Narkotikasök med hund på postterminaler utan skälig misstanke

Interpellationsdebatt 4 december 2023

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 16 Statsrådet Erik Slottner (KD)

Fru talman! Katja Nyberg har frågat mig hur jag har för avsikt att göra en justering i postlagen för att möjliggöra narkotikasök med hund på postterminaler utan skälig misstanke.

I januari 2023 trädde nya regler i postlagen (2010:1045) i kraft. Syftet med de nya reglerna är att underlätta för brottsbekämpande myndigheter att förhindra illegal handel via post. Den som arbetar i postverksamhet har nu fått möjlighet att på eget initiativ bryta tystnadsplikten och lämna uppgifter som gäller misstanke om brott till en brottsbekämpande myndighet, om fängelse är föreskrivet för brottet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

I juli 2023 trädde även nya bestämmelser i kraft som innebär att beställning av narkotika för eget bruk kriminaliseras såsom försöksbrott.

Sedan många år gäller att ett brev eller annan försändelse som finns hos ett postbefordringsföretag får tas i beslag om det för brottet är föreskrivet fängelse i ett år eller mer och försändelsen hade kunnat tas i beslag hos mottagaren. Om det av någon anledning uppstår misstanke om brott med sådant straff får en försändelse alltså generellt sett tas i beslag.

I utredningen Ökade möjligheter att förhindra illegal handel via post (SOU 2021:29) konstaterades att det inte finns något lagligt hinder mot att en enskild aktör använder sig av hundar för att eftersöka till exempel misstänkt narkotika i sina lokaler, även om det inte pågår någon förundersökning. Gällande om Polismyndigheten regelbundet ska söka igenom postoperatörernas lokaler med hundar konstaterade utredningen att det kan finnas anledning att reglera den frågan särskilt. Frågan rymdes dock inte inom utredningens uppdrag.

Tullverket har dock redan i dag möjlighet att, i sin kontrollverksamhet, undersöka postförsändelser som kommer från ett annat EU-land eller från tredjeland. För detta krävs inte någon konkret misstanke om brott, utan en försändelse från tredjeland kan undersökas bland annat för att kontrollera att deklarations- och uppgiftsskyldigheten har fullgjorts. En försändelse från annat EU-land får undersökas för att kontrollera att vissa förbud och villkor har iakttagits och om anmälningsskyldigheten har fullgjorts. För att undersöka försändelser använder sig tulltjänstemännen både av skannrar och av sökhundar.

Regeringen och dess myndigheter arbetar kontinuerligt med utvärdering av brottsbekämpande åtgärder för att öka tryggheten i samhället samt för att fler brott ska utredas och leda till lagföring. I detta arbete ingår att försvåra flödet av narkotika.


Anf. 17 Katja Nyberg (SD)

Fru talman! Tack, Erik Slottner, för svaret!

Tanken med den nya lagändringen i postlagen är god, men tyvärr har den blivit tandlös. Postnord säger i sitt remissvar att det kan vara synnerligen svårt att avgöra vad en misstänkt försändelse kan innehålla och huruvida fängelse i så fall ingår i straffskalan.

I princip krävs det att en försändelse har gått sönder och att det har trillat ut tabletter för att det ska kunna anmälas till polisen. Dessutom kan det finnas rädslor hos personalen för att anmäla misstänkta brev och paket eftersom det kan leda till repressalier från dem som håller på med narkotikahandel.

Som statsrådet nämnde konstaterades det i utredningen att det finns anledning att reglera denna fråga särskilt för att ge Polismyndigheten möjlighet att regelbundet söka igenom postoperatörernas lokaler med hundar men att frågan tyvärr inte rymdes i utredningens uppdrag. Som vi alla vet behöver polisen alla verktyg de kan få för att bekämpa den grova kriminaliteten, och då borde det vara av största vikt att utreda denna fråga för att ge polisen även detta verktyg.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Som det är nu ingår postoperatörerna i de kriminella nätverkens distribution av narkotika i Sverige. Jag lyssnade på ett reportage gjort av Sveriges Radio som handlade om den nya postlagen, och där intervjuade man bland annat en narkotikalangare som hade använt sig av Postnords tjänster i nio år och sänt brev och paket utan att ha blivit avslöjad. Han såg Postnord som en pålitlig samarbetspartner och tyckte att Postnord sköter sig väldigt bra.

