Ett ökat småhusbyggande

Interpellationsdebatt 21 januari 2022

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 36 Statsrådet Johan Danielsson (S)

Fru talman! David Josefsson har frågat mig vad jag avser att göra för att byggandet av småhus ska öka.

Jag vill inledningsvis framhålla att det är glädjande att utbudet av bostäder nu ökar. Boverkets senaste byggbehovsberäkningar från december visar att det fram till och med 2030 behöver färdigställas cirka 60 000 bostäder varje år.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det investeringsstöd till hyresbostäder och bostäder för studerande som nu har avskaffats på Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas initiativ har fram till den 30 november 2021 beviljats för närmare 50 800 bostäder. Det stora intresset för investeringsstödet tyder på att byggherrarna bedömer att det fortsatt finns ett behov av - och möjligheter att långsiktigt hyra ut - hyresbostäder med relativt sett lägre hyra. Att detta fungerande stöd nu avskaffas beräknas få konsekvenser i form av färre nya hyresbostäder och bostäder för studerande i landet framöver.

Regeringen har under mandatperioden arbetat på flera fronter för att skapa bättre förutsättningar för bostadsbyggande. Bland annat har regeringen lämnat en proposition om privat initiativrätt. Ändringarna trädde i kraft den 1 augusti förra året efter att riksdagen antagit förslaget. Regeringen har även uppdragit åt flera myndigheter att göra en översyn av sina anspråk på områden av riksintresse. Denna översyn syftar till en kraftig minskning av såväl antalet riksintresseanspråk som den samlade areella utbredningen av dessa områden. Regeringen har vidare tillsatt en utredning med uppdraget att utreda och lämna förslag på åtgärder för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Utredningen ska bland annat föreslå hur ett statligt startlån för förstagångsköpare bör utformas. De åtgärder som utredningen ska titta på syftar till att underlätta inträdet på marknaden för ägda bostäder.

Det så kallade kommunala planmonopolet innebär att det primärt är kommunerna som bestämmer vilken mark som får bebyggas och hur bebyggelsen får utformas. Därmed är det även kommunen som bestämmer om ett visst område får bebyggas med flerbostadshus eller med småhus.

Det är prioriterat för regeringen att upprätthålla den höga byggtakten, likaså att människor ska ha råd att bo i det som byggs. Möjligheten att tillgodose behovet av småhus är viktig och något som regeringen följer mycket noga.

Då David Josefsson, som framställt interpellationen, anmält att han var förhindrad att närvara vid sammanträdet medgav förste vice talmannen att Ulrik Bergman i stället fick delta i överläggningen.


Anf. 37 Ulrik Bergman (M)

Fru talman! Jag tackar statsrådet för svaret på interpellationen. Bakgrunden till interpellationen är det faktum att det i vissa områden, däribland Västra Götaland, finns ett överskott av hyresrätter. Samtidigt är det så att folk vill äga sin bostad och därför efterfrågar bostadsrätter, villor eller tomter att bygga en villa på.

En fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för individers möjligheter att forma sina egna liv. I dag är det långt ifrån en självklarhet. Den svenska bostadsmarknaden är i grunden dysfunktionell. I stället för att erbjuda möjligheter hämmar den såväl individer som samhällsekonomin i stort. Företag får svårare att anställa och tillväxten hålls tillbaka, samtidigt som trångboddheten och de sociala problemen ökar. Den svenska bostadsmarknaden präglas för lite av marknad och i stället av i vissa fall långa köer till hyresrätter, höga krav för att få köpa en bostad och krångliga regler för att få bygga.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

När Boverket genomförde en bostadsmarknadsenkät anförde kommunerna främst tre stora hinder för bostadsbyggande: höga produktionskostnader, brist på detaljplaner för attraktiv mark och svårigheter för privatpersoner att få lån. Då borde ju svaret bli att föreslå åtgärder som sänker produktionskostnader, ta bort onödiga byggregler och byråkrati i planprocesserna och underlätta för standardlösningar som sänker kostnader och ökar konkurrensen.

Kanske borde man också ta upp en diskussion kring hur vi kan sänka trösklarna för nya på bostadsmarknaden. Statsrådet pekar på en utredning som ska titta närmare på den frågan. Vi moderater ser att många unga som ska in på bostadsmarknaden har betydande problem att etablera sig på bostadsmarknaden då lågräntemiljön drivit upp prisnivåerna.

