RUT-avdraget för rengöring av inomhuspooler

Interpellationsdebatt 20 oktober 2015

Protokoll från debatten

Anföranden: 13

Anf. 69 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fru talman! Helena Bouveng har frågat mig under vilka villkor företag som erbjuder hushållsnära tjänster kommer att verka under de kommande tre åren. Hon har även frågat mig om Finansdepartementet har tittat på hur många människor som använder RUT-avdraget för att rengöra sin inomhuspool.

Jag vill börja med att säga att jag inte delar Helena Bouvengs uppfattning att RUT-avdraget är en av vår tids största ideologiska frågor.

Sedan regeringen tillträdde i oktober förra året har vi genomfört förändringar av fakturamodellen för RUT- och ROT-avdrag och avskaffat läx-RUT. Regeringen har i budgetpropositionen föreslagit att RUT-avdraget ska förändras så att det riktas mer till ett genomsnittligt hushålls behov. Detta kommer inte att innebära någon skillnad för de allra flesta som i dag gör RUT-avdrag, och därför bör det inte heller göra det för de allra flesta företagen i branschen. Helena Bouveng visar själv med sina exempel att det rör sig om en väldigt liten förändring.

Att ett förslag bedöms påverka relativt få personer betyder inte att förslaget är betydelselöst. Förändringarna av RUT-avdraget som regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2016 är framför allt fördelningspolitiskt motiverade. Det är viktigt för skattesystemets legitimitet att skattepolitiken upplevs som rättvis.


Anf. 70 Helena Bouveng (M)

Fru talman! Att Magdalena Andersson och Socialdemokraterna inte gillar skattelättnader för hushållsnära tjänster är väl ingen direkt statshemlighet. Det handlar om att svarta jobb har blivit vita, att människor får ett första jobb, särskilt för dem som står långt bort från arbetsmarknaden. Det handlar om att reformen lönade sig redan vid 10 000 nya jobb, och nu är vi faktiskt uppe i det dubbla. Att kvinnor har fått förutsättningar för företagande och tillgång till kapital verkar för Magdalena Andersson och hennes rödgröna gäng hyfsat ovidkommande. I debatten fokuserar hon ständigt på dem som använder sig av tjänsterna, aldrig på den utrikes födda kvinnan som faktiskt har fått sitt första jobb.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Därför har just RUT-reformen blivit en stor ideologisk fråga. Jag och mitt parti ser hur människor får sitt första jobb, hur Nadja efter flera års arbetssökande hittar sin väg genom att starta sitt eget hemtjänstföretag. Detta sker samtidigt som den alldeles vanliga barnfamiljen får sitt vardagspussel att faktiskt gå ihop.

Vi vill utveckla. Finansministern vill avveckla. Hon börjar nu med en halvering. Vad framtiden har att visa vet inte jag och inte heller de som faktiskt verkar i branschen. Argumentet är att de allra flesta köper tjänster för bara runt 25 000 kronor. Det kommer inte att påverka de flesta kunderna. Då kan vän av ordning fråga sig om halveringen spelar någon roll, förutom att det skapar osäkerhet och oreda samt skickar ut negativa signaler till en ny, ung och kvinnligt dominerad bransch.

Fru talman! Jag vet inte hur långt Magdalena Anderssons förståelse går för hur nya branscher växer fram, men finansministern har studerat på Handelshögskolan. Viss kompetens kanske finns där ändå, även om vissa kurser är valbara.

Jag är ändå övertygad om att Magdalena Andersson vet att det under uppbyggnadstiden råder en viss omognad. Många är nya i sitt företagande och också nya i sin arbetsgivarroll. Affärsidén är inte helt på plats. Vad är lönsamt, och hur kan det egna företaget utvecklas och stå starkt även i framtiden?

