Vattendirektivets påverkan och genomförande

Yttrande 2020/21:NU6y

Yttrandet är publicerat

Händelser

Beredning
2021-06-03
Beredning
2021-06-10
Justering
2021-06-15
Trycklov
2021-06-15
PDF

Näringsutskottets yttrande

2020/21:NU6y

 

Vattendirektivets påverkan och genomförande

 

Till miljö- och jordbruksutskottet

Miljö- och jordbruksutskottet beslutade den 27 maj 2021 att ge närings­utskottet tillfälle att yttra sig över ett förslag till tillkännagivande med stöd av utskottets initiativrätt. Förslaget rör effekterna av vattenmyndigheternas för­slag till åtgärdsprogram som tagits fram i enlighet med reglerna i EU:s vatten­direktiv. Näringsutskottets ledamöter bjöds även in till miljö- och jord­bruks­utskottets beredningstillfällen den 9 juni och den 11 juni 2021 för att ta del av infor­mation från bl.a. berörda myndigheter.

Näringsutskottet begränsar sitt yttrande till de delar som berör närings­utskottets beredningsområde, vilket främst omfattar åtgärdsförslagens påverkan på vattenkraftens effektsituation och roll i energisystemet.

I yttrandet framhåller näringsutskottet flera aspekter som det anser att miljö- och jordbruksutskottet bör beakta vid ett initiativ till tillkännagivande.

I yttrandet finns två avvikande meningar (S, V, L, MP).

 

 

Utskottets överväganden

Vattendirektivets påverkan och genomförande

Förslag till tillkännagivande i miljö- och jordbruksutskottet med stöd av utskottets initiativrätt

Ett förslag till tillkännagivande med stöd av utskottets initiativrätt har väckts inom miljö- och jordbruksutskottet. Av förslaget framgår att regeringen bör vidta vissa åtgärder för att bl.a. säkerställa att miljöanpassningar inte går ut över möjligheterna att öka effekten i befintlig vattenkraft. Bakgrunden till förslaget är det förslag till åtgärdsprogram som vattenmyndigheterna har tagit fram i enlighet med EU:s vattendirektiv, och vilka effekter ett genomförande av programmet kan få. I förslaget till tillkännagivande förordas

       att regeringen tydliggör att hur 4 kap. 10 § VF ska tillämpas

       att regeringen överprövar vattenmyndigheternas fem åtgärdsförslag för att säkerställa en god balans mellan samhällsekonomisk kostnad och miljömässig nytta som ligger i linje med riksdagens beslut om Vattenmiljö och vattenkraft samt livsmedelsstrategins mål

       att regeringen säkerställer att HARO-värdena ligger mer i linje med den förstudie som gjordes och att dessa inte leder till utrivningar av vattenkraft av ekonomiska skäl

       att regeringen säkerställer att de miljöanpassningar som sker inte går ut över möjligheten att öka effekten i befintlig vattenkraft

       att regeringen säkerställer att platsspecifika bedömningar kring alla nyttor och konsekvenser görs med beräkningsgrunder som är vedertagna, transparenta och att detta görs i samråd med berörda aktörer.

Miljö- och jordbruksutskottet har beslutat att ge näringsutskottet tillfälle att senast den 15 juni 2021 yttra sig över förslaget.

Vissa kompletterande uppgifter

Energiöverenskommelsen

En blocköverskridande energipolitisk ramöverenskommelse slöts i juni 2016 mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Krist­demokraterna. I överenskommelsen slogs det fast att Sverige senast 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Vidare enades man om att målet 2040 ska vara 100 procent förnybar elproduktion. Genom överenskommelsen säkerställdes även att vattenkraften ska leva upp till moderna miljökrav.

I december 2019 meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de lämnar energiöverenskommelsen sedan de inte fått gehör för önskemål om förnyade samtal om kärnkraftens framtid som skulle omfatta riksdagens samt-liga partier.

Tillkännagivande om småskalig vattenkraft

Våren 2020 förordade utskottet att riksdagen skulle tillkännage följande om småskalig vattenkraft (bet. 2019/20:NU14):

[] arbetet med att reformera vattenlagstiftningen och vattenförvaltning måste fortsätta och att minskat regelkrångel, respekt för äganderätten och effektiva miljöåtgärder med rimliga kostnader ska vara vägledande för detta arbetet. Utskottet vill i detta sammanhang även framhålla att det är angeläget att regeringen ser till att den småskaliga vattenkraften i möj­ligaste mån säkras och att regelkrångel från myndigheter undanröjs. Vidare behöver de beslut som riksdagen tidigare har fattat om bl.a. möj­ligheter till undantag från EU-reglerna på området, nyttjas och få genom­slag i praktiken. Det gäller inte minst hos berörda myndigheter så­som Havs- och vattenmyndigheten, läns­styrelserna, vatten­de­le­ga­tionerna, Naturvårds­verket och Energimyndigheten. []

I en reservation (S, V, MP) förordades att riksdagen inte skulle göra något tillkännagivande. Riksdagen beslutade i enlighet med utskottets förslag (rskr. 2019/20:221).

