mervärdesskatt för artistframträdanden

Interpellationsdebatt 8 april 2003
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 6

Anf. 97 Bosse Ringholm (S)

Herr talman! Runar Patriksson har frågat vilka åt- gärder ministern ämnar vidta för att säkerställa att våra kulturinstitutioner och föreningar inte slås ut av den nya tillämpningen av mervärdesskattelagen. Frågan har ställts mot bakgrund av en dom i Re- geringsrätten från i våras. I domen ansåg Regerings- rätten att ett bolag som tillhandahåller artistframträ- danden ska beskattas för detta om artisterna är an- ställda i bolaget eller medverkar som underleverantö- rer i bolagets produktion. Tidigare har det momsun- dantag som gäller för artister också tillämpats på produktionsbolag som tillhandahåller artistframträ- danden. I syfte att uppnå en enhetlig rättstillämpning har Riksskatteverket i en skrivelse uttalat sig om hur domen ska tolkas i olika situationer. I skrivelsen sägs att produktionsbolagen ska debitera 25 % moms när de säljer artistframträdanden till en arrangör. Om arrangören bedriver skattepliktig verksamhet har han rätt att dra av momsbeloppet som ingående moms i verksamheten. I de fall arrangören bedriver skattefri verksamhet och därför inte är skyldig att redovisa utgående moms har han heller inte någon rätt till avdrag för den ingående moms som han har betalat vid sina inköp till verksamheten. Arrangörer som är ideella föreningar är som regel inte skattskyldiga. De har därför inte avdragsrätt för den moms som ett produktionsbolag debiterar dem vid försäljning av artistframträdanden. Frågan om hur ideella föreningar ska hanteras i momssammanhang har behandlats av Mervärdes- skatteutredningen i betänkandet Mervärdesskatt i ett EG-rättsligt perspektiv (SOU 2002:74). Utredningen föreslår att ideella föreningar som utför någon form av ekonomisk aktivitet ska vara momsskyldiga om vissa förutsättningar är för handen. Det innebär att till exempel sådana föreningar som arrangerar artist- framträdanden och som uppfyller villkoren för skatt- skyldighet skulle få rätt till avdrag för den moms som debiteras dem vid inköp från produktionsbolagen. Utredningens förslag har remitterats, och remiss- tiden går ut den 6 juni. Jag är inte beredd att nu uttala mig om föreningarnas framtida skattemässiga ställ- ning. Först måste remissomgången avslutas och re- sultatet av den analyseras. Jag kan även nämna att regeringen i slutet av förra året uppdragit åt Mervärdesskattesatsutredningen (Fi2002:11) att bland annat redovisa de effekter som den så kallade kulturmomsen fått i den praktiska tillämpningen och föreslå de förändringar som kan anses påkallade.

Anf. 98 Runar Patriksson (Fp)

Herr talman! Tack finansministern för svaret. Det är nästan så att jag får dåligt samvete för att jag har dragit ut både minister och talmän i en debatt som kan tyckas inte vara så otroligt viktig. Men för mig och dem som har kontaktat mig i frågan är lands- bygdens - Värmlandsbygderna eller Norrland - möj- ligheter att få se de kända artister som vi möter på gatan i Stockholm viktiga. För min egen del är jag, precis som finansminis- tern, ganska mycket engagerad i föreningsrörelsen, i ideell verksamhet. Jag tror att vi båda ställer upp gratis och ägnar mycket av vår fritid åt att göra nå- gonting för vår omgivning på den ort där vi bor, om det nu är en förort till Stockholm eller råkar vara i västra Värmland. Min kunskap gäller till exempel ett arrangemang där pingstvänner, missionsvänner, idrottsförening, Röda Korset och alla andra som jobbar i omgivningen startar en liten gemensam klubb på sommaren och fixar sommaraktiviteter för inte minst stockholmare på besök i glesbygden och för ortens människor när de är hemma. Det kostar pengar. Vi samlar in på frivillig väg och får ett och annat bidrag från kyrkan, från kommunen och så vidare, och vi gör ganska stora arrangemang. Jag kan ta ett exempel på ett arrangemang som kostar 65 000 kr, för att få en orkester och någon kändis. Det kostar i år ungefär 17 000 kr ytterligare. Det är momsen som kommer på de pengar som man tar in på frivillig väg. Jag tror att det här är någonting som vi måste se över. Jag blev i alla fall glad när jag läste de två sista styckena i svaret. Det är tydligen inte helt stängda dörrar. Vi måste uppmuntra ideell verksamhet i Sverige. Jag har en känsla av att finansministern och jag är överens om att detta är en viktig verksamhet, inte minst för ungdomar. I mitt fall är det inte så mycket fotboll men ganska mycket musik, ungdomar som spelar ett instrument, spelar i en orkester eller gör något annat. Då är de inte ute på torget. Att lära dem att engagera sig frivilligt tror jag betyder väldigt mycket för det samhälle som vi politiker gemensamt, herr talman, håller på att bygga upp för att vi ska ha ett trivsamt land. När man då hittar på en skattepålaga på de ideella föreningarna, som i verkligheten är skattebefriade, känns det lite fel. Jag är rädd för att det blir kommunerna ute i svensk glesbygd som nu i många fall får ta arrange- mangen, eftersom de har momsavdragsrätt. I stället för att ge föreningarna ett litet bidrag till den ideella verksamheten så att de kan fixa sådant här får kom- munen ta hand om och köpa sådana här arrangemang. Då körs de via kommunen, så att det blir kommunar- rangemang runtomkring i Sverige. Kommunen är den enda i området som har möjlighet att dra av momsen. Det skulle vara intressant att höra om det här lilla inlägget, med bakgrund från ideell verksamhet i Sve- rige, tilltalar finansministern och om det verkligen finns en möjlighet att se över frågan efter den 6 juni, som det står i svaret.