Därför blir det så oerhört svårt för mig att förstå den förändring som nu görs, när det dessutom är lönsamt för Magdalena Andersson. Varför inte ge Nadja en möjlighet att utveckla sitt företag, utbilda och utveckla sin personal, miljöcertifiera sig och bli en professionell arbetsgivare som kan ta hand om sina anställda? Varför inte stödja de 5 903 nya småföretagen som faktiskt precis har startat? Alla företag kanske inte blir ett nytt Hemfrid, men det är nog så viktigt för människor att få ett jobb att gå till - sitt första jobb.

Vad är Magdalena Anderssons besked till Nadja och alla de andra 5 903 företag som precis har startat? Är det en bransch som Nadja kan våga satsa både sin tid och sina pengar på, eller vill Magdalena Andersson något annat?


Anf. 71 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fru talman! Jag har oerhört svårt att förstå frågan. Självklart ska Nadja och andra satsa på branschen. Regeringen gör en oerhört liten förändring. Det om något visar väl att vi tror på branschen och tycker att det är en viktig bransch. Vi låter RUT-avdraget vara kvar. För 99 procent av befolkningen är det i det närmaste helt oförändrat. Ja, självklart ska Nadja satsa på branschen.

Helena Bouveng ifrågasätter min kompetens i fråga om att förstå hur det är för nystartade företag. Då måste jag fråga hur Helena Bouveng tänker när hon försöker driva en kampanj för att öka osäkerheten för företagen genom att få det att låta som att regeringen vill avskaffa RUT-avdraget när vi de facto gör en förändring som påverkar 1 procent av dem som köper tjänsterna. Hur tänker Helena Bouveng att det påverkar Nadja och de andra som just nu befinner sig i branschen när du är med och skapar osäkerhet?


Anf. 72 Helena Bouveng (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag är här i talarstolen därför att jag möter många av företagarna som känner en stor oro. Jag träffade Nadja i Vetlanda förra veckan. Hon funderar nu över om hon vågar fortsätta eller inte. Det är bra att Magdalena Andersson ger klara besked i dag om att hon inte tänker göra några förändringar. Men vi kan se på vilka vallöften den socialdemokratiska regeringen gav i valrörelsen. De löftena är lite svåra att lita på, och det tycker Nadja också.

Det är inte första gången Magdalena Andersson och jag har haft möjligheten att diskutera RUT-avdraget i kammaren i samband med förändringen av RUT-reformen. Den 7 april sa finansministern att regeringen gör reformen just för att det handlar om att ha hög legitimitet i skattesystemet och att det är klart att det inte är oproblematiskt när man får göra stora avdrag för en del tjänster som ingår.

De mycket stora avdrag som åsyftas antar jag måste gälla tjänster som regeringen väljer att slopa avdraget för, nämligen avdrag för rengöring av inomhuspooler och matlagning. I Aktuellt den 23 oktober 2014 förklarade Magdalena Andersson den då tilltänkta sänkningen av RUT-avdraget med att det inte ska vara möjligt att ha heltidsanställt hembiträde eller för den delen anlita kocklandslaget. Med lite enkel matematik kan man räkna ut att det hade räckt till fem timmars städning 52 veckor om året à 400 kronor i timmen. Jag hoppas att finansministern inte anser att det är en heltidsanställning.

Att någon besvärande stor del av befolkningen anlitar kocklandslaget för att hjälpa till med vardagsmaten kan kanske också strykas på listan över vad som rimligtvis ligger bakom det avdrag som finansministern oroar sig för.

Fru talman! Kvar står avdraget för rengöring av inomhuspooler. Är det alltså finansministerns åsikt att legitimiteten för hela reformen stärks genom att man slopar möjligheten att göra avdrag för inomhuspooler? Hemma i Vetlanda känner jag till några enstaka inomhuspooler, varav en är övertäckt. Är det inomhuspooler som finansministern sätter sina tjänstemän att jaga? Jag förordar ingen jakttillsyn, men vari ligger legitimiteten att använda dyra tjänstemän på Finansdepartementet att värdera förändringar som en försvinnande liten del av skattebetalarna berörs av? Förtjänar inte denna viktiga bransch att Finansdepartementets fokus läggs på viktigare frågor än jakt på antalet inomhuspooler?


