Tågförseningar och bristande järnvägsunderhåll

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 14 november 2017

Interpellation: Tågförseningar och bristande järnvägsunderhåll

Interpellation 2017/18:59 av Jessica Rosencrantz (M)

Interpellation 2017/18:59 Tågförseningar och bristande järnvägsunderhåll

av Jessica Rosencrantz (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Inför valet 2014 lovade Socialdemokraterna dyrt och heligt att de skulle få tågen att gå i tid. ”Vi prioriterar fullt finansierade investeringar för att tågen ska börja fungera redan nu. Det är en tydlig del av vår jobbstrategi för att Sverige ska uppnå EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Vi väljer omfattande reformer och investeringar i närtid för att det svenska järnvägsnätet ska börja fungera. Tågen måste helt enkelt gå i tid nu, inte om ett par decennier.” Så skrev Ardalan Shekarabi i Aftonbladet den 26 augusti 2014.

Frågan är hur väl detta fallit ut. På fyra år har antalet förseningstimmar i tågtrafiken till följd av signalfel stigit med 37 procent, och järnvägsexperter pekar på bristande underhåll som orsaken till de stora förseningarna. På Trafikverket är man missnöjd med utvecklingen, och resenärer blir stående på perrongerna, allt trots Socialdemokraternas löften om att tågen skulle gå i tid om de vann valet.

I dag har järnvägen över 43 000 besiktningsanmärkningar som väntar på att åtgärdas, och ett flertal av anmärkningarna har gått långt över tiden för när de skulle ha åtgärdats. Över 6 000 av anmärkningarna anmäldes redan 2016, vissa även tidigare än så. Enligt Trafikverket är det en tydlig signal om att det finns ett stort behov av underhåll. 

I Aftonbladet tryckte Shekarabi tydligt på vikten av ansvarsutkrävande. Alla som drabbats av tågförseningar uppmanades att utkräva ansvar från ansvarig minister. Med anledning av att tågförseningarna i fjol var värre än på mycket länge och att järnvägens underhåll är uppenbart eftersatt är det därför dags att utkräva ansvar. 

Jag vill därför fråga statsrådet Tomas Eneroth följande:

 

Hur planerar statsrådet att lösa järnvägens problem kring förseningar och bristande underhåll?