lagen om gode män och förvaltare

Interpellationsdebatt 19 februari 2002
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 4

Anf. 53 Justitieminister Thomas (S)

Fru talman! Harald Bergström har frågat mig vad jag tänker göra för att utvärdera 1995 års förmynder- skapsreform. En utvärdering av 1995 års förmynderskapsreform har inletts inom Regeringskansliet. Som ett led i ut- värderingsarbetet anordnade Justitiedepartementet i mars 1998 en hearing. Vid hearingen deltog bl.a. Föreningen Sveriges Överförmyndare, Svenska Kommunförbundet, Socialstyrelsen och Stockholms läns god mans- och förvaltarförening. Justitiedepartementet sände också ut en enkät till samtliga länsstyrelser i landet och till ett stort antal kommuner. Med hänsyn till omfattningen av de frågor om förmynderskap, godmanskap och förvaltarskap som aktualiserats har härefter den bedömningen gjorts att den fortsatta utvärderingen bör anförtros en utredning med sakkunniga och experter. Arbetet med direktiv till utredningen pågår. Direktiv kommer att beslutas under våren. Avsikten är att utredningen ska utvärdera 1995 års förmynderskapsreform men att den även ska ta upp vissa frågor om gode män och förvaltare. De frågor som Harald Bergström nämner kommer att ingå i uppdraget. Avslutningsvis vill jag klargöra att Harald Berg- ströms beskrivning av Justitiedepartementets hante- ring av ärendet inte är korrekt. Det är inte så att ut- värderingsarbetet inte påbörjats eller att departemen- tet senare skulle ha "erkänt" att något arbete inte kommit i gång. Ett arbete med en departementspro- memoria sattes i gång inom departementet, men efter en tid bestämdes att det var lämpligare att låta en utredning ta sig an de frågor som väckts.

Anf. 54 Harald Bergström (Kd)

Fru talman! Jag vill tacka statsrådet Bodström för svaret på min fråga. Med en viss erfarenhet av att på nära håll betrakta hur en god man och förvaltare arbetar och vilka insat- ser det av och till krävs har jag blivit besviken över att utvärderingen av 1995 års förmynderskapsreform ännu inte har kommit i gång på allvar. En ofta återkommande kommentar jag fått av go- de män är: "Våra huvudmän är så dåliga att de inte kan klara sin ekonomi själva, men arbetsgivare ska de vara för oss!" Ett av problemen därvidlag är att de ekonomiska marginalerna ofta är små för huvudmännen att jag har fått mig berättat hur man inte kunnat få något arvode eftersom huvudmannen inte har pengar kvar att betala med när året är över och överförmyndaren beslutat om arvodet. Ändå ligger huvudmannen i fråga just över den stipulerade gränsen på två basbelopp då han ska betala. Jag har i min hand en konsekvensbeskrivning av det nuvarande arvodessystemet för godmans- och förvaltarskap gjord av förvaltarenheten i Göteborg. Man skriver där: "Det finns många sätt att betala ut ersättningar och begära in betalningar i dagens samhälle som man borde kunna ta efter. Avgiftssys- temet för hemtjänst är betydligt mer ändamålsenligt för vår målgrupp. Sättet att betala ut ersättning till kontaktpersoner borde även kunna användas för gode män och förvaltare." Det finns fler problem som tas upp i denna PM och som är väl värda att beakta i en utredning. Det kan bl.a. ta upp till ett år från inlämnad redo- visning innan gode mannen kan lyfta det arvode han fått beslut om för sin insats. Jag ber att få överlämna ett exemplar av PM:n till ministern. Fru talman! Statsrådet tycker inte att min beskriv- ning av departementets hantering av ärendet är kor- rekt. Tja - vad ska jag säga om det? Jag frågade t.ex. statsrådet Laila Freivalds i en frågestund den 25 maj år 2000 om det pågår en utvär- dering och när vi kan emotse ett regeringsförslag. Då svarade hon bl.a. att utvärdering pågår och att det är ett omfattande arbete. Det är snart två år sedan jag fick det svaret. I lagutskottets betänkande 2000/01:LU15 skriver man: "Utskottet har erfarit att regeringen nu har för avsikt att tillsätta en större utredning i saken. Direktiv för utredningen avses komma att beslutas hösten 2001." Detta skrevs för cirka ett år sedan. Nu är det feb- ruari 2002, och statsrådet Bodström säger att arbetet med direktiv pågår och kommer att beslutas under våren 2002. Statsrådet Bodström! Det finns många gode män och förvaltare i vårt land som tycker att sex års vän- tan är en alldeles för lång väntan. Och nu blir det väl ytterligare ett eller annat år innan utredning och de- partement kan prestera något förslag för riksdagen att ta ställning till. Jag vidhåller min bedömning, med citatet från lagutskottets betänkande i ryggen, att departementets hanteringen tyder på en för regeringen besvärande nonchalans mot riksdagen.

