Till innehåll på sidan

Verksamhet och anslag inom totalförsvaret 1991/92, Försvarsindustrin (prop. 1990/91:102, bil. 1, avsnitt 10)

Yttrande 1990/91:UU2

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Utrikesutskottets yttrande 1990/91:UU2y

Verksamhet och anslag inom totalförsvaret 1991/92, Försvarsindustrin (prop. 1990/91:102, bil. 1, avsnitt 10)


1990/91

UU2y


Till försvarsutskottet

Försvarsutskottet har berett utrikesutskottet tillQlle att yttra sig över bilaga 1 avsnitt 10 om försvarsindustrin i proposition 1990/91:102 om Verksamhet och anslag inom totalförsvaret.

Utrikesutskottet har granskat avsnittet i propositionen främst med utgångspunkt från gällande regler och riktlinjer beträffande export av krigsmateriel från Sverige. Utskottet tar årligen ställning till dessa frågor i ett betänkande med anledning av regeringens skrivelse om krigsmaterielexporten och de motioner som väcks i ärendet. Årets behandling i utskottet av dessa frågor kommer att ske senare i vår.

Enligt utskottets bedömning strider innehållet i proposition 1990/91:102, bilaga 1, avsnitt 10 inte mot de riktlinjer för svensk krigsmaterielexport som riksdagen godkänt. Utskottet vill i samman­hanget understryka vad som anges i propositionen om det utrednings­arbete som genomförts på området, bl.a. genom utredningen Utlands­samverkan på krigsmaterielområdet (SOU 1989:102). Enligt vad ut­skottet inhämtat är det sannolikt att regeringen under kommande riksmöte inkommer med en proposition med anledning av nämnda utredning med förslag till ny lagstiftning som bl.a. skall behandla statsmakternas kontroll av den svenska försvarsindustrins samverkan med utländsk försvarsindustri. Utskottet utgår från att frågan om samverkan med utländsk försvarsindustri blir föremål för noggranna överväganden, bl.a. i samband med att den kommande propositionen på området behandlas. Särskilt gäller detta beträffande det i propositio­nen (1990/91:102) nämnda organet Independent European Programme Group (lEPG) vars medlemsstater hittills begränsats till NATO-Iänder. Ett institutionaliserat samarbete med ett sådant organ måste enligt utskottets mening prövas såväl från neutralitetspolitiska aspekter som med hänsyn till de krav som Sveriges deltagande i det västeuropeiska integrationsarbetet ställer.

1 Riksdagen 1990191. 9 saml. Nr2y


 


Stockholm den 9 april 1991                                                         1990/91:UU2y

På utrikesutskottets vägnar

Stig Alemyr

Närvarande: Stig Alemyr (s). Pär Granstedt (c), Evert Svensson (s), Margaretha af Ugglas (m), Sture Ericson (s), Jan-Erik Wikström (), Maj Britt Theorin (s), Alf Wennerfors (m), Karl-Erik Svartberg (s), Axel Andersson (s), Nils T Svensson (s), Inger Koch (m), Birgitta Hambraeus (c), Per Gahrton (mp), Viola Furubjelke (s), Håkan Holm­berg (fp) och Bengt Hurtig (v).

Avvikande meningar

1. Bengt Hurtig (v) anser att den del av utskottets yttrande som börjar
med "Ett institutionaliserat samarbete" och slutar med "integrationsar­
betet ställer" bort ha följande lydelse:

Med hänsyn till att huvudregeln är att svensk vapenexport är förbju­den bör inte samverkan med utländsk försvarsindustri innebära svensk vapenexport. För vidmakthållande av en trovärdig neutralitetspolitik bör institutionaliserat samarbete med lEPG ej ske.

2. Per Gahrton (mp) anser att den del av utskottets yttrande som
börjar med "Ett institutionaliserat samarbete" och slutar med "integra­
tionsarbetet ställer" bort ha följande lydelse:

Eftersom utskottet anser att svensk vapenexport successivt bör av­vecklas i syfte bl.a. att stärka förtroendet för den svenska neutralitets­politiken och bidra till en minskning av den internationella vapenhan­deln, avvisar utskottet institutionaliserat samart>ete med det NATO-anknutna lEPG. Samverkan med utländsk vapenindustri kan, såvitt utskottet kan se, bara & förekomma i den mån det är nödvändigt för att upprätthålla rimlig teknologjisk nivå hos det svenska försvaret i avvaktan på att total avriistning av det militära försvaret i en framtid kan genomföras. Utlandssamverkan får på inga villkor i praktiken bli ett kryphål för svensk försvarsindustri undan de svenska exportrestrik­tionerna.

gotab  9B441, Stockholm 1991