Risk för den personliga integriteten

Interpellationsdebatt 20 februari 2007
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 4

Anf. 44 Beatrice Ask (M)

Herr talman! Max Andersson har frågat mig vad jag avser att göra för att motverka risken att polisens inre utlänningskontroll leder till kränkningar av den personliga integriteten. Polisen har inte fått några nya befogenheter när det gäller inre utlänningskontroll. Alla svenska poliser har sedan tidigare rätt att genomföra den här typen av kontroller. De får utföras i samband med till exempel trafikkontroller men också som en självständig åtgärd. Sverige blev i mars 2001 medlem av det operativa Schengensamarbetet. Därmed avskaffades personkontrollen vid gränserna mot övriga Schengenstater. Vi blev samtidigt skyldiga att vidta så kallade kompensatoriska åtgärder. Syftet med dem är att förhindra att den fria rörligheten leder till ökad brottslighet och olaglig invandring. En förstärkning av den inre utlänningskontrollen är ett viktigt exempel på en sådan åtgärd. Bestämmelserna kring den inre utlänningskontrollen finns i utlänningslagen. Där står att en utlänning som vistas i Sverige är skyldig att på polismans begäran visa upp sitt pass eller andra handlingar som visar att han eller hon har rätt att uppehålla sig i Sverige. Dessutom framgår att polisen får göra en kontroll bara om det finns en anledning att anta att utlänningen inte har rätt att vistas i landet eller om det i övrigt finns en särskild anledning till kontroll. Därutöver har Rikspolisstyrelsen utfärdat föreskrifter på det här området. Av dem framgår att en person inte får kontrolleras enbart därför att han eller hon på grund av hudfärg, språk, namn, beteende eller något annat kan antas vara utländsk medborgare. Polisen har alltså redan vidtagit åtgärder för att förhindra att kontrollerna leder till diskriminering och kränkning av den personliga integriteten. Polisens arbete ska naturligtvis genomföras med respekt för grundläggande fri- och rättigheter. Att människor inte får diskrimineras är självklart. Inre utlänningskontroll är en uppgift som ställer stora krav på polisen. Om jag bedömer att det uppstår ett behov av att vidta åtgärder för att ytterligare säkerställa att kontrollerna utförs på ett omdömesfullt sätt så kommer jag självklart att agera.

Anf. 45 Max Andersson (Mp)

Herr talman! Jag ber att få tacka ministern för svaret. Skälet till att jag lämnade in den här interpellationen var tidningsuppgifter om att den inre gränskontrollen nu skulle genomföras rutinmässigt och att varje polis bör se det som en del av sitt dagliga arbete att utföra denna kontroll. Det låter som en väldigt stor volymökning av kontrollen. Även om polisen inte får nya rättigheter kan en skillnad i grad, om den är tillräckligt stor, också vara en skillnad i art. Vi har sett i andra länder att den kontroll som utövas på det här viset kan vara väldigt kränkande. Jag stötte på en artikel av en svensk frilansjournalist som hade åkt runt i Europa och blivit kontrollerad gång på gång på grund av sitt utseende och sin hårfärg. Risken är att om man inte är väldigt vaksam på detta kan vi hamna i en liknande situation här i Sverige. Nu står det i ministerns svar att Rikspolisstyrelsen har utfärdat föreskrifter om att en person inte får kontrolleras enbart på grund av att hon eller han på grund av hudfärg, namn, beteende eller något annat kan antas vara en utländsk medborgare. Problemet är att kontrollen ska utföras rutinmässigt som en del av det dagliga arbetet. Det är någonting där som inte riktigt hänger ihop. Precis som ministern säger finns det en risk, vilket det absolut inte får vara, att det faktiskt blir en kränkning av den personliga integriteten för människor som har fel utseende och inte talar tillräckligt bra svenska. Jag hoppas att ministern är medveten om problematiken, för det här kan gå fel.

Anf. 46 Beatrice Ask (M)

Herr talman! Med tanke på uppehållet strax ska jag vara väldigt kortfattad. Jag tror att Max Andersson ska vara lite kritisk när han läser tidningarna. Jag läste också de där notiserna om att nu skulle man minsann en masse ägna sig åt inre utlänningskontroll. Så är det naturligtvis inte. Problemet är snarast att polisen väldigt sällan gör inre utlänningskontroll. Det är därför som Rikspolisstyrelsen har konstaterat att polismyndigheterna måste skärpa sig. En konsekvens av att man väldigt sällan gör kontroller av vilka som finns i landet är att det hänt att Interpol har efterlyst personer som har funnits i Sverige länge utan att någon har brytt sig. När man ändå gör trafikkontroller eller annan kontroll bör man självklart vara lite mer uppmärksam än vad man har varit. En del branschvisa kontroller genomförs och har genomförts tidigare, till exempel i restaurangbranschen, men verkligen inte i någon större omfattning. Jag ser inget skäl till oro för att man skulle bli övernitisk på det här området, men jag tror att det är viktigt att man försöker vara lite mer alert när det gäller att ha en viss vaksamhet. Annars fungerar inte Schengensamarbetet på det sätt som det är tänkt. Som jag sade i mitt svar kommer jag att vara väldigt noggrann med att följa upp att detta sker på ett anständigt och bra sätt. Vi ska inte ha onödiga kontroller, men samtidigt måste vi ha poliser som ser till att vi inte har personer här som andra polismyndigheter behöver få tag i eller personer som inte har rätt att vistas i landet. Det bör kontrolleras, och det ska ske på ett väl genomfört sätt och under kontrollerade former.

Anf. 47 Max Andersson (Mp)

Herr talman! Om jag förstått ministern rätt vill vi inte ha den sortens kontroll som man redan har i exempelvis Belgien. Vi får se vad som händer. Jag hoppas att de lugnande ord som ministern har gett här i dag kommer att visa sig vara en korrekt beskrivning av hur det kommer att bli och att det här inte är ett steg på väg mot en plats där vi inte vill vara.

den 25 januari

Interpellation

2006/07:255 Risk för den personliga integriteten

av Max Andersson (mp)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Enligt uppgifter i Sydsvenska Dagbladet den 21 januari 2007 under rubriken ”Utlänningar ska kollas rutinmässigt” är den så kallade ”inre utlänningskontrollen” på väg att kraftigt förstärkas som en konsekvens av att EU:s Schengenavtal håller på att utvidgas. Rikskriminalen tycks resonera så att när man tar bort kontrollen vid EU:s inre gränser måste detta kompenseras med kraftigt utökade kontroller inom landet.

Detta är dock inte oproblematiskt ur integritetssynpunkt. Det finns en klar risk att människor som ser ut på ett visst sätt eller inte talar perfekt svenska kan komma att bli kontrollerade ofta. Tanken från Rikskriminalens sida är att alla poliser, till exempel trafikpoliser, ska se den här kontrollen som en del av sina dagliga arbetsuppgifter.

Vad avser ministern att göra för att motverka risken att detta leder till kränkningar av den personliga integriteten?