Anf. 55 Justitieminister Thomas (S)

Fru talman! Det känns lite märkligt att diskutera det som har varit flera år tillbaka. Det viktigaste är väl nu ändå att direktiven till utredningen ska kunna beslutas. Jag vill precisera det till att det kommer nu inom kort, och då kommer alla de här frågorna att tas med. Jag vill understryka att det inte är så att detta bara har legat till sig, utan man har tidigare påbörjat ett arbete men att frågorna i stället skulle överlämnas till en utredning. Det är alltså den som nu kommer.

Anf. 56 Harald Bergström (Kd)

Fru talman! Ja visst, vi kan strunta i att titta bakåt, men nu, Thomas Bodström, är det upp till bevis. I detta inlägg vill jag nämna något om den tillsyn som länsstyrelserna ska utöva över överförmyndarnas verksamhet. Det finns exempel där en god man har gått ur ti- den och där en familjemedlem av överförmyndaren i den aktuella kommunen har så att säga fått ärva god- mansuppgiften utan förordnande och därmed utan lämplighetsprövning. Jag vill inte säga mer om detta utan bara påpeka att förmodligen måste också länsstyrelsernas tillsyns- funktion ses över. Fallet indikerar att sättet att förord- na gode män och förvaltare, liksom tillsynsfunktio- nen, också bör tas upp till en mycket noggrann pröv- ning. Jag skulle kunna fortsätta en god stund och gnöla över bekymren här, men det viktiga är att det händer någonting. Den här utsatta gruppen av människor som jag har sett på nära håll - min hustru är både god man och förvaltare - behöver hjälp. Jag har talat med så många gode män och vet hur det svider i dem att t.o.m. behöva begära socialbidrag för att få lite betalt för sin insats. Det är faktiskt kränkande för dem.

den 6 februari

Interpellation 2001/02:239

av Harald Bergström (kd) till justitieminister Thomas Bodström om lagen om gode män och förvaltare

År 1995 genomfördes en stor förändring av de kapitel i föräldrabalken (FB) som rymmer bestämmelserna om god man och förvaltare. Redan när de infördes aviserades att de borde följas upp efter relativt kort tid. Som framgår av nedanstående beskrivning har ett flertal motioner under årens lopp påvisat ganska allvarliga brister som borde åtgärdas. I vanlig ordning förutsätter emellertid såväl riksdagens lagutskott som regeringen att bristerna verifieras och förklaras och att förslag till förbättringar tas fram genom en utvärdering eller en utredning.

Lagutskottets behandling av förslag och motionsyrkanden framgår nedan.

Lagutskottets behandling av godemansfrågor vid 1998/99 års riksmöte

I inledningen av lagutskottets betänkande 1998/99:LU20 ges en sammanfattning av situationer då förordnande av en god man eller förvaltare är motiverad. Vidare beskrivs vad de ska och bör göra samt att de vanligen förordnas av överförmyndare och står under dennes tillsyn. Överförmyndaren står i sin tur under länsstyrelsens tillsyn.