Anf. 73 Fredrik Schulte (M)

Fru talman! När Alliansen genomförde RUT-avdraget var det heta känslor i riksdagen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet var benhårt emot. Man pratade om att det inte ska finnas några så kallade pigjobb, McDonaldsjobb eller enkla jobb. Så lät det från sossarnas sida.

Nu har man insett att RUT-reformen har varit framgångsrik. Det är en populär reform. Den har lett till att många utrikes födda har kommit in på arbetsmarknaden. Den har lett till att många kvinnor har blivit företagare. Socialdemokraterna har tonat ned kritiken och köpt stora delar av RUT-avdraget, men man håller fortfarande uppe den ideologiska kampen och vill på något sätt svärta ned och nagga reformen i kanten genom att säga att människor inte ska göra rent inomhuspooler.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det är klart befogat från Helena Bouvengs sida att fråga hur många det egentligen är som gör rent inomhuspooler. Varför gör finansministern en så stor poäng av detta i debatten? Frågan illustrerar så tydligt den stora ideologiska skillnaden mellan Socialdemokraterna och Alliansen. Ni tycker inte att alla jobb är fina nog. Vissa jobb är inte tillräckligt bra, och ni gör allt för att bekämpa dem.

Det är inte bara fråga om att nagga RUT-avdraget i kanten och kraftigt minska ROT-avdraget. Socialdemokraterna för även en politik som när jobben trängs bort forcerar människor in i bidragssystem och bidragsberoende genom kraftigt höjda bidrag. Det finns inget bättre sätt att tränga ut enkla jobb än att höja a-kassan.

Detta är den politik som regeringen systematiskt för. Det är en politik som innebär att de enkla jobben försvinner från den svenska arbetsmarknaden. Då ska man säga att Sverige redan nu är det land i västvärlden som har det lägsta antalet enkla jobb. Detta gör att alla de människor som kommer från andra länder, som flyktingar, får det väsentligt tuffare att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

Det finns i världen fler miljardärer som började som skoputsare än jag har fingrar på mina händer. Det är en väg in. Enkla jobb är en väg in på arbetsmarknaden för att sedan kunna bygga sig en bättre framtid.

Men detta bekämpar Socialdemokraterna till varje pris, för man tycker att vissa jobb inte är fina nog. Det är en inställning som kommer att stå Sverige dyrt, för det kommer att leda till att fler människor fastnar i utanförskap. Men framför allt kommer det att stå många enskilda människor dyrt - människor som aldrig kommer att få chansen att få ett första jobb och bevisa sig, kämpa och genom hårt arbete till slut nå sina drömmars mål.

Detta är en cynisk politik och en politik som är väldigt ideologiskt laddad. Därför är det väldigt bra att Helena Bouveng har tagit upp denna fråga. Vi behöver definitivt få tydligare svar från Magdalena Andersson.


Anf. 74 Börje Vestlund (S)

Fru talman! Jag känner mig tvungen att anmäla mig till den här debatten när man kommer med påståenden som inte är sanna. Det är väldigt länge sedan socialdemokrater - jag vet inte om det gällde Socialdemokraterna som parti, men det var enskilda socialdemokrater - kallade RUT-jobben för pigjobb. Det är länge sedan jag hörde det ens i de mest radikala kretsarna inom Socialdemokraterna.

Däremot tyckte vi att det var fel prioritering att använda så mycket skattepengar när man samtidigt skar ned och förändrade arbetslöshetskassan för dem som var utan arbete. Man införde samtidigt den bortre parentesen, så att man gjorde fattiga människor ännu fattigare. Det tyckte vi var felaktigt, och där ligger en ideologisk skillnad.

Det är helt riktigt att det ligger en stor ideologisk skillnad i detta. Vi tycker att vi ska slå vakt om människor som har det jobbigt och besvärligt och är sjuka eller arbetslösa. Där är vi mycket riktigt oense.