I budgetpropositionerna för 2016-2018 anvisade regeringen ekonomiskt stöd till byggande. Moderaterna verkade sedan för borttagande av detta. Någon effektredovisning har väl regeringen egentligen inte kunnat prestera gällande detta ekonomiska stöd. Vi vet inte om skattepengarna gjort någon som helst nytta. Sannolikt hade de bostäderna byggts i alla fall. Sveriges Byggindustrier menar att de bostäder som byggts med hjälp av subventionerna skulle ha byggts ändå. I stället har skattepengarna gått rakt ned i fickorna på byggbolag. Är det rätt hantering av skattemedel?

Faktum kvarstår. Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att öka byggandet av egnahem? Kommer statsrådet att ta initiativ till att regler som hämmar ökat byggande av egnahem tas bort och öka tillgången till byggklar mark?


Anf. 38 Statsrådet Johan Danielsson (S)

Fru talman! Jag tackar Ulrik Bergman för hans engagemang i frågan.

Regeringen tycker att det är bra att det byggs fler flerbostadshus men också att det är bra om det byggs fler småhus.

För att återkomma till något jag sa redan i mitt inledande svar visar det stora intresset för investeringsstödet att byggherrarna bedömer att det fortsatt finns ett behov och en långsiktig möjlighet att hyra ut hyresbostäder med lägre hyra.

SCB:s statistik över antalet lediga lägenheter i beståndet indikerar inte heller att antalet hyreslägenheter som står tomma ligger på ovanligt höga nivåer, inte ens i Västra Götalands län, som interpellanten hänvisar till.

Men en sak är säker. Under Moderaternas tid vid makten byggdes det konsekvent för lite. Det totala bostadsunderskottet ökade varje år de satt vid makten.

Denna utveckling har vi vänt, och vi bygger i dag bort bostadsbristen. Sedan 2018 har underskottet börjat vända nedåt, och vi betar varje år av Sveriges bostadsskuld. Boverket bedömer att byggtakten ökade med cirka 15 procent under 2021 då 66 000 bostäder påbörjades. Under 2022 färdigställs cirka 61 000 bostäder, vilket är den högsta nivån på 30 år.

Det i grunden viktigaste för att lösa bostadsbristen är att vi klarar av att hålla uppe denna historiskt höga byggtakt. Men det kommer att bli svårare när Moderaterna avskaffat det investeringsstöd som bidragit till att tusentals bostäder med lägre hyror byggts.

Låt mig också påpeka att bostadsmarknaden är dynamisk. Om fler hyreslägenheter blir tillgängliga genom en aktiv bostadspolitik påverkar det också utbudet i det ägda beståndet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Behovet av bostad skiftar ju också genom livet. Studenter efterfrågar i allmänhet en studentbostad, och unga som ska flytta hemifrån söker ofta en hyresrätt. Om mamma och pappa inte kan betala kontantinsatsen kan man behöva spara ett tag alldeles oavsett vilken boendeform man på sikt önskar. Kanske vill man på äldre dagar flytta till just en billig hyresrätt och på det sättet skapa möjlighet för en ung familj att ta över villan.

Allt detta kommer att bli svårare när Moderaterna har slopat investeringsstödet.

Med detta sagt är det riktigt som Bergman påpekar att många som har etablerat sig på arbetsmarknaden och börjat bilda familj vill flytta till småhus. Jag gjorde det själv när vi fick vårt andra barn. I dag är det svårt för förstagångsköpare med vanliga inkomster och utan rika föräldrar att ta sig in på den köpta bostadsmarknaden.

I grunden har amorteringskraven fungerat väl och bidragit till att utöka hushållens motståndskraft, men precis som ledamoten påpekar har vi en situation där låga räntor, bostadsbrist, höga byggkostnader och en hög efterfrågan har bidragit till att bostadspriserna har ökat snabbare än hushållens inkomster. Detta har gjort det svårare för förstagångsköpare att komma in på den köpta bostadsmarknaden.

Det är just mot denna bakgrund som regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att lämna ett förslag på hur vi kan underlätta för just förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Utredningen kommer att presenteras i mars, och regeringen ser fram emot att ta del av resultatet.


Anf. 39 Ulrik Bergman (M)

Fru talman! Statsrådet sa att det byggs väldigt många nya bostäder och att utvecklingen går åt rätt håll. Samtidigt har byggstödet tagits bort. Det talar emot statsrådets argumentation för att stödet behövs.

Cirka 40 procent av bostadsbeståndet utgörs av småhus, vilket innebär att ungefär halva befolkningen bor i småhus eftersom hushållsstorleken är större. Med småhus menas fristående villor, radhus och kedjehus.

Inom EU utgör småhus cirka 40 procent av nyproduktionen medan motsvarande siffra i Sverige landar så lågt som runt 20 procent.