Utifrån de samhällsproblem vi har i dag med gängkriminalitet, där en stor del av verksamheten består av narkotikahandel och där postoperatörer ingår som en pålitlig samarbetspart, borde det vara av största vikt att denna fråga regleras särskilt. Vi måste använda varje verktyg som finns i lådan för att mota tillbaka den gängkriminalitet som tidigare regeringar har tillåtit sprida sig som en löpeld över landet.

Statsrådet nämnde i sitt svar att Tullverket har möjlighet att i sin kontrollverksamhet undersöka postförsändelser som kommer från ett annat EU-land eller från tredjeland utan att det finns en konkret misstanke, vilket är bra. Men problemet är att svenska narkotikalangare använder postoperatörer i Sverige för att distribuera narkotika som redan har tagits in i landet. Det är den nationella posten som behöver undersökas, inte posten från ett annat EU-land eller från tredjeland. Samma lagstiftning som redan finns för tullen borde finnas även för polisen.

Därför undrar jag om statsrådet har för avsikt att tillsätta en utredning där denna högst aktuella fråga kommer att utredas.


Anf. 18 Statsrådet Erik Slottner (KD)

Fru talman! Det konkreta svaret på frågan från Katja Nyberg är: Nej, det finns ingenting sådant konkret nu som regeringen har sagt att vi ska göra. Detta innebär inte att vi stänger denna dörr.

Jag tycker att det ligger väldigt mycket i det som Katja Nyberg säger i sitt inlägg. Det är inte på något sätt någon tokig idé. Men det finns ingenting som vi har konkretiserat och sagt att vi ska återkomma med. Men vi har många år kvar att regera, och det finns tid att återkomma i frågan om vi gör den bedömningen.

Att bekämpa narkotika - narkotikabruket, narkotikahandeln och langningen - är av största vikt. Narkotikan är mycket av grunden och kittet i finansieringen av den organiserade brottsligheten och också det som är inkörsporten för många, inte minst unga pojkar som dras in i de fruktansvärda sammanhang som de kriminella gängen utgör. Att vi bekämpar narkotikan är alltså av mycket stor prioritet för regeringen.

Det pågår flera åtgärder för att försvåra narkotikahandeln. Det handlar om straffskärpningar och att ge flera verktyg. De lagar som vi nu diskuterar och som trädde i kraft under 2023 är två konkreta exempel på detta och som innebär att polis, tull och Postnord måste samarbeta ännu bättre för att komma åt narkotika som skickas via post.

Jag vill ändå säga att jag inte tror att lagstiftningen är helt tandlös. Man kan se att polisen under första halvåret i år har beslagtagit i genomsnitt 185 narkotikaförsändelser i postflödet per månad. Det är många postförsändelser varje månad. Så nog finns det möjligheter. Och Tullverket har under de nio första månaderna i år gjort cirka 330 beslag per månad i det internationella postflödet. Det visar såklart hur omfattande narkotikahandeln är, men det visar också att det ändå finns verktyg för olika myndigheter som går att använda för att kunna upptäcka dessa flöden. Jag tycker ändå att det är viktigt att säga det.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Länsstyrelsen har också gett ut en handbok för hur man kan upptäcka narkotika i postflöden. Detta samarbetar Polismyndigheten med länsstyrelsen om.

Det pågår alltså en hel del arbete. Men precis som jag konstaterade i mitt svar ingick inte uppdraget att man utan misstanke obehindrat ska kunna ha exempelvis narkotikahundar inne på ett postkontor i den utredning som tillsattes 2021. Vill man ha denna möjlighet måste en ny utredning tillsättas, och några besked om en sådan utredning finns inte i dagsläget från regeringen. Men jag stänger inte dörren helt för det, utan det är mycket möjligt att vi får återkomma med ett sådant uppdrag.


