Till innehåll på sidan

Klimataspekter i miljöbalken

Motion 2016/17:723 av Sofia Arkelsten och Cecilie Tenfjord-Toftby (båda M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-10-03
Granskad
2016-10-03
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en reviderad och moderniserad miljöbalk och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I miljöbalkens första avdelning, första kapitel finns miljöbalkens mål och tillämpningsområde.

1 kap. Miljöbalkens mål och tillämpningsområde

1 § Bestämmelserna i denna balk syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. En sådan utveckling bygger på insikten att naturen har ett skyddsvärde och att människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar för att förvalta naturen väl.

Miljöbalken skall tillämpas så att

1. människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter oavsett om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan,

2. värdefulla natur- och kulturmiljöer skyddas och vårdas,

3. den biologiska mångfalden bevaras,

4. mark, vatten och fysisk miljö i övrigt används så att en från ekologisk, social, kulturell och samhällsekonomisk synpunkt långsiktigt god hushållning tryggas, och

5. återanvändning och återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror och energi främjas så att ett kretslopp uppnås.

Klimatet som är vår tids ödesfråga nämns inte. Miljöbalken är naturligtvis en spegling av sin tid och klimatfrågorna går naturligtvis att läsa in i texten. En reviderad och moderniserad miljöbalk bör innehålla en tydlig skrivning om klimatet, antingen i portalparagrafen eller i uppräkningen om tillämpningen av miljöbalken.

Lagstiftning måste vara relevant och miljöbalken kan förbättras och utvecklas med tanke på den massiva utmaning som klimatfrågan är. Det är upp till den rödgröna regeringen att föreslå formerna för hur detta arbete ska se ut och om det krävs en utredning eller beredning för att riksdagen ska kunna ta ställning till en proposition med dessa förändringar.

När frågan behandlades av miljö- och jordbruksutskottet konstaterades att klimatfrågan inte särskilt pekas ut i miljöbalken, vilket är korrekt, och det som motionen ville ändra på eftersom vi ser klimatfrågan som mer överordnad. Även om det införs ett extra klimatpolitiskt ramverk eller andra åtgärder som föreslås av Miljömålsberedningen eller nuvarande regering har ändå miljöbalken en särställning och behöver uppdateras.

 

 

Sofia Arkelsten (M)

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en reviderad och moderniserad miljöbalk och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Miljö- och jordbruksutskottet
    Betänkande 2016/17:MJU22
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (2)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.