Men om det nu är så få inomhuspooler som rengörs, varför är detta en så viktig, brännande fråga för Moderata samlingspartiet? Detta är det intressanta i den här debatten.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det som också är viktigt i den här debatten är just detta att om det nu drabbar så få som 1 procent, vilket är fallet åtminstone enligt de beräkningar som Finansdepartementet har gjort - jag har sett en annan siffra på runt 2 procent, men det är i alla fall väldigt lite - varför är då detta bland det viktigaste som finns? För varje förändring av skatterna och skattesystemet som man genomför skriker Moderaterna så att man skulle kunna tro att man höll på att slänga ned dem i ett skållkar.

Den här delen av debatten blir nästan smålöjlig. Den är inte trovärdig ens en gång. Den andra debatt som vi har hört tidigare här fanns det åtminstone någon form av intelligens bakom - man hade tänkt till och funderat lite - fast vi har redan hört den ett antal gånger. Men den här debatten får ett löjets skimmer över sig.

Under den plenifria vecka vi hade träffade jag några RUT-företag. De var inte speciellt oroade för sin framtid. De räknade med att någon enstaka kunds beställning kanske skulle minska, men de räknade inte med att behöva säga upp några. Okej, det var i Stockholmsområdet, där medborgarantalet kanske stiger.

Men det intressanta är att man hela tiden talar om detta med inomhuspoolerna. Man tycks vilja antyda att det faktiskt inte är särskilt många inomhuspooler som faktiskt har rengjorts med RUT-avdrag. Varför vill man då lägga ned så fantastiskt mycket tid på denna typ av debatter? Det är ju bevisat att det inte är särskilt många som drabbas. Man räknar inte med att särskilt många företag kommer att läggas ned.

Hur många företag kommer att läggas ned, och hur många människor kommer att mista arbetet? Det är en fråga som är relevant att ställa även till Moderaterna.


Anf. 75 Erik Andersson (M)

Fru talman! Precis som Börje Vestlund kunde jag inte sitta stillatigande i kammaren och lyssna på det som sas.

Vad detta handlar om är inte hur många inomhuspooler som har rengjorts. Vad det handlar om är den retorik som Socialdemokraterna har använt: Man ska halvera RUT-avdraget, för det ska inte användas till att rengöra inomhuspooler. Det är därför man ställer frågan hur många inomhuspooler som har rengjorts med hjälp av RUT. Jag har inte hört något svar på den frågan.

Jag skulle gärna vilja ha ett svar. Varifrån har finansministern fått att det skulle vara en överkonsumtion när det gäller rengöring av inomhuspooler med hjälp av RUT-avdraget? Och om det inte är så många som använder RUT-avdrag över 25 000, hur kommer det sig att man över huvud taget gör en förändring? Det är också en bra fråga, tycker jag.


Anf. 76 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fru talman! Moderaternas kamp för rengöring av inomhuspooler är fascinerande. Det är bra att det finns ett parti i Sveriges riksdag som står upp för att de som äger inomhuspooler ska ha rätt att rengöra dem med halva lönekostnaden betald av staten. Det är skönt att känna igen de gamla Moderaterna. Här kommer de tillbaka - pärlhalsbanden, knytblusarna och inomhuspoolsrengöringens mästare! Men det är naturligtvis inte de själva som ska utföra rengöringen utan någon annan.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag har svarat på frågan. Den här regeringen avser inte att göra några stora förändringar i RUT-avdraget. Vi behåller det i det närmaste helt oförändrat. Men anledningen till att vi gör några förändringar är att det är viktigt för skattesystemets legitimitet och för att skattepolitiken ska upplevas som mer rättvis. Därför gör vi denna förändring för att kunna rikta detta mer till de barnfamiljer och äldre som behöver ett RUT-avdrag.

Det tidigare taket för RUT-avdraget var väldigt högt. Om man som familj hade två personer som kunde göra fullt avdrag och hade en anställd hemma hos sig som man själv betalade arbetsgivaravgifter och lön för kunde man med det RUT-avdrag som gäller fram till den 1 januari kunna dra av i det närmaste - det beror lite på vilken lön man betalar - kostnaden för 75 procents anställning. Därav den liknelsen. Den bygger inte på att man anlitar ett företag och betalar moms.

Syftet med regeringens förändringar i RUT-avdraget är just att öka legitimiteten i systemet. Om Helena Bouveng och andra moderater bryr sig om företagen i RUT-branschen borde man nu vara ute och slå på trumman och berätta för alla att det är väldigt små förändringar som görs. Fortsätt investera och utveckla dessa bolag, och se till att alla svenskar fortsätter köpa RUT-tjänster, i stället för att sprida skrämselpropaganda, som Moderaterna nu gör. Detta tvingar ju en del företag, till exempel Hemfrid, att gå ut och berätta för sina kunder att det inte är någon stor förändring som sker.

Var med i den kampanjen! Var med i Hemfrids kampanj för att berätta att det inte är någon stor förändring som sker! De allra flesta påverkas inte alls. Det är där Helena Bouveng borde vara om hon bryr sig om den här branschen.


Anf. 77 Helena Bouveng (M)

Fru talman! Börje Vestlund anklagar oss för att göra fel prioritering. Att 20 000 fler människor har ett jobb att gå till understryker bara att Moderaterna är det nya arbetarpartiet och Socialdemokraterna det nya bidragspartiet.

Jag kommer att stå upp för jobben, finansministern. Det kommer också mitt parti att göra. Att hon kallar en halvering för en smärre förändring är också lite spännande. Efter att ha varit i kontakt med Skatteverket säger hon att dessa förändringar inte kommer att göra några som helst skillnad. Vem är det som avgör vad som är enkelt och inte enkelt? Själv tycker jag att fönsterputsning är en hel vetenskap, men det anses ändå vara av enklare natur.

Vad jag kan konstatera är att det fortfarande är okej för finansministern att med hjälp av ROT-avdraget bygga inomhuspooler - inomhuspooler får dessutom samma subvention som tidigare - men inte att göra dem rena. Samma retorik gällde för Socialdemokraterna när Alliansen införde reformen med RUT. Det är okej att reparera fönster men inte att putsa dem, även om Magdalena Andersson gör det lite dyrare efter årsskiftet.

Det måste sitta i ryggmärgen på Socialdemokraterna. Traditionellt manligt hantverk är okej. Men så fort det kommer till kvinnor, och sådant som kvinnor historiskt sett har gjort helt utan betalning men nu fått möjligheten att få betalt för, är det ganska tvärnit. Anser finansministern att manligt hantverk är viktigare än kvinnors? Är det så att finansministern anser att traditionellt manliga jobb har högre status än kvinnors jobb? Är det så att finansministerns ensidiga fokus på den som använder reformen är viktigare än att 20 000 fler människor har ett jobb att gå till, och till detta inte minst kvinnor?


Anf. 78 Fredrik Schulte (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Det är larvigt när finansministern står här och försöker göra någon poäng av att vi moderater bryr oss om pooljobben. Det är ingen som bryr sig om pooljobben. Det som vi bryr oss om och som hela debatten handlar om är att det måste finnas enkla jobb på den svenska arbetsmarknaden.

Vi har nu 2 000 asylsökande som kommer till Sverige varje dag. Många av dem har inte haft samma möjligheter som jag och finansministern att gå i svensk skola. För att få en chans i Sverige att skapa sig ett värdigt liv utan att leva på bidrag behöver de att ha möjligheten att få enkla jobb för att kunna ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

Jag hade tidigare en granne som flydde från kriget i Tjeckoslovakien på 70-talet. När han kom till Sverige med en doktorsavhandling i fysik i ryggen började han som alltiallo på Linköpings universitet, och 20 år senare var han professor där.

De enkla jobben är ett första steg in. Ni gör allt för att bekämpa dem. Ni var emot RUT-reformen när vi införde den. Då kallade ni det pigjobb. Jo, Börje Vestlund, det gjorde en tidigare socialdemokratisk finansminister, Bosse Ringholm. Han stod i talarstolen och talade om pigjobb.

