Till innehåll på sidan

Utrikesutskottets yttrande till försvarsutskottet med anledning av propositionen 1972:75 såvitt avser säkerhetspolitikens inriktning

Yttrande 1972:UU1

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

utrikesutskottets yttrande nr 1 år 1972                UU 1972: ly

Till försvarsutskottet

Genom beslut den 16 mars 1972 har försvarsutskottet hemställt att utrikesutskottet avger yttrande över propositionen 1972:75 såvitt avser säkerhetspolitikens inriktning.

Med anledning härav får utrikesutskottet anföra följande.

I propositionen 1972: 75 (s. 98-101) framhålles att den politiska utvecklingen efter år 1968 bl. a. pekar mot att det för första gången på mycket lång tid har inträtt en situation i Europa som kan innebära förutsättningar för att uppnå ett mera varaktigt rillstånd av avspänning och samarbete. I propositionen hänvisas till att supermakterna i ökad utsträckning har fimnit nödvändigt att lösa särskilt farliga kriser och problem med gemensamma ansträngningar. Vidare åberopas 1968 års icke-spridningsavtal, fördraget om förbud mot placering av massför-störelsevapen på havsbottnen, konventionen om förbud mot innehav av biologiska stridsmedel och toxinvapen, de bilaterala förhandlingarna mellan Förenta staterna och Sovjetunionen om begränsing av stra­tegiska vapen (SALT), regeringen Brandt/Scheels östpolhik, Moskva-och Warszawaavtalen år 1970, överenskommelserna om Berlin, diskus­sionerna om en europeisk säkerhetskonferens, det östeuropeiska intresset för ökat tekniskt och ekonomiskt samarbete med staterna i Västeuropa, diskussionen om ömsesidiga truppstyrkereduktioner i Europa. De gång­na årens utrikespolitiska händelser ger således ett fortsatt och förstärkt intryck av politisk avspänning i Europa, framhåller propositionen. Avspänningsprocessen har nu pågått så länge och visat en sådan håll­fasthet att man kan våga tala om en utvecklingstrend.

Propositionen understryker att de ömsesidiga strävandena till en konstruktiv fortsättning på detma politik följs med förväntningar och intresse. Detta innebär inte att en fortsättning är fri från problem. Bakslag, tillfälliga och mera varaktiga, kan komma att inträffa på båda sidor. Det fitms emellertid i dag inga tecken som pekar på att detta kommer att leda till att grunderna i den utstakade riktningen överges av partema. På tal om de negativa dragen i utvecklingen erinrar propositionen om att några påtagliga rustningsbegränsningar hittills inte kommit till stånd. Supermakterna har inte inskränkt eller aviserat begränsningar i sina planer att utveckla och anskaffa avance­rade vapensystem. De konventionella styrkoma i Europa är i stort sett oförändrade på båda sidor. Risker finns för fortsatta motsätt­ningar och kriser i andra delar av världen än Europa. Läget utan­för Europa är labilt och påverkar - indirekt och ibland direkt - de

Riksdagen 1972. 9 saml. Yttr. Nr 1


 


UU 1972:  ly                                                             2

europeiska staternas säkerhetspolitiska situation. Strävandena att söka avspänning och nya politiska utgångspunkter i Europa kan komma att störas av händelser i andra delar av världen, i vUka europeiska stater och deras allierade engageras. Riskerna för att sådana konflikter skaU spridas tiU centrala Europa torde dock numera vara väsentligt mindre än tidigare under efterkrigstiden.

Avspänningssträvandena i Europa beröres även i regeringens utri-kesdeklaration i riksdagen den 23 mars 1972. Däri redogöres bl. a. för de i den västtyska förbundsdagen pågående förhandlingarna om ratifikation av fördragen med Sovjetunionen och Polen. Den svenska regeringen skulle, sägs det i deklarationen, anse det innebära ett allvarligt bakslag för de mångåriga strävandena tiU ökad avspänning i Europa om fördragen fälls. Fördragens ratificering måste enligt regeringens bedömning tillmätas mycket stor betydelse för en fortsatt ostörd avspänning i Europa.

Utskottet vill framhålla att det föreligger vissa svårigheter att dra bestämda slutsatser av den komplicerade bild som det internationella läget just nu uppvisar.

Förhållandet mellan de två supermakterna tilldrar sig ännu det största intresset. I utrikesdeklarationen påpekas att den makt­politiska situationen i Europa alltjämt präglas av de två mot var­andra stående militäraUiansema, inom vilka supermakterna - Förenta staterna och Sovjetunionen - har ett dominerande inflytande. Sam­tidigt som rustningsnivån är hög karakteriseras läget av en makt­politisk balans. Denna balans är betingad av att vardera supermaktens militära styrka är sådan att tilltron till vedergällningsförmågan upp­rätthålls. Styrkebalansen underbyggs av supermakternas klart demon­strerade vilja att eliminera konfliktanledningar, att befästa den egna maktsfären och resptektera motpartens, heter det i deklarationen.

En bedömning av det säkerhetspolitiska läget kan därför inte göras enbart på gmndval av en analys av möjligheterna att fuUfölja olika avspänningsinitiativ utan den förutsätter även. en analys av motiven för supermakternas agerande.

