa projekt befunnit sig i en uppbyggnadsfas med kartläggning av målgrupper, gemensamma utbildningar och planering. Projekten förväntas komma i gång med ett mer aktivt rehabiliteringsarbete under år 1999. Därför har också anslaget för de särskilda medel som försäkringskassan disponerar för samverkan tillförts ytterligare pengar för år 1999.

Liksom SOCSAM-försöken skall dessa frivilliga samverkansprojekt systematiskt följas upp och utvärderas. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att göra en löpande uppföljning t.o.m. den 1 juli 2000 med redovisning av samverkansformer, syfte, målgrupp samt vilka aktörer som har ingått i samverkan. En viss jämförelse kommer här också att göras med utfallet av försöksverksamheten med SOCSAM.

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.