översvämningar

Interpellationsdebatt 14 maj 2001

den 27 april

Interpellation 2000/01:452

av Viviann Gerdin (c) till miljöminister Kjell Larsson om översvämningar

Många jord- och skogsägare har drabbats hårt av de stora översvämningarna runtom i Värmland. Det finns på sina håll stora markområden som fortfarande står under vatten. Detta är ett stort problem miljömässigt men också ekonomiskt för alla de som brukar sina marker.

Med hänsyn till yttre påverkan, dvs. händelser som inte markägaren själv rår över, borde någon form av ersättning utgå för de stora förluster som uppstår. Att genom försäkring täcka alla skador och förluster i samband med översvämningar är inte möjligt. Endast invallningarna kan försäkras.

Vädrets makter tillsammans med vattenkraftbolagens och myndigheternas agerande försätter markägaren i en ohållbar situation när översvämningarna blir så enorma som de har varit den sista tiden. Ersättningsreglerna bör därför ses över och även omfatta privatpersoner som inte kan erhålla ersättning från sina försäkringsbolag.

Alla reglerade vattendrag styrs av en vattendom som miljödomstolen beslutar om. Där sätts gränser för avtappning och vattenmagasinering. Vad som i dag inte finns med är kraftbolagens skyldigheter att i förebyggande syfte tappa vatten ur magasinen. För att detta ska bli möjligt måste en ändring av miljöbalken ske.

Vänerns vattennivå var den 6 april 45,16 meter över havet, den högsta nivå under den tid Vänern varit reglerad (sedan 1937). Den höga vattennivån oroar, därför att den sammanfaller med en kommande vårflod, samtidigt som kKraftbolagen minskar avtappningen. Följer Vattenfall vattendomen kommer avtappningen att minska med 200 kubikmeter per sekund.

Det finns en samsyn mellan Länsstyrelsen i Västra Götaland, Vattenfall och räddningstjänsten att den extra tappningen borde ha fortsatt. Även Länsstyrelsen i Värmland tillstyrker en extra tappning. Men det saknas rättslig grund för att låta den fortsätta. Vattenfall har stöd i lagen genom nuvarande vattendom och behöver inte tappa något extra. Genom lagen är de också skyddade från skadeståndskrav från de som får sina hus och marker dränkta.

Endast vid fara för olyckshändelser kan länsstyrelserna beordra Vattenfall att öka avtappningen mer än vad vattendomen tillåter. Det betyder att skadan först ska åstadkommas innan åtgärder kan sättas in. Jag anser att nuvarande bestämmelser måste förändras i syfte att förhindra stora skador i samhället. En väg att gå är att i miljöbalken ålägga kraftbolagen skyldigheter att i förebyggande syfte tappa vatten ur magasinen.

Med hänvisning till ovan vill jag ställa följande frågor till miljöministern:

1.Vilka åtgärder, utöver översyn av vattendomar, är miljöministern beredd att vidta för att förhindra stora översvämningar?

2.Vilka åtgärder avser miljöministern vidta för att kompensera de privatpersoner som drabbats av översvämningar och ännu inte fått någon ersättning?