Anf. 99 Bosse Ringholm (S)

Herr talman! På en punkt är Runar Patriksson och jag helt överens, och det är att vi bör göra allt vad vi kan för att underlätta ideella föreningars verksamhet. Oavsett om de ideella föreningarna är idrottsföre- ningar, musikföreningar eller andra kulturverksam- heter, som ägnar sig åt exempelvis museispårvägar, är det oerhört viktigt att vi kan understödja dem på nå- got sätt. När det här systemet med mellanhänder, av typ produktionsbolag som inte var så vanliga tidigare, har blivit mer frekvent i takt med att mer omfattande artistarrangemang har blivit vanligare finns det natur- ligtvis en risk att man fördyrar processen. Samtidigt behöver den moms som i så fall utgår inte innebära att det är en lika stor extra kostnad för arrangören. Det beror också ytterst på hur mellanhanden agerar. Som jag sade i mitt svar tycker jag att det är vik- tigt att avvakta remissyttrandena över den utredning som görs och som handlar om hur vi också tar hänsyn till EU-lagstiftning som finns på skatteområdet. Min utgångspunkt är att se till att vi inte försvårar för ideella föreningar som vill driva sådan verksam- het utan att de kan dra in intäkter för att underlätta den fortsatta ideella verksamheten. Jag är mycket öppen för en fortsatt diskussion om hur man kan lösa det här problemet.

Anf. 100 Runar Patriksson (Fp)

Herr talman! Det är viktiga frågor. Vi är inne på rätt väg. Modelljärnvägar är bra. Jag är också ordfö- rande i en fornminnesförening i bygden, som är en ganska avancerad ideell förening för att rädda byg- dens historia. Vi försöker ta in material från olika arbetsplatser som har funnits i bygden, och vi försö- ker varje år skriva ned en liten historia från bygden. Det sker helt som ideell verksamhet. Det blir också något av bygdens hembygdsförening. Om vi ordnar ett arrangemang och det kostar 10 000 kr att köpa någonting från ett produktionsbolag - det är mycket pengar för oss - blir det plötsligt 12 500 kr. Det är stor skillnad. Jag vill fråga om någonting som finansministern sade som gör mig lite fundersam: Det beror på hur mellanhanden agerar. Jag sitter också som vice ordförande i Musiktea- tern i Värmland, och jag är alltså då försäljare av musikarrangemang. Det är en stiftelse, och troligen är det så - det är inte helt klart - att vi inte behöver ta ut någon moms. Men om man köper av ett produktions- bolag i Stockholm, Göteborg eller Karlstad åker man på 25 % moms. Det är en hel del oklarheter här. Vi kan gå ett steg vidare. Om det skulle gå bra när man ser över de skattebefriade småföreningarna kan- ske de kunde befrias från moms över huvud taget. Vi försöker i min hemkommun lämna ut idrotts- planen till idrottsföreningen och fritidsgården till Missionsförbundet, så att de driver dem som ideell verksamhet åt kommunen med stöd. Men när man driver till exempel idrottsplanen som ideell verksam- het, i den ideella föreningens regi, och lejer en rör- mokare som kommer dit och gör någonting åt dusch- anordningen blir det också 25 % moms till företaget för arbetskraften. Det är alltså sådant som man inte klarar på ideell väg. Men om kommunen behåller idrottsplanen eller fritidsgården och driver den i egen regi drar kommunen av momsen. Ideella föreningar som på frivillig väg driver mindre anläggningar ute i kommunerna drabbas alltså med 25 % högre kostnader än kommunerna. Nu kommer jag in på ett sidospår i fråga om arrange- mangssidan. Vi har inte pratat så mycket politik oss emellan, och det behöver vi inte göra. Men det här är lite grann av arrangörssocialism, som jag känner det. Den möj- ligheten blir det ju faktiskt här. Om kommunen ska driva allting blir det 25 % billigare än om ideella krafter tar på sig att sköta vissa saker. Det är ju väl- digt bra att få ungdomar och medelålders människor att ta på sig ett engagemang på sin fritid som de tyck- er är intressant utan att de hela tiden får pengar i fickan för det, och att de gör det av intresse för sina barn och sin familj. Det är mycket vanligt förekom- mande ute i Sverige, men det bestraffas av skattepo- litiken i dag.