Anf. 19 Katja Nyberg (SD)

Fru talman! Jag förstår inte riktigt statsrådets svar när han håller med mig i min frågeställning. Vi har i dag väldigt stora problem med narkotikahandeln och med den grova gängkriminaliteten. Och för att göra allt för att stoppa detta behöver det tillsättas en utredning eftersom detta är ett stort problem. Det transporteras så mycket narkotika genom postoperatörerna i dag. Det måste därför komma ett tydligare svar när det kan tillsättas en utredning gällande detta.

Dessutom säger statsrådet i sitt svar: "Regeringen och dess myndigheter arbetar kontinuerligt med utvärdering av brottsbekämpande åtgärder för att öka tryggheten i samhället samt att fler brott utreds och leder till lagföring. I detta arbete ingår att försvåra flödet av narkotika."

Distribution via postoperatörer är ett flöde av narkotika som sker dagligen. Och den största distributören av narkotika i Sverige är postoperatörer, där Postnord ingår.

För mig blir statsrådets svar bara tomma ord om regeringen inte gör det som verkligen krävs för att förhindra narkotikahandeln i Sverige.

Det har utställts ett löfte till svenska folket att vi ska göra allt som står i vår makt för att identifiera, spåra upp och låsa in kriminella som förpestar människors vardag. Detta löfte måste och ska hållas.

Då undrar jag återigen: Varför tar regeringen inte tag i denna avgörande faktor för att bekämpa den organiserade brottsligheten och för att försvåra flödet av narkotika inom Sveriges gränser?


Anf. 20 Statsrådet Erik Slottner (KD)

Fru talman! Jag kan förstå om ledamoten Nyberg blir lite konfunderad av mitt svar eftersom det inte är jättetydligt och klart. Eller jag tycker att jag svarade klart och tydligt nej på den konkreta frågan, alltså att regeringen i dagsläget inte har för avsikt att tillsätta en sådan utredning. Det finns ingenting som har stipulerats som gör att jag kan säga det. Jag kan inte lite spontant i en interpellationsdebatt säga att regeringen kommer att tillsätta en utredning. Det måste till en process för att tillsätta en sådan utredning. Jag kan inte bara stå här och säga att en utredning kommer att tillsättas. Därmed är svaret nej på frågan.

Men svaret är inte nej för att jag tycker att detta är en jättedålig idé. Det var det som jag försökte säga i mitt svar. Det är inte så att jag har några ideologiska argument eller sakargument emot det som framförs här i talarstolen. Men allt som är klokt och allt som kan övervägas hinner inte utredas, och det handlar både om tidsbrist och resursbrist. Att det inte ingick ett sådant uppdrag i den utredning som var tillsatt och att lagen är så ny är förmodligen skäl till att denna fråga inte har utretts. Men det innebär inte att jag helt stänger dörren för att denna fråga kommer att kunna utredas. Men den kommer kanske inte att utredas för sig utan kan kanske komma att ingå i en större utredning - vem vet. Det är också osäkert vilket statsråd som skulle bli ansvarig för en sådan utredning. Det beror på hur bred eller smal den blir.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vad jag också försökte beskriva är att det pågår mycket arbete, både inom EU och i Sverige, för att komma åt narkotikan och för att göra det svårare för dem som livnär sig på narkotikahandel och för att göra det svårare för de kriminella gängen att finansiera sin verksamhet via narkotikahandel på många olika fronter. Och jag presenterade en del av dessa åtgärder bara för att visa att regeringen gör väldigt mycket i fråga om detta. Just denna fråga har vi i dagsläget inte för avsikt att utreda, men jag stänger inte den dörren på något sätt.


Anf. 21 Katja Nyberg (SD)

Fru talman! Eftersom det inte verkar finnas några planer på att tillsätta en utredning gällande detta har jag ett förslag som jag undrar om statsrådet skulle kunna tänka sig att ta i beaktande. I utredningen Ökade möjligheter att förhindra illegal handel via post konstaterades att det inte finns något lagligt hinder för att en enskild aktör, till exempel Postnord, använder sig av hundar för att eftersöka narkotika i sina lokaler även om det inte pågår någon förundersökning.

