Den studiesociala utredningen

Interpellationsdebatt 22 maj 2007

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 1 Lars Leijonborg (Fp)

Fru talman! Emma Henriksson har frågat mig om jag avser att ta initiativ till den studiesociala utredningen och när i så fall arbetet kommer att påbörjas. De studerandes sociala situation har länge varit eftersatt. De studerande måste ha möjlighet att försörja sig och leva ett tryggt liv under studietiden. Inte minst situationen för studerande med barn behöver ges särskild uppmärksamhet. Regeringen har aviserat att en studiesocial utredning ska tillsättas. Som jag tidigare meddelat avser jag att återkomma i frågan. Min ambition är att ett antal av de problem som har identifierats när det gäller de studerandes studiesociala situation ska kunna lösas under mandatperioden. Frågorna bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Anf. 2 Emma Henriksson (Kd)

Fru talman! Tack så mycket, Lars Leijonborg, för svaret! Vi är definitivt överens om att de studerande många gånger har en utsatt situation. Det gäller inte minst ekonomiskt och inte minst de studerande med barn. Det är därför jag har riktat interpellationen till utbildningsministern. Det finns en ambition att komma fram med utredningen och kanske också med lite resultat när det gäller vad den kommer fram till. Det skulle vara bra om detta kom inom mandatperioden. Men jag skulle vilja säga att det till och med brådskar mer än så. De som är studerande i dag har ju de här problemen i sin vardag dagligen. En utredning som kommer med förslag som landar i resultat i verkligheten om kanske två tre år hjälper inte de studenter som nu är i en akut situation, inte minst när det gäller det ekonomiska. Jag skulle alltså gärna se att arbetet skyndades fram ganska snabbt, och jag hade hoppats på ett svar där ministern sade: Yes - nu är det i gång! Nästa vecka börjar de! Jag förstår att det inte riktigt är så långt kommet, men kan ministern säga någonting om tidsplanen? När kan vi vänta oss att utredningen börjar, och när kan vi börja se de första resultaten av den?

Anf. 3 Lars Leijonborg (Fp)

Fru talman! De studerandes sociala situation berör flera departement. Framför allt är det Utbildningsdepartementet och Socialdepartementet som har intresse i denna fråga. Men det finns också aspekter som berör Arbetsmarknadsdepartementet. Beredningsarbetet har tagit tid, och det beror på att frågorna är rätt komplicerade. Vi bereder dem gemensamt mellan de inblandade departementen. Man kan säga att det egentligen finns två huvudvägar. Man kan antingen göra utredningen ganska begränsat - då går det naturligtvis fortare, men det är färre frågor som kommer in - eller så kan man konstatera att dessa frågor ligger ganska nära de frågor som handlar om hela socialförsäkringssystemet. De berör också själva grundfrågan: Ska studenter i socialförsäkringssystemet likställas med andra människor och på alla sätt ha samma rättigheter där som andra medborgare har? Om man väljer detta större grepp blir utredningen betydligt mer omfattande. Då kan man också konstatera att det är regeringens ambition att utreda hela socialförsäkringssystemet. Där har ett förberedande utredningsarbete gjorts av Anna Hedborg, som har identifierat ett antal intressanta frågeställningar. Tanken är att detta ska gå vidare i parlamentarisk form. Man skulle kunna argumentera för att den utredningen också bör behandla studenternas sociala situation. Jag lutar åt att snarare identifiera ett antal mer akuta frågor och försöka få fram lösningar på dem. Men även då visar det sig att man kommer in på ett antal andra regelverk som gör att detta är rätt komplicerat. Men det vi sade i alliansens valmanifest eller utbildningsprogram och det vi sade i regeringsförklaringen gäller fortfarande: Vår absoluta ambition är tillsätta en utredning med uppgift att lägga fram förslag som förbättrar studenternas sociala situation.

Anf. 4 Emma Henriksson (Kd)

Fru talman! Jag tycker att det är bra att regeringen har bestämt sig för att se över den totala situationen och ta det breda greppet, för jag tror att det är det som behövs. Samtidigt är det brådskande i vissa specifika frågor, där jag tror att det finns ett visst underlag för att göra snabbspår - eller vad man nu väljer att kalla det för. Det har till exempel kommit en tidigare utredning som också tittade på de studiesociala förhållandena - SOU 2003:130 Studerande och trygghetssystemen . Den kom möjligen till lite grann under galgen, men den kom trots allt med en del förslag som skulle kunna förbättra situationen för studenter. Det handlar bland annat om förbättrad information, en mer enhetlig tillämpning, tillgång till de sociala försäkringssystemen, värdesäkring av studiemedlen, treterminerssystem, förutsättningarna för deltidssjukskrivning, samspelet mellan de olika bidragssystemen, möjligheten till tilläggslån för alla studerande med barn och möjligheten till tillfällig vård av barn - som studenter inte har i dag. Ser utbildningsministern någon möjlighet att gå vidare med någon av de här detaljerna, som ju ändå har utretts tidigare, för att något lätta trycket och förbättra situationen för studerande?