Anf. 101 Bosse Ringholm (S)

Herr talman! Det finns naturligtvis behov av att upprätthålla ett enhetligt skattesystem. Det gäller också mervärdesskattelagstiftningen. Vi ser nu över bland annat momsnivåerna i en särskild utredning, eftersom det har gjorts olika undantag vid olika till- fällen. Men de allra flesta ideella föreningar är ju undantagna från beskattning; de har inte någon skatt- skyldighet. Jag inser att i de här speciella fallen, då en kultur- förening av något slag vill ordna ett arrangemang, typ musikverksamhet, och använder en mellanhand upp- står ett problem. Mellanhandsföretaget har i sin tur rätt att dra av momsen, så det behöver vara den fulla kostnaden. Det är naturligtvis en förhandlingsfråga mellan arrangör och mellanhand i det här fallet. Det finns skäl att i ett EU-perspektiv se den här väldigt dominanta svenska modellen. Vi har mer av kulturföreningar och mer av den typen av evenemang i just ideella organisationers regi än många andra länder har. Vi har anledning att slå vakt om de ideella organisationernas möjlighet att fortsätta med den här typen av verksamhet. Jag tror att Runar Patriksson och jag säkerligen kan fortsätta en dialog om på vilket sätt vi kan stödja de ideella föreningarnas verksamhet i fortsättningen, antingen det handlar om musikverksamhet, modell- järnvägar eller riktiga museispårvägar.

Anf. 102 Runar Patriksson (Fp)

Herr talman! Tack för även det inlägget. Det känns som om vi inte behöver vara oklara med var- andra i den här riksdagen även om vi är från olika partier. Vi kan diskutera en sådan här fråga. Jag var klar över det när jag gick hit och hoppades att vi skulle få en fin debatt om vikten av ideella förening- ars verksamhet runtomkring i Sverige. Den betyder mycket nu i ohälsotalens tidevarv. Det är viktigt med engagemang, gärna ideella engagemang för sådant man är intresserad av. Slutorden från mig kan få bli följande: Att befria svenska ideella föreningar från moms vore väl, herr finansminister, ett steg i rätt riktning.

den 17 mars

Interpellation 2002/03:242

av Runar Patriksson (fp) till finansminister Bosse Ringholm om mervärdesskatt för artistframträdanden

Genom en dom i Regeringsrätten från 2002 förändrades drastiskt förutsättningarna för många mindre kulturinstitutioner. Regeringsrätten anser att ett framträdande av en artist, genom ett arrangemang där den som står bakom arrangemanget inte kan anses vara en del av framförandet, ska belastas med 25 procents moms.

RSV:s tidigare uppfattning har varit att det undantag som medges i mervärdesskattelagen, 3 kap. 11 § 1, för "en utövande konstnärs framförande av ett sådant litterärt eller konstnärligt verk som omfattas av lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk," omfattar samtliga led fram till arrangör, vilket lett till momsbefrielse. Så är nu uppenbart inte längre fallet.

Då mindre kulturinstitutioner, och framför allt de som är belägna utanför våra stora bebyggelsecentrum, är mer beroende av att ta hjälp av utomstående bokningsbolag och arrangörer med breda kontaktnät blir de alltså nu drabbade av att denna nödvändiga hjälp i deras arbete för kulturen fördyras.

Mycket arbete för att arrangera artistframträdanden framför allt på landsbygden sker frivilligt och ideellt, i föreningar vilka inte är momsredovisningsskyldiga. Effekten för dem är en 25-procentig fördyrning av arrangemanget.

Eftersom denna nya rättstillämpning tillkommit genom en dom i Regeringsrätten är effekten för våra små kulturinstitutioner för närvarande okänd. Dessa institutioner har dock små medel och ofta obefintliga ekonomiska marginaler.

Med anledning av detta vill jag fråga kulturministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att säkerställa att våra små kulturinstitutioner och föreningar inte slås ut av den nya tillämpningen av mervärdesskattelagen.