Då har jag en tanke i avvaktan på att denna fråga utreds, vilket jag hoppas kommer att ske. Skulle statsrådet med ett regleringsbrev kunna ge direktiv till Postnord att använda sig av egna narkotikahundar i sina terminaler i syfte att hitta misstänkta försändelser? När hunden markerar kan personalen tillkalla polis till platsen för att undersöka försändelsen närmare. Hur ser statsrådet på detta? Är det en möjlig väg för att förhindra distribution av narkotika i alla fall via Postnord, som är en statlig aktör, i avvaktan på en framtida utredning?


Anf. 22 Statsrådet Erik Slottner (KD)

Fru talman! Precis som Katja Nyberg säger i sitt avslutande inlägg finns det i dag möjligheter att utan skälig misstanke använda narkotikahundar för att hitta narkotika. Detta skulle jag ha sagt, men jag glömde faktiskt bort det. Det är mer den systematiska och regelbundna användningen som är svår. Det tror man åtminstone med den lagstiftning som finns i dag. Utredningen har sagt att man i så fall bör utforma en särskild lagstiftning, eller skapa ett särskilt lagrum, för just detta. Men man kan alltså redan i dag utan skälig misstanke i förebyggande syfte undersöka brevförsändelser för att upptäcka narkotika. Jag tycker ändå att det är värt att säga detta.

Postnord är ett statligt bolag. Statliga bolag ligger inte under mig utan under finansministern, och till statliga bolag ges inte regleringsbrev så som till myndigheter. Därför är det inte möjligt att ge ett regleringsbrev till Postnord.

Jag har fått svara på den här interpellationen för att PTS ligger under mig. Det är tillsynsmyndigheten för dem som distribuerar post - därmed också för Postnord. Därför kom den här frågan till mitt bord. Jag är ansvarig för postfrågorna.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det kommer inte att vara möjligt att ge något regleringsbrev till Postnord, utan i så fall handlar det om att se över lagstiftningen.

Jag tackar för debatten.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2023/24:217 Narkotikasök med hund på postterminaler utan skälig misstanke

av Katja Nyberg (SD)

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Den 2 januari 2023 ändrades reglerna om tystnadsplikt i postlagen (2010:1045), och postombud och andra som hanterar brev och paket får numera larma myndigheter om de misstänker att det finns något i en postförsändelse som är brottsligt och kan ge fängelse. Det kan exempelvis vara droger, dopningspreparat, vapen eller explosiva ämnen.

Ändringen av lagen ger möjlighet att bryta tystnadsplikten och lämna uppgifter till en brottsbekämpande myndighet som Polismyndigheten, men även till exempel till Säkerhetspolisen, Tullverket eller Åklagarmyndigheten. Det kräver dock att det finns en konkret misstanke, till exempel att paketet gått sönder och det har trillat ut tabletter eller en tydlig doft av narkotiskt preparat.

Det har blivit vanligt att kriminella organisationer använder Postnord och andra företag för att distribuera narkotika. Köpare kan beställa en drog på nätet, och säljaren lägger ned drogen i en postförsändelse. En viktig möjliggörare för den grova brottsligheten, som kraftigt ökat i omfattning, är den logistik som postföretagen erbjuder. Den post som har lagts i en gul brevlåda passerar någon av de stora postcentralerna i Sverige.

För att kunna hindra och försvåra de kriminella organisationernas distribution av narkotika vore det önskvärt att det gick att genomföra regelbundna narkotikasök av postförsändelser på dessa centraler, utan att det finns en konkret misstanke om brott när det gäller en enskild försändelse.

Det handlar inte om att bryta en postförsändelse utan om att upptäcka försändelser som man kan misstänka att det finns narkotika i. Det är viktigt att snabbt göra en justering av postlagen för att hämma tillväxten av den grova organiserade brottsligheten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Erik Slottner:

 

Har statsrådet för avsikt att göra en justering i postlagen för att möjliggöra narkotikasök med hund på postterminaler utan skälig misstanke?