Anf. 5 Lars Leijonborg (Fp)

Fru talman! Man kan konstatera att en del förbättringar har ägt rum på grund av förslag som den förra regeringen lade fram. Det har till exempel införts en möjlighet till tilläggsbidrag för studerande med barn. Även möjligheten till tilläggslån har förbättrats. Beloppet för hel föräldraförsäkring på den lägsta nivån har från och med den 1 juli 2006 höjts från 60 kronor per dag till 180 kronor per dag. För övrigt höjdes också studiemedlens nivå den 1 juli 2006. Några av de mest akuta problemen är alltså i och för sig hanterade. Men jag håller med om att det finns ett antal kvarstående frågeställningar som det finns anledning att ta tag i. Det avser vi definitivt att göra.

Anf. 6 Emma Henriksson (Kd)

Fru talman! Att man har höjt grunddelen i föräldraförsäkringen från 60 till 180 kronor per dag är jättebra och jätteviktigt för dem som tvingas leva på den ersättningen. Samtidigt inser man med ganska enkel matematik att 180 kronor per dag i 30 dagar, något som också ska beskattas, blir en ganska liten inkomst att leva på. Även om det är en betydlig förbättring, även om det är en utökning på 200 procent, är det fortfarande extremt lite pengar och en nivå som det inte går att försörja sig själv och ett barn på. Jag ser fram emot en bra, tydlig och ordentlig utredning som tar ett helhetsgrepp, men jag hoppas att regeringen kanske kan ta ytterligare några små steg på de områden där det redan finns utrett vad man skulle kunna göra ganska enkelt samtidigt som det skulle ge ganska stora och tydliga förbättringar för de studerande.

Anf. 7 Lars Leijonborg (Fp)

Fru talman! Det framgår av det Emma Henriksson säger att när man börjar ta tag i de här frågorna närmar man sig rätt snabbt socialförsäkringssystemet. Partikamrater till Emma Henriksson är väl företrädda i Socialdepartementet. Även om det här i första hand är socialförsäkringsministerns ansvarsområde finns det väl också anledning för Emma Henriksson att ta kontakt med sina partivänner i Socialdepartementet. Lite beroende på vilken väg man väljer kan man också bestämma vilken den bästa kontexten är att utreda de här frågorna. Det besked som regeringen har givit, att de studiesociala frågorna ska utredas, ligger fast. Det är min ambition att ett sådant utredningsarbete ska inledas inom några månader.

den 30 april

Interpellation

2006/07:504 Den studiesociala utredningen

av Emma Henriksson (kd)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

I Dagens Eko den 25 april 2007 rapporterades att den psykiska ohälsan bland studenter ökat markant. Tyvärr är det långt ifrån första gången vi nås av liknande rapporter. Det konkreta exempel som lyfts fram denna gång är att antalet personer som sökt hjälp hos studenthälsan vid Mittuniversitetet har ökat med hela 50 procent – bara det senaste året. Detta är ytterligare en påminnelse om hur angelägen denna fråga är.

I samband med frågestunden den 1 februari i år meddelade utbildningsministern att hans och regeringens ambition är att åtgärder ska kunna vidtas i god tid före nästa val. Det är en högst rimlig ambition som jag fullt ut ställer mig bakom. Den senaste rapportern aktualiserar frågan på nytt.

Alla måste ges möjlighet till en stabil ekonomi under studietiden. Men inte bara den ekonomiska tryggheten utan också den sociala måste ses över. För att ge förutsättningar för bra utbildningar och goda studieresultat är samspelet mellan studiestödssystemet, bostadsbidraget, socialförsäkringssystemet, försörjningsstödet och arbetslöshetsförsäkringen viktiga komponenter. Varje förfluten termin utan att de brister som finns i dag åtgärdas innebär stora svårigheter för de studerande. Den ekonomiska situationen, inte minst för studenter med barn, är för vissa ohållbar.

Att genomföra en utredning för att grundligt identifiera problem och deras lösningar tar tid. Att genomföra de nödvändiga förändringarna tar också tid. För att leva upp till ambitionen och nå resultat i god tid före nästa val är det hög tid att arbetet påbörjas.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag därför fråga utbildningsministern om han avser att ta initiativ till den studiesociala utredningen och när arbetet i så fall kommer att påbörjas.