Det är ingen som försvarar rengöring av pooler. Det vi talar om är att det måste få finnas enkla jobb. Vi har minst antal enkla jobb i hela västvärlden. Ni försöker nu på alla olika sätt att tränga undan de jobben genom bidragshöjningar, genom att nagga RUT-avdraget i kanten, genom att göra stora alexanderhugg i ROT-avdraget och genom att höja skatten på arbete på olika sätt.

Det är vad vi angriper. Att finansministern inte vill ta den frågan på allvar är häpnadsväckande och cyniskt. De som kommer att lida är alla de människor som står längst från arbetsmarknaden och har svårast att ta sig in. Det är dem som du ställer i permanent utanförskap. Det är inte konstigt att ifrågasätter var du säger. Du har brutit så många vallöften nu, finansministern, att det inte finns någon trovärdighet i vad du säger.


Anf. 79 Börje Vestlund (S)

Fru talman! Fredrik Schulte kom in på frågan om ROT-avdragen. Jag har varit med i flera debatter där man sagt att förändringen av ROT-avdragen kommer att innebära sådana stora katastrofer att det inte kommer att vara möjligt att vara hantverkare på landsbygden över huvud taget. Vilken överdrift! Det är klart att man i opposition vill se till att regeringen kommer i så dålig dager som möjligt.

Det är ett väldigt tjatande om de enkla jobben. Men hur många enkla jobb är det som försvinner om RUT-avdragen försvinner för 1-2 procent? Det står för övrigt på Hemfrids hemsida. Det är klart och tydligt vilka som inte får det. Hur många anställda är det som får gå? Hur många anställda är det som inte får chansen? Det skulle jag vilja fråga om de enkla jobben. Det blir löjligt. Ni kan ju inte bevisa någonting av detta. Det blir en tramsdiskussion.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Enligt Helena Bouveng är det 20 000 människor som är sysselsatta inom RUT-sektorn. Hur många är det som ska mista jobbet? Kanske några få, i värsta fall. Kanske någon. Eftersom personalomsättningen dessutom är stor i städföretag generellt men också i RUT-företagen är det intressanta att det kanske inte är några alls som får gå på grund av att man halverar RUT.

Detta blir bara en tramsdiskussion och ingenting annat som inte betyder någonting för de allra flesta. Men en sak har man lyckats med. Man har lyckats skrämma upp ett antal företagare för någonting som inte kommer att ske.


Anf. 80 Erik Andersson (M)

Fru talman! Det är faktiskt inte Moderaterna som är fixerade vid inomhuspooler. Det är heller inte Moderaterna som är fixerade vid skatter. Varenda gång jag har stått här i talarstolen är det Socialdemokraterna som har tagit upp de frågorna. Vi har inte ens haft en tanke på att det gick att rengöra inomhuspooler med hjälp av RUT-avdraget. Det är finansminister Magdalena Andersson som förde fram i argumentationen när man skulle halvera RUT-avdraget att det inte ska användas för rengöring av inomhuspooler. Det är klart att vi då undrar: Hur många inomhuspooler har rengjorts? Det svaret har vi inte fått.

I grund och botten handlar det om en klasskampsretorik. Ni försöker att få med svenska folket på er dåliga politik fast det inte är sant. Det har inte rengjorts en enda inomhuspool, vad jag har hört. Jag har till och med besökt dem med RUT-avdragen. Jag har inte hört någon som sagt att de har fått vara med och rengöra en inomhuspool. Det är klasskampsretorik för att ni tror att ni får med er svenska folket, men det har ni inte lyckats med. Jag tror inte att det finns någon regering i mannaminne som haft lägre förtroende än denna. Det visar bara vilken dålig politik som bedrivs.

Det vi moderater är mer intresserade av är: Hur kan vi öka drivkrafterna för jobb? Vi har föreslagit flera reformer som skulle kunna öka drivkrafterna för jobb. Det gäller inte minst de höga skattekilar som vi har i det här landet. Det ska löna sig mer att jobba än att gå på bidrag. Det är extremt viktigt om vi ska ha en välfärd i detta land.