I flera motioner påtalades problem och svårigheter med bestämmelserna. I nämnda betänkande skriver ett enigt utskott följande slutord: "Även om utskottet således inte är berett att förorda bifall till motionsyrkandena är det enligt utskottets mening angeläget att det arbete som påbörjades i början av 1998 (min kursivering) snarast mynnar ut i ett ställningstagande om hur den fortsatta uppföljningen och utvärderingen rörande 1995 års förmynderskapsreform skall bedrivas, och att en tidsplan för arbetet fastställs."

Lagutskottets behandling av godemansfrågor vid 1999/2000 års riksmöte

I lagutskottets betänkande 1999/2000:LU15 tas frågan om arvode till gode män och förvaltare upp på s. 18 och 19. Återigen uttalar ett enigt utskott att "det finns goda skäl att överväga en annan ordning än den nuvarande . och förutsätter att sådana överväganden kommer till stånd inom ramen för det påbörjade utvärderingsarbetet (min kursivering) av 1995 års förmynderskapsreform".

Lagutskottets behandling av godemansfrågor vid 2000/01 års riksmöte

I lagutskottets betänkande 2000/01:LU15 tas svårigheterna för gode män och förvaltare ånyo upp i samband med flera motionsyrkanden. På s. 28 konstaterar ett enigt utskott att det "finns anledning att ta den framförda kritiken på allvar, och utskottet anser för sin del att det är hög tid att bestämmelserna om god man och förvaltare, i enlighet med vad utskottet uttalade år 1995, nu blir föremål för en grundlig uppföljning och utvärdering".

Lagutskottets behandling av godemansfrågor vid 2001/02 års riksmöte

I lagutskottets betänkande 2001/02:LU7 tas frågan upp för fjärde året i rad. På s. 6 skriver utskottet, också denna gång enigt, "När nu åter olika frågor om förmyndare, god man och förvaltare aktualiseras motionsvägen kan utskottet konstatera att det gått mer än sex år sedan de nya reglerna om förmynderskap, god man och förvaltare trädde i kraft. Utskottet har återkommande avstyrkt bifall till motioner på området med hänvisning till att regeringen aviserat en utvärdering av 1995 års förmyndarskapsreform. Såvitt utskottet känner till har emellertid något utvärderingsarbete ännu inte kommit igång." (min kursivering) Vidare: "Enligt utskottets mening är det nu synnerligen angeläget att regeringen snarast tar initiativ till en utvärdering" och slutligen "Utskottet förutsätter att regeringen snarast initierar den tidigare aviserade utvärderingen."

Det är anmärkningsvärt att regeringen meddelar lagutskottet, år 1998, att ett av riksdagen begärt utvärderingsarbete har satts i gång för att därefter flera år senare, år 2001, erkänna att något sådant arbete inte kommit i gång. Hanteringen tyder på en för regeringen besvärande nonchalans av riksdagen.

Jag har vid möte med Godemansföreningen i Växjö fått flera svårigheter beskrivna. Det gäller frågor som t.ex. huvudmannens arbetsgivaransvar för gode mannen, arvodering av gode män, redovisningsanhopningar hos överförmyndarna medförande lång väntan på arvodesutbetalning (upp till ett år), försäkrings- och ansvarighetsfrågor om något fel oavsiktligt begås av god man eller förvaltare, m.m.

De svårigheter gode männen upplever gör att rekrytering av nya gode män försvåras avsevärt. Oomtvistat är behovet av gode männens och förvaltarnas ansvarsfulla arbete och omsorg om huvudmännens bästa varför vi är många som, liksom lagutskottet, anser det ytterst angeläget att arbetet med sikte på förbättringar av regelverket omedelbart kommer till stånd.

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att utvärdera 1995 års förmyndarskapsreform?