I skrivelsen Riksdagens skrivelser till regeringen – åtgärder under 2020 (skr. 2020/75) anförde regeringen följande när det gäller tillkännagivandet:

Den 25 juni 2020 beslutade regeringen en nationell plan för moderna miljövillkor för vattenkraften. Planen ger en nationell helhetssyn i frågan om att verksamheterna ska förses med moderna miljövillkor på ett samordnat sätt med största möjliga nytta för vattenmiljön och för nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. I beslutet anges bl.a. att ansvariga myndigheter i arbetet med att genomföra planen och hålla den uppdaterad ska bevaka och vidta de åtgärder som behövs för att prövningarnas samman­tagna negativa inverkan på en nationell effektiv tillgång till vatten­kraftsel ska hållas till ett minimum. Samma dag beslutade regeringen om ändring i förordningen (1998:1388) om vattenverksamheter (SFS 664). Genom ändringen regleras formerna för samverkan inför det att en ansökan om prövning för moderna miljövillkor ges in till prövningsmyndigheten. Detta i syfte att säkerställa den regionala samverkansprocess, samt den översyn av miljökvalitetsnormer som behövs för en effektiv prövning, genomförs i tid. Ändringen innebär också att indelningen i prövnings­grupper, samt den tidpunkt när ansökan om prövning senast ska ha getts in för en verksamhet inom en prövningsgrupp, framgår av bilagan till för­ordningen. Den 5 november 2020 uppdrog regeringen åt Havs- och vatten­myndigheten att tillsammans med Statens energimyndighet och Affärs­verket svenska kraftnät se över de HARO-värden som anges i den nationella planen för moderna miljövillkor. I uppdraget ingår även att redogöra för hur fördelningen av HARO-värdena mellan huvud­avrinnings­områden har gjorts och tydliggöra vilken funktion värdena har i arbetet med att förse vattenkraften med moderna miljövillkor. Uppdraget ska redovisas senast den 15 april 2021. Vidare fick Havs- och vatten­myndigheten i regleringsbrevet för 2021 i uppdrag att göra en kunskaps­sammanställning om dammar. Enligt uppdraget ska Havs- och vattenmyndigheten med stöd av Naturvårdsverket och andra berörda myndig­heter, utifrån befintligt kunskapsunderlag tillhandahålla en kunskaps­sammanställning av vattenkraftdammars och andra dammars för- och nackdelar för naturvård och biologisk mångfald samt potentiella betydelse för att minska risken för erosion, övergödning och över­svämningar jämfört med om dammarna inte skulle finnas. Uppdraget ska redo­visas senast den 1 oktober 2021. Punkten är inte slutbehandlad

I ett yttrande till konstitutionsutskottet över den nämnda skrivelsen framförde ett enigt utskott våren 2021 att det inte hade något att invända mot regeringens bedömning (yttr. 2020/21:NU4y).

Vattenkraftens roll i energisystemet

I ett betänkande om energipolitik behandlade utskottet våren 2021 flera motionsyrkanden om vattenkraftens roll i energisystemet (bet. 2020/21:NU21). Ett av dessa yrkanden (mot. 2020/21:2922 [C] yrkande 28) berörde vattenkraftens roll i ett förnybart energisystem och proportionerliga miljöåtgärder. Utskottet avstyrkte detta yrkande tillsammans med andra yrkanden som rörde vattenkraften och anförde bl.a. följande:

Utskottet har ingen annan uppfattning än motionärerna att vattenkraften har stor betydelse för det svenska kraftsystemet och konstaterar i likhet med föregående år då liknande förslag hanterades att det pågår ett arbete med att modernisera miljövillkoren och att effektivisera de tillstånds­processer som kan kopplas till vattenkraften. Vidare konstaterar utskottet att riksdagen i ett tillkännagivande våren 2020 uttalade att det fortsatta arbetet med att reformera vattenlagstiftningen och vattenförvaltningen behöver vara inriktat på att värna den småskaliga vattenkraften genom minskat regelkrångel, respekt för äganderätten och effektiva miljöåtgärder till rimliga kostnader (bet. 2019/20:NU14). Regeringen har redovisat vidtagna åtgärder med anledning av tillkännagivandet i en skrivelse till riksdagen (skr. 2020/21:75) där det också framgår att tillkännagivandet inte bedöms som slutbehandlat. Med hänvisning till detta anser utskottet inte att det är motiverat för riksdagen att ställa sig bakom några mer allmänt hållna yrkanden om vattenkraftens betydelse.