Anf. 81 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fru talman! Jag tror att vi ska ge en statsvetare i uppdrag att fråga om det var moderater eller socialdemokrater som först började ta upp just frågan om rengöring av inomhuspooler eller om det kanske var någon annan. Jag vet i varje fall att jag har fått en interpellation om just rengöring av inomhuspooler, så jag antar att det moderata intresset för rengöring av inomhuspooler är tämligen stort.

Helena Bouveng talar om manliga och kvinnliga jobb. Jag vill bara påpeka att jag inte tycker att man värderar kvinnliga och manliga jobb utifrån vilken skattesubvention man har på jobben. Om man gör det, som Helena Bouveng kanske gör, vill jag påpeka att vi har kvar RUT-subventionen på en högre grad än vad vi har på ROT-subventionen. Där faller hennes argumentation om hon nu menar att det är så man ska värdera olika jobb.

Jag värderar till exempel en läkares jobb jättehögt fastän man inte har en skattesubvention om man använder läkartjänster. Det är i och för sig ofta offentligt finansierat. Men jag värderar också advokater mycket även om man inte får en skattesubvention när man anlitar advokater och för övrigt också frisörer.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fredrik Schulte säger att höjd a-kassa tränger undan enkla jobb samt att regeringen gör allt för att bekämpa enkla jobb. Att sänka taket i RUT, som påverkar 1 procent av köparna, tycker jag kanske inte kan betecknas som att man gör allt för att bekämpa enkla jobb. Vad gäller höjd a-kassa vill jag påpeka att också Moderaterna föreslår en höjd a-kassa i sin budgetmotion. De föreslår inte lika mycket som Socialdemokraterna, men ändå. Enligt Fredrik Schultes retorik kämpar också Moderaterna mot enkla jobb. Jag delar inte den uppfattningen. Jag tror att en bra a-kassa är bra för arbetsmarknadens funktionssätt.

Det är många moderater som pratar om löften här. Det blir lite pinsamt en dryg vecka efter att Moderaterna bröt decemberöverenskommelsen.

Överläggningen var härmed avslutad.

Interpellation 2015/16:60 RUT-avdraget för rengöring av inomhuspooler

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Finansminister Magdalena Andersson har fått flera möjligheter att diskutera RUT-avdraget här i kammaren. Bland annat i våras stod vi här, tisdagen den 7 april. Då sa finansministern: ”Vi gör den just därför att det handlar om att ha hög legitimitet för skattesystemet. Det är klart att det inte är oproblematiskt när man får göra mycket stora avdrag för en del av de tjänster som ingår.”

De mycket stora avdragen som åsyftas får antas vara för de tjänster som regeringen nu väljer att slopa avdraget för, nämligen rengöring av inomhuspooler och matlagning.

I Aktuellt den 23 oktober 2014 förklarade finansminister Magdalena Andersson den då tilltänkta sänkningen av RUT-avdraget med att det inte ska vara möjligt att ha ett ”heltidsanställt hembiträde” eller anlita ”kocklandslaget”.

Vi kan med lite enkel matematik räkna ut att det knappast krävs något heltidsanställt hembiträde för att passera regeringens sänkta tak för avdraget om 25 000 kronor, utan det räcker 2,5 timmars städning per vecka (52 veckor per år, à 400 kronor per timme).

Att någon besvärande stor del av befolkningen anlitar kocklandslaget för att laga mat hemma kan vi också stryka från listan över vad som rimligtvis ligger bakom de avdrag som finansministern oroas över.

Så, kvar står avdraget för rengöring av inomhuspooler. Genom att slopa det avdraget stärker finansministern enligt egen utsago hela legitimiteten för systemet.

Jag håller nämligen med finansministern om värdet av skattesystemets höga legitimitet. Det får helt enkelt inte vara så att Finansdepartementet använder sina tjänstemän till att bereda förändringar av skattesystemet som inga skattebetalare berörs av.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson om Finansdepartementet har tittat på hur många människor som använder RUT-avdraget för att låta rengöra sin inomhuspool. Hur många är de?

Besvarades tillsammans med