Subsidiaritetsprövning av förslag till direktiv om ändring av direktiv 2003/98/EG om vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn

Debatt om förslag 1 februari 2012
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 1

Anf. 50 Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Herr talman! Finansutskottets utlåtande 36 gäller, precis vi nyss hörde, en subsidiaritetsprövning av ett förslag till direktiv om vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn. Det kallas PSI-direktivet. PSI-direktivet har till syfte att skapa förutsättningar för en europeisk informationsmarknad. Kommissionen konstaterar att det kvarstår åtgärder i arbetet, och detta instämmer utskottet i. Kommissionen säger också att den ska arbeta vidare med att underlätta vidareutnyttjande av offentlig information. Detta arbete välkomnar vi i utskottet. Men, herr talman, det finns ett stort men: Vi anser att förslaget till direktiv strider mot subsidiaritetsprövningen. Det gör vi utifrån att det i direktivet finns förslag på att styra hur enskilda länder ska organisera sina myndigheter. Det skrivs om en övergripande oberoende kontrollmyndighet med särskilda rättsliga befogenheter för utvärdering. Detta strider mot subsidiaritetsprincipen, anser utskottet. Även förslaget om att myndigheten ska godkänna undantag från de föreslagna avgiftsreglerna samt överprövning anser vi inkräktar på den egna nationens ansvar då det kolliderar med medlemslandets konstitutionella förutsättning. Vi anser att dessa frågor hör hemma hos den enskilda nationen, och därför har ett enigt utskott skrivit ett motiverat yttrande från Sveriges riksdag om att detta strider mot subsidiaritetsprincipen. Jag yrkar bifall till utskottets förslag.

Beslut

EU-förslag om att tillgängliggöra offentlig information strider mot subsidiarietsprincipen

Riksdagen anser att EU-kommissionens förslag till nya regler om att tillgängliggöra offentlig information strider mot subsidiaritetsprincipen och beslutade att skicka ett så kallat motiverat yttrande till EU. Enligt subsidiaritetsprincip, även kallad närhetsprincipen, ska besluten fattas på den effektivaste nivån så nära medborgarna som möjligt.

Syftet med EU-kommissionens förslag är att ytterligare skärpa reglerna för att skapa förutsättningar för en europeisk informationsmarknad och underlätta tillgängligheten av offentlig information. EU-kommissionen anser att det funnits brister i tillämpningen i vissa EU-länder. Avgifterna som en myndighet kan ta ut begränsas till kostnader för kopiering och spridning. Dessutom föreslår kommissionen att en oberoende myndighet ska kunna godkänna undantag från de föreslagna avgifterna och också rättsligt överpröva om en annan myndighet har tillämpat reglerna rätt.

Finansutskottet, som har granskat förslaget, anser att det är ett nationellt ansvar att organisera myndigheter även om man välkomnar kommissionens arbete för att underlätta människors nyttjande av offentlig information. Utskottet ställer sig tveksamma till en oberoende kontrollmyndighet med rättsliga befogenheter. Utskottet tycker att det är en uppgift för varje EU-land att inrätta ett system för överklagande och utvärdering av beslut om utlämnande av handlingar, liksom om undantag från de föreslagna avgiftsreglerna.

Utskottets förslag till beslut
Riksdagen beslutar att avlämna ett motiverat yttrande.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.