En sammanvägd bedömning av olika undersökningar som gjorts pekar på att så mycket som 70 procent av den svenska befolkningen helst vill bo i småhus. Den största undersökningen genomfördes av Boverket 2014, och därefter har flera andra följt, två så sent som 2019. Samtliga bekräftar bilden av att småhus är det klart mest populära boendealternativet.

Till följd av coronapandemin har dessutom intresset för småhusboende ökat markant, vilket bland annat märkts i stora prisuppgångar.

Den svenska byråkratin kring planprocesser gör att hanteringen av framtagandet av villatomter kan bli utdragen. Överklagandeprocesserna i detaljplaneframtagandet är tidskrävande och försenar ambitionen att snabbt ta fram nya områden för exploatering för egnahem.

Hyresrätter har sina fördelar. De erbjuder ett boende utan kontantinsats, vilket kan vara bra när unga ska lämna hemmet för att studera under en begränsad period, inte sällan på annan plats än föräldrahemmet, och människor som fått jobb eller förändrad livssituation och snabbt behöver en ny bostad slipper ta lån för att lösa det omedelbara bostadsbehovet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Men vi ser även stora nackdelar med hyresrätterna. Avståndet mellan hyrestagaren och bostadsbolaget upplevs i vissa delar stort då möjligheten att påverka sin boendesituation kan vara liten. Inte sällan placerar socialtjänsten personer med psykiska problem eller missbruksproblem i sådana bostäder, vilket skapar problem för de kringboende. Vidare är arbetslösa på försörjningsstöd överrepresenterade i områden med hyresrätter, och trångboddhet förekommer med barnrika familjer i små lägenheter, vilket skapar problem för barn och ungdomar att sköta sina skolarbeten hemma.

Varför bygga fler hyreslägenheter när människor vill äga sin bostad och det skapas sociala problem i hyresbeståndet? Ägandet skapar ansvarstagande och engagemang i området.

Kommer statsrådet att ta initiativ för att underlätta omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter eller ägarbostäder?


Anf. 40 Statsrådet Johan Danielsson (S)

Fru talman! Det är riktigt att vi ännu inte ser de fulla konsekvenserna av att Moderaterna slopade investeringsstödet. Man hade ju möjlighet att söka ända fram till årsskiftet, och de ansökningar som kom in under förra året kommer att beviljas. Än så länge kan vi bara spåra framtida konsekvenser genom alla de kommunalråd som redan berättar om byggprojekt som har stoppats och som riskerar att inte bli av.

Vi kan konstatera att även småhusproduktionen har ökat under vår tid vid makten, dock mer blygsamt. Antalet färdigställda småhus har ökat från cirka 8 000 per år för tio år sedan till mellan 10 000 och 12 000 per år de senaste fyra åren. Det är en ökning med 25-50 procent.

Som jag sa i mitt inledningsanförande har regeringen under mandatperioden också arbetat på flera fronter för att skapa bättre förutsättningar för bostadsbyggandet. Bland annat har regeringen lagt fram en proposition om privat initiativrätt.

Låt mig också nämna två initiativ som vi har tagit sedan jag tillträdde för en dryg månad sedan. Ska det, som vi är överens om, byggas fler småhus, där människor får möjlighet att kliva ut och känna gräset mellan tårna på sommaren, måste det fram fler villatomter.

För att få fram fler tomter krävs byggbar mark. Därför har Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket i sina regleringsbrev för 2022 fått i uppdrag att ompröva om de riksintressen för kulturmiljövård och naturvård som länsstyrelserna har identifierat har brister avseende aktualitet och utbredning. Uppdragen kommer att redovisas senast den 31 januari 2023, och jag kommer att följa myndigheternas arbete noga.

Vidare skiljer sig behoven av olika bostadsformer åt mellan olika kommuner i landet. Vi har därför precis för riksdagen föreslagit ändringar i bostadsförsörjningslagen för att den analys som ligger till grund för uppgifterna i kommunernas riktlinjer för bostadsförsörjning ska få en tydligare inriktning mot bostadsbristen i den aktuella kommunen. Det kan behövas fler hyresrätter i Danderyd men fler villor i Borlänge.

Jag kan försäkra Bergman om att regeringen kommer att fortsätta att arbeta för att bygga bort bostadsbristen. Det ska byggas bostäder som vanligt folk kan efterfråga, och de ska byggas i hela landet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Frågan är vad Moderaterna vill. På Moderaternas hemsida sammanfattas bostadspolitiken i tre punkter.

För det första vill man öka bostadsbyggandet. Det är, som jag har sagt, även min första prioritet, men till skillnad från Moderaterna och Bergman har jag inte avvecklat det stöd som faktiskt fanns. Tvärtom har vi vänt utvecklingen och har nu en historiskt hög byggtakt.