Företrädare i utskottet för Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna uttryckte sin syn på vattenkraftens roll i energisystemet i reservationer.

Utskottets ställningstagande

Näringsutskottet har fått möjlighet att yttra sig över ett förslag till till­känna­givande som väckts inom miljö- och jordbruksutskottet med stöd av utskottets initiativ­rätt. Förslaget rör effekterna av vattenmyndigheternas förslag till åtgärds­program som tagits fram i enlighet med EU:s vattendirektiv. Utskottet begränsar sitt yttrande till att omfatta de delar i förslaget till till­kännagivande som kan påverka vattenkraftens effektsituation och roll i energi­systemet. Utskottet delar här uppfattningen att det finns skäl för riks­dagen att, i linje med det förslag som väckts i miljö- och jord­bruks­utskottet, tydliggöra sin stånd­punkt för regeringen. Om miljö- och jordbruks­utskottet väljer att utnyttja sin initiativrätt och gå fram med ett till­kännagivande anser utskottet att följande bör beaktas.

Vattenkraften är en värdefull tillgång i både det svenska och det nordiska elsystemet och spelar en central roll för elförsörjning, som enskilt produktions­slag men också som regler- och balanskraft. I dagsläget levererar vattenkraften flera av de viktiga systemtjänsterna i elsystemet såsom spännings- och fre­kvens­reglering. Vattenkraften bidrar till ett konkurrens­kraftigt energi­system med låga utsläpp och med trygga leveranser av elenergi. För att möta behovet av en mer reglerbar förnybar elproduktion behöver vatten­kraftens till­gängliga effekt och reglerförmåga öka jämfört med i dag, och utskottet vill fram­hålla att det finns goda möjligheter att åstadkomma det i sam­band med upp­graderingar av befintliga vattenkraftverk.

Utskottet vill vidare påminna om att riksdagen för några år sedan fattade beslut om en ny vattenlagstiftning (prop. 2017/18:243, bet. 2017/18:CU31, rskr. 2017/18:383). Den nya lagen innebar ingen materiell skärpning av miljö­reglerna. Däremot anfördes såväl i propositionen som i riksdagens beslut att vatten­kraften ska värnas och utvecklas, och det klar­gjordes tydligt att alla undan­tag i EU:s vattendirektiv ska nyttjas. Det är där­till av stor vikt att riks­dagens beslut om att värna och utveckla vattenkraften får fullt genomslag hos berörda myndigheter, vilket även innefattar läns­styrel­serna. Det är därför rimligt att reger­ingen utövar sin myndighets­styrning på ett sådant sätt att riks­dagens uttalade önskan om att värna och utveckla vatten­kraften får genom­slag i praktiken i hand­lägg­ningen hos berörda myndigheter. Regeringen bör därför använda flera olika verktyg som t.ex. regleringsbrev, myndighets­dialog eller utrednings­uppdrag i sin styrning av berörda myndig­heter för att riks­dagens beslut ska få ett tydligt genomslag i praktiken.

Utskottet vill vidare poängtera att en viktig ambition med lagändringen var att underlätta och minska byråkratin för vattenkraftsägare, vilket t.ex. resulterade i nya regler för en samlad prövning i vissa fall. Utskottet vill under­stryka att riksdagen var tydlig med att regelkrånglet för ägare av små­skalig vattenkraft skulle minskas påtagligt och vill framhålla att denna ambition bör genomsyra regeringens och myndigheternas arbete framöver. I sammanhanget vill utskottet även framhålla dels behovet av att Läns­styrelserna tillgäng­lig­gör miljödata för att underlätta för sökande, dels vikten av korrekta, specifika och uppdaterade bedömningar av miljödata från myndig­heters sida inför varje enskild prövning.

Därtill konstaterar utskottet att såväl riksdagen som regeringen har varit tydliga med att ett antal uppföljningar och utvärderingar ska genomföras inom vattenförvaltningsområdet. Utskottet vill särskilt nämna den utlovade upp­följ­ningen av vilka effekter den nämnda vattenlagstiftningen har fått samt utvärde­ringen av antalet vattenförekomster i Sverige. Upp­följningar och utvärderingar på området är viktiga för att riks­dagen vid behov ska kunna vidta ytterligare åtgärder för att det övergripande syftet om att värna och utveckla svensk vatten­kraft ska kunna uppfyllas.

