Information till riksdagen i EU-frågor

Interpellationsdebatt 11 december 2007
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 1

Anf. 119 Beatrice Ask (M)

Herr talman! Thomas Bodström har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att bättre redovisa vilka åtgärder för svensk del som kan bli aktuella i samband med regeringens olika ställningstaganden i EU-samarbetet. Många av de rättsakter som beslutas inom EU kräver någon form av nationellt genomförande. Vid de täta och återkommande tillfällen då jag och mina kolleger i Justitiedepartementet informerar eller samråder med riksdagen om aktuella EU-förhandlingsfrågor berör vi regelmässigt vad olika förslag kommer att få för nationella konsekvenser. Det kan handla om till exempel lagstiftningsbehov eller följdverkningar för våra myndigheter. Jag är angelägen om att lämna så fullständig information som möjligt till riksdagen i dessa och andra avseenden. Det säger sig dock självt att det under pågående förhandlingar ofta inte går att redovisa alla konsekvenser i detalj och att det, när ett instrument är frivilligt till sin karaktär, kan behövas en analys av om Sverige ska använda sig av de möjligheter som instrumentet erbjuder. Den normala och grundlagsfästa ordningen är att detta utreds på ett omsorgsfullt sätt efter det att förhandlingarna har avslutats och att nödvändiga förslag sedan vid behov föreläggs riksdagen för ställningstagande. Det tycker jag är ett bra förfaringssätt.

den 23 november

Interpellation

2007/08:220 Information till riksdagen i EU-frågor

av Thomas Bodström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Riksdagen ska spela en central roll i hanteringen av EU-frågor. Tanken är att riksdagen tidigt ska få inflytande i EU:s beslutsprocess. Regeringen ska överlägga med utskott i frågor som hör till utskottets beredningsområde. Det är utskottet som påkallar överläggningar. För att en sådan dialog ska bli meningsfull är det viktigt att regeringen tidigt redovisar vad eventuella ställningstaganden i EU kan komma att resultera i för svensk del, särskilt då det gäller kommande lagstiftning och nationsövergripande befogenheter på rättsväsendets område. Så är inte fallet i dag, vilket är en allvarlig brist.

Jag vill därför fråga justitieminister Beatrice Ask:

Vilka åtgärder kommer justitieministern att vidta för att bättre redovisa vilka åtgärder för svensk del som kan bli aktuella i samband med regeringens olika ställningstaganden i EU-samarbetet?