Det är ett faktum att supermaktema har undvikit att konfronteras i väpnade konflikter och att ingripa i varandras vitala inressesfärer trots betydande motsättningar, förorsakade av direkta intressekonfUkter samt ömsesidig misstro och fruktan. Försiktigheten i deras agerande torde främst ha berott på terrorbalansen och vetskapen om de fruktans­värda konsekvenserna av ett kärnvapenkrig. Samtidigt som terrorbalan­sen erbjuder en viss garanti för fred innebär den ständiga risker, inte minst därför att den inte är automatiskt bestående utan kan påverkas av den tekniska utvecklingen.  I försvarsutredningens betänkande på-


 


UU 1972: ly                                                              3

pekas att de risker som sålunda är förenade med terrorbalansen har lett till ständiga strävanden på olika plan att genom förhandlingar och avtal komplettera och befästa den garanti för fred som balansen erbjuder. Dessa strävanden har under senare år fått en annan omfatt­ning än tidigare, kanske främst till följd av den militärtekniska ut­vecklingen, problemen att aweclda militära engagemang och svårighe­terna att med militära maktmedel åstadkomma avgörande förändringar i rådande läge.

Mot denna bakgrund kan utskottet dela den i propositionen uttryckta uppfattningen att det har inträtt en situation i Europa som kan inne­bära förutsättningar för att uppnå ett mera varaktigt tillstånd av av­spänning och samarbete och att de starka låsningar som har präglat stormaktspolitiken under efterkrigstiden synes ha övergått i ett läge med en starkare vilja till positiva förändringar.

Självfallet kan, som även påpekas i propositionen, bakslag inträffa. Den känsliga balansen mellan supermaktema kan komma att rubbas och plötsliga återfall i gamla späimingar kan inträffa.

Utskottet ansluter sig till propositionens uttalanden om den svenska säkerhetspolitikens inriktning och om neutralitetspolitikens innehåll (s. 101-104). Som propositionen framhåller, spelar vårt land genom sin utrikespolitik och sitt försvar en viktig roll för att bevara stabiliteten i det nordiska området. Utskottet noterar att detta är ett förhållande som också erkänts i omvärlden.

Stockholm den 13 april 1972

På utrikesutskottets vägnar OLLE DAHLÉN

Närvarande: herrar Lange (s), Dahlén (fp), fru Lewén-Eliasson (s), her­rar Möller i Gävle (s), Johansson i Jönköping (s), Wirmark (fp). Turesson (m), Hellström (s), Korpås (c), Ericson i Örebro (s) och Nilsson i Stock­holm (s).

Avvikande mening

av herr Bo Turesson (m):

Avspänningssträvandena i Europa bygger i huvudsak på status quo. Östsidan önskar konsolidera det nu bestående läget och västsidan tycks vara beredd att acceptera detta. Situationen kännetecknas av att folken i östra Europa förvägras nationell självbestämmanderätt. Sovjetunionen har i den så kallade Bresjnev-doktrinen förbehållit sig rätten till inter­vention  i  en kommunistisk  stats  inre  angelägenheter,  när  enligt  av


 


UU 1972:  ly                                                             4

Sovjetunionen gjord bedömning fara föreligger för grundläggande för­ändringar i partiets och statens struktur, vare sig det lokala partiet begärt interventionen eller ej.

Den fredsgaranti, som terrorbalansen menas utgöra, är i och för sig bräcklig. Förtroendet för dess fredsbevarande funktion bygger dessutom helt på en förväntan om att supermakternas regeringar kommer att handla rationellt i farliga lägen. Uppenbarligen är emeller­tid deras handlande beroende bland armat av hänsynstaganden till interna politiska förhållanden. Maktspelet i öststaterna har ytter­världen små möjligheter att analysera och värdera.

Det är mot bakgrunden av detta labila läge, som vi har att bedöma den ändring av den strategiska situationen, som skett genom den kraftiga och målmedvetna sovjetiska marina expansionen. Sovjetunionen har byggt ut sina positioner på de norra och södra flankerna i Europa. Warszawa-paktens dominans i Östersjön är stark. I haven utanför Norge är de sovjetiska marina stridskrafterna väsentligt starkare och mera aktiva än NATO:s sjöstridskrafter inklusive Norges. Det bör också understrykas, att huvuddelen av de övervattensstrids-fartyg och allt det nya specialtonnaget för landsstigning, som finns i Östersjön och Norra Ishavet, är fartyg byggda för näroperationer. Enligt en utredning, som gjorts av det norska utrikespolitiska insti­tutet, har Murmansk vid Norra Ishavet under senare år byggts ut till ett centrum, som institutet kallar för världshistoriens största flyg-och flottbas.

Dessa påtagliga fakta och den omständigheten att nistnmgssiff-rorna i Östeuropa i dag är högre än någon gång tidigare under efterkrigstiden måste påverka bedömningen av avspänningsläget och dettas bestånd och därmed kraven på vårt eget försvar.

Utskottet uttrycker emellertid sin förhoppning om att de avspän­ningsinitiativ, som berörts I propositionen 1972:75, skall leda till en situation i Europa, som innebär ett mera varaktigt tUlstånd av avspänning och samarbete.

ESSELTE TRYCK, STOCKHOLM 1972    722064