Avslutningsvis vill utskottet påminna om riksdagens tillkännagivande från våren 2020 om att regeringen särskilt skulle ta sig an och värna den småskaliga vattenkraften. Utskottet vill understryka vikten av att regeringen full­följer tillkännagivandet och dessutom säkerställer att både små- och stor­skalig vattenkraft värnas och utvecklas. 

 

Stockholm den 15 juni 2021

På näringsutskottets vägnar

Lars Hjälmered

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Lars Hjälmered (M), Anna-Caren Sätherberg (S), Mattias Jonsson (S), Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), Mattias Bäckström Johansson (SD), Monica Haider (S), Helena Lindahl (C), Birger Lahti (V), Tobias Andersson (SD), Mathias Tegnér (S), Camilla Brodin (KD), Åsa Eriksson (S), Joar Forssell (L), Eric Palmqvist (SD), Elisabeth Björnsdotter Rahm (M), Rickard Nordin (C) och Amanda Palmstierna (MP).

 

 

 

 

Avvikande meningar

 

1.

Vattendirektivets påverkan och genomförande (S, V, MP)

 

Anna-Caren Sätherberg (S), Mattias Jonsson (S), Monica Haider (S), Birger Lahti (V), Mathias Tegnér (S), Åsa Eriksson (S) och Amanda Palmstierna (MP) anför:

 

Näringsutskottet har getts möjlighet att yttra sig över ett förslag till utskotts­initiativ inom miljö- och jordbruksutskottet som rör effekterna av vatten­myndig­heternas förslag till åtgärdsprogram som tagits fram i enlighet med EU:s vattendirektiv. I förslaget till tillkännagivande med stöd av utskottets initiativrätt förordas att regeringen bl.a. ska vidta vissa åtgärder för att säker­ställa en god balans mellan vattenmiljö och vattenkraft samt att miljö­åtgärder inte ska gå ut över möjligheterna att öka effekten i befintlig vatten­kraft. Vi ser i nuläget inget behov för riksdagen att göra något tillkänna­givande med denna inriktning och vill framhålla följande.

Energipolitikens inriktning lades fast av riksdagen våren 2018 och base­ra­des på en energipolitisk överenskommelse mellan fem av riksdagens partier från 2016. Riksdagens beslut omfattade bl.a. ett övergripande mål med inne­bör­den att energipolitiken ska syfta till att förena ekologisk hållbarhet, kon­­kurrens­kraft och försörjningstrygghet och att den svenska energipolitiken bygger på samma tre grundpelare som energisamarbetet i EU. Även om samt­liga av våra respektive partier inte står bakom energiöverenskommelsen vill vi påminna om att syftet är att ge långsiktiga förutsättningar för den svenska energi­försörjningen.

I detta sammanhang är vattenkraftens betydelse fundamental och har en grundläggande funktion i det svenska energisystemet. Vattenkraften har dess­utom en särskilt viktig roll vid omställningen till ett helt förnybart energi­system genom att underlätta introduktionen av vind- och solkraft. Vidare vill vi påminna om det arbete som pågår med att modernisera miljövillkoren och att effektivisera de tillståndsprocesser som kan kopplas till vattenkraften. Vi kan även konstatera att riksdagen i ett tillkänna­givande från våren 2020 uttalat att det fortsatta arbetet med att reformera vatten­lag­stiftningen och vatten­för­valtningen behöver vara inriktat på att värna den små­skaliga vatten­kraften genom minskat regelkrångel, respekt för ägande­rätten och effektiva miljö­åtgärder till rimliga kostnader. Som framgår av det före­gående har reger­ingen i en skrivelse till riksdagen redovisat vilka åtgärder den under 2020 har vid­tagit med anledning av tillkänna­givandet och uppgett att till­känna­givandet ännu inte är slutbehandlat.

 

 

 

2.

Vattendirektivets påverkan och genomförande (L)

 

Joar Forssell (L) anför:

 

I miljö- och jordbruksutskottet har det väckts ett förslag till till­känna­giv­ande med stöd av utskottets initiativrätt, och som till en del rör hur vatten­kraf­ten kan påverkas av vattenmyndigheternas förslag till åtgärds­program som tagits fram i enlighet med vad som föreskrivs i EU:s vatten­direktiv. Här vill jag dock påpeka att arbetet inom vattenmyndigheterna med att ta fram åtgärdsprogram för de fem vattendistrikten alltjämt pågår. I samråden som avslutades i april 2021 har ett stort antal synpunkter kommit in med många olika inriktningar. Jag vill att expertmyndigheterna nu självständigt ska få gå igenom och bedöma dessa synpunkter och förslag. Detta bör inte föregripas genom ett uttalande från riksdagen under pågående process. Därmed anser jag att miljö- och jordbruksutskottet inte bör gå vidare med att förorda något tillkännagivande.