Säkerhetssamarbete kring Barents hav

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

den 24 februari

Interpellation

2011/12:265 Säkerhetssamarbete kring Barents hav

av Karin Åström (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Staden Murmansk i nordvästra Ryssland ligger endast tiotalet mil från den norska gränsen och dryga 50 mil ifrån den svenska.

I Murmansk eldhärjades den 29 december i fjol atomubåten Jekaterinburg. Branden startade när båten var under översyn i en torrdocka och varade under mer än ett dygn. De första rapporterna om branden sade att det inte var någon fara för det radioaktiva innehållet på ubåten. Båda kärnreaktorerna ska ha varit avstängda och de kärnvapenbestyckade missilerna skulle enligt uppgifter vara i säkert förvar utanför ubåten.

Drygt en månad senare framkom det nya uppgifter som inte stämmer överrens med de rapporter som kom i samband med branden. Enligt ryska medier så var ubåten vid tillfället för branden inte tömd på kärnvapen utan fullt utrustad med 16 kärnvapenbestyckade missiler. Barentsregionen var med andra ord väldigt nära att drabbas av en mycket allvarlig katastrof.

Vid allvarliga tillbud likt detta ligger det i hela regionens intresse att samtliga länders regeringar skyndsamt informeras om läget. I samband med branden så gick de ryska myndigheterna inte ut med någon information till de närliggande länderna. Bland annat fick den norska regeringen själv ta kontakt med ryska myndigheter för att skapa sig en bild över situationen. Detta är givetvis inte acceptabelt. Olyckor som rör radioaktivt material kan komma att innebära en evakuering av människor där varje timma är värdefull. Information om händelser likt denna måste därför snabbt kommuniceras ut till berörda ministrar för att beslut om eventuella åtgärder ska kunna fattas.

Avser utrikesministern att vidtaga några åtgärder för att undvika att liknande scenarion upprepas i framtiden?