För det andra säger man sig vilja göra det enklare att köpa en bostad. Precis detta har vi en utredning som tittar på och som kommer att vara klar i mars.

För det tredje vill man göra det enklare att hyra en bostad. Tyvärr handlar detta inte om hyresrätten utan om hur det ska bli enklare att hyra ut i andra hand, vilket enligt alla enkäter och undersökningar som det hänvisas till är den form av boende som efterfrågas allra minst av människor. En anledning till att ingen efterfrågar denna boendeform är kanske att en person som hyr en privatägd bostad i andra hand i många avseenden har en svag ställning. När regeringen försökte åtgärda det genom att öka tryggheten för dem som hyr en bostad av en privatperson stoppade Moderaterna förslaget.

Den fråga som infinner sig är: Vad vill Moderaterna egentligen, utom att stoppa produktionen av hyresrätter med hyror som vanligt folk har råd att betala?


Anf. 41 Ulrik Bergman (M)

Fru talman! Tack, statsrådet, för inlägget!

Vi kan konstatera att otryggheten upplevs större i hyresrättsområden. Detta visar de trygghetsundersökningar som har genomförts. Många miljonprogramsområden är utmärkande i detta. Utanförskap präglar och skapar problem. Samtidigt är hyrorna i hyresområdena ofta ganska höga, särskilt i nyproduktion, jämfört med egnahem. I kombination med relativt låga inkomster gör detta att de boende hamnar i en inlåsningseffekt då de får svårt att spara till en insats till en kommande ägd bostad. Det blir ett slags fattigdomsfälla.

Detta sammantaget gör att vi i stället borde öka möjligheterna för människor att bygga egnahem från början. Vi moderater lyssnar på medborgarnas önskan om att få mer frihet genom att äga sin bostad och kunna bestämma över sitt liv. Reglerna måste bli enklare, fler villor och bostadsrätter behöver byggas och hyresrätter behöver omvandlas till bostadsrätter där de boende själva kan fatta beslut om hur området ska utvecklas, vilket även kan bidra till att en bostadskarriär kan inledas.

Fru talman! Med dessa ord vill jag tacka bostadsministern för en bra debatt.


Anf. 42 Statsrådet Johan Danielsson (S)

Fru talman! Att hyrorna är höga i nyproduktionen löser vi inte genom att allmännyttan säljer ut det existerande beståndet med låga hyror. Detta har fått motsatt effekt i till exempel Stockholm.

För att sammanfatta diskussionen kan jag säga att det byggdes för lite under Moderaternas tid vid makten och att det totala bostadsunderskottet ökade varje år. Vi bygger nu bort bostadsbristen. Det byggs historiskt mycket bostäder i Sverige, men denna utveckling är i fara efter Moderaternas agerande i riksdagen, där man plockade bort det investeringsstöd som bidragit till att tusentals bostäder med lägre hyror har byggts.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

När det gäller ungas möjligheter att köpa sin första bostad har bostadspriserna ökat snabbare än hushållens inkomster, vilket har gjort det svårare för förstagångsköpare att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden. Därför har regeringen tillsatt en utredning för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Där upplever jag att vi har en samsyn om att det måste ske.

Vi har också tagit flera initiativ för att underlätta för bostadsbyggande. Vi har bland annat tagit initiativ för lagstiftning om privat initiativrätt, vi har tagit initiativ för att tillgängliggöra mer mark för byggande och vi tog precis, för att anknyta till en av ledamotens andra frågor, emot Konkurrensverkets rapport om konkurrensen i byggmaterialindustrin. Lägre byggmaterialkostnader skulle naturligtvis kunna skapa förutsättningar för fler att bygga och köpa småhus.

Detta är en viktig fråga för regeringen. Detta är socialdemokratisk politik. Vi vill se fler småhus, bostadsrätter och hyresrätter. För Moderaterna verkar korståget mot hyresrätten vara det viktiga. På det sättet tror jag aldrig att vi kommer skapa det som vi säkert alla är överens om att vi vill se, nämligen goda bostäder för alla, oavsett bostadsform.

Jag tackar Ulrik Bergman för debatten.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2021/22:194 Ett ökat småhusbyggande

av David Josefsson (M)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Av en ny rapport från SBAB framgår att det byggs för många hyresrätter i Sverige som helhet i förhållande till efterfrågan och jämfört med både småhus och bostadsrätter.

På flera håll, såsom i Västra Götaland, råder redan ett tydligt överskott på hyresrätter och samtidigt ett stort underskott på småhus. Flera undersökningar bekräftar att cirka 70–80 procent av svenskarna helst vill äga sitt boende.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Vad avser statsrådet att göra för att byggandet av småhus ska öka?