Immunitet och privilegier för Organisationen för gemensamt försvarsmaterielsamarbete (Occar)

Debatt om förslag 8 december 2008
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 6

Anf. 115 Michael Hagberg (S)

Herr talman! Jag vill också önska Sven Gunnar lycka till i hans nya jobb som folkhögskolerektor. Jag har också jobbat ihop med Sven Gunnar i utskottet några år. Vi ska här debattera försvarsutskottets betänkande om gemensamt försvarsmaterielsamarbete. Det är viktigt att vi bygger ett samarbete när det gäller försvarsmaterielfrågorna. Det är en arbetskraftsintensiv industri som är viktig för Sverige. Den är viktig för Sverige i fråga om forskning och utveckling på området, och den för med sig en massa sidoeffekter som är bra för utvecklingen i vårt land. Samarbetet handlar om kommunikation, signaler och radio. Det finns tio-tolv olika områden till där vi i framtiden kommer att ha ett utvecklat samarbete, trots att vi inte är medlemmar i organisationen. Vad jag saknar här och skulle vilja ha svar på av Isabella Jernbeck gäller att vi behöver fatta beslut om vi ska vara medlemmar i organisationen eller inte. Om vi blir medlemmar i organisationen behöver vi inte fatta enskilda beslut om olika projekt i kammaren. Då kan vi jobba mer framsynt och framåtriktat. Vi i utskottet har väntat på att få en proposition om försvarsmaterielstrategin för framtiden. Det är en proposition som vi verkligen ser fram emot att få. Den har inte annonserats än, men jag hoppas att jag kan få reda på av Isabella när propositionen kommer. Försvarsindustrin väntar på att få se riktlinjerna och med vilken långsiktighet man kan jobba med utvecklingen av produkterna. Jag har två frågor. Tänker vi bli medlemmar i organisationen så att vi rent politiskt kan jobba långsiktigt? Kan vi vänta oss en proposition som diskuterar försvarsmaterielstrategin inför framtiden så att vi också där kan jobba långsiktigt?

Anf. 116 Isabella Jernbeck (M)

Herr talman! Ärendet i dag gäller propositionen Immunitet och privilegier för Organisationen för gemensamt försvarsmaterielsamarbete (Occar) . Riksdagen föreslås godkänna att Occar används som projektledande organisation vid ett försvarsmaterielprojekt om en mjukvarudefinierad radio som heter Essor. Härtill kommer att riksdagen antar förslag om vissa ändringar i lagen om immunitet och privilegier. Detta är ett samarbete inom ramen för Eda, Europeiska försvarsbyrån. Eda självt utför inte projekt utan det är Occar som är projektledare. Occar har som mål att öka samarbetet inom försvarsmaterielsektorn och genom ett sådant samarbete effektivisera och få till stånd kostnadsbesparingar för deltagarländerna. Regeringen och utskottets majoritet anser att sådana samarbeten är av stor vikt. Vad gäller ett eventuellt medlemskap vill jag säga på en gång till Michael Hagberg att jag förväntar mig att regeringen återkommer i frågan. Det är ingenting jag kan svara på direkt i dag. Men jag förväntar mig att regeringen gör det. Jag ser också fördelarna med att slippa behöva komma hit till kammaren hela tiden. För att samarbetet ska vara möjligt måste vi godkänna att Occar agerar i vårt ställe. Internationella avtalsbestämmelser måste här införlivas med svensk rätt. Sverige som deltagare i forskningsprojekt men icke medlemsland måste för att möjliggöra upphandling inom Essorprojektet förbinda sig att tillämpa gällande regler och arbetsformer inom Occar. Dessa gäller bestämmelser om immunitet och privilegier för Occar, dess personal och företrädare. Utskottets majoritet delar regeringens bedömning om vikten av att Sverige kan delta i utvecklingen av europeiskt försvarsmaterielsamarbete tillsammans med de andra centrala aktörerna som är just Eda och Occar. Majoriteten godkänner därmed överenskommelsen och förordar den lagändring som krävs för att Sverige ska kunna använda Occar som projektledande organisation vid genomförande av Essorprogrammet. Herr talman! Jag yrkar härmed bifall till förslaget i betänkandet och avslag på reservationen.

Anf. 117 Michael Hagberg (S)

Herr talman! Tack för redogörelsen av ärendet. Jag fick också ett svar på att vi i framtiden möjligen kommer att ansöka om medlemskap i organisationen. Det tycker jag är bra, och vi ställer oss bakom propositionen. Men jag väntar också på svar på frågan om försvarsmaterielstrategin. Jag frågade nyss i talarstolen om det kommer en proposition. Jag vet att man jobbar på en proposition, men när kommer den?

Anf. 118 Isabella Jernbeck (M)

Herr talman! Regeringen och departementet har sagt att inriktningspropositionen ska komma först. I och med den kommer också frågan om en försvarsmaterielstrategi att tas upp. Det är det svar jag kan ge.

Anf. 119 Michael Hagberg (S)

Herr talman! Inriktningspropositionen skulle vi ha behandlat under hösten. Vi har förhoppningar om att få behandla den under våren. Om propositionen om försvarsmaterielstrategin kommer efter inriktningspropositionen är det lite sent. Jag tycker att Isabella ska slå en signal till departementet och försöka gasa på lite. Man förväntar sig från industrins sida ungefär 100 000 arbetstillfällen. De kan säkert utvecklas och bli fler i framtiden. Det är en högteknologibransch som vill ha långsiktiga villkor att jobba efter. Ge den signalen till departementet att man förväntar sig ett förslag till en försvarsmaterielstrategi så att det går att jobba hand i hand med frågorna för framtiden.

Anf. 120 Isabella Jernbeck (M)

Herr talman! Jag tycker att inriktningspropositionen och försvarsmaterielfrågan ska komma hand i hand. Det är vad jag tänker säga. Jag tror att vi har samma åsikt. (MICHAEL HAGBERG (s): Det känns tryggt.)

Beslut

Immunitet och privilegier för Occar (FöU4)

Riksdagen godkände en överenskommelse mellan Sverige och Organisationen för gemensamt försvarsmaterielsamarbete (Occar). Syftet är att Sverige ska kunna genomföra ett försvarsmaterielprojekt om mjukvarudefinierad radio inom ramen för Europeiska försvarsbyrån med Occar som projektledande organisation.
Utskottets förslag till beslut
Bifall till propositionen. Avslag på motionen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag