Till innehåll på sidan

Utrikesutskottets yttrande över motion i anledning av propositionen 1973:90 med förslag till ny regeringsform och ny riksdagsordning m. m.

Yttrande 1973:UU1

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

utrikesutskottets yttrande nr 1 år 1973             UU 1973:1 y

Nrly

Utrikesutskottets yttrande över motion i anledning av propositionen 1973: 90 med förslag till ny regeringsform och ny riksdagsordning m. m.

Till konstitutionsutskottet

Genom beslut den 27 april 1973 har konstitutionsutskottet hemstäUt om utrikesutskottets yttrande över motionen 1973: 1876 av herr Boo m. fl. (c) i anledning av propositionen 1973: 90 med förslag tUl ny rege­ringsform och ny riksdagsordning m. m.

I nämnda motion föreslås "att riksdagen vid behandlingen av proposi­tionen nr 90 beslutar att tionde kap. 1 § i en ny regeringsform skall ha följande lydelse: 'Riket skaU sträva efter att främja fred och mellan­folkligt samarbete samt den internationella rättsordningens utveckling. Utrikespolitiken bygger på alliansfrihet i fred för att säkerställa neutrali­tet i krig' samt vidta de följdändringar i samma kapitel enligt proposi­tionens förslag som nämns i motionen".

Motionärerna framhåller att det föreligger enighet om målsättningen för den svenska utrikespolitiken: att genom aUiansfrihet i fred verka för neutralitet i krig. Motionärerna anför två skäl varför en särskild dekla­ration om freds- och neutralitetspolitiken som grundval för vårt lands utrikespolitik bör införas i en ny författning. Dels skulle en sådan för­klaring utgöra en upplysning inte bara gentemot svenska medborgare utan även gentemot andra. I förhållande till andra stater och utländska medborgare kan en deklaration om den svenska utrikespolitiken ha en särskild betydelse. Dels skulle en dylik deklaration kunna åstadkomma en bättre balans i den nya författningen, som enligt föreliggande förslag skall innehålla ett helt kapitel om krig och krigsfara. Motionärerna ifrå­gasätter inte behovet av dessa bestämmelser men anser att de bör balan­seras ideologiskt med ett utrikespolitiskt målsättningsstadgande som slår fast att vi strävar efter fred och, om detta ej kan nås, efter neutralitet i krig.

Utrikesutskottet vill erinra om att Sverige genom sitt inträde i Förenta nationerna har förpliktat sig att handla i enlighet med världsorganisa­tionens stadga. FN:s centrala syfte är att upprätthålla internationell fred och säkerhet. Medlemsstaterna har åtagit sig att lösa internationella tvis­ter med fredliga medel samt att avhålla sig från hot om eller bruk av våld. De skall lämna FN allt bistånd i varje åtgärd som organisationen företar i överensstämmelse med stadgan samt avhålla sig från att lämna bistånd åt någon stat, mot vilken FN vidtar förebyggande åtgärder eller tvångsåtgärder.

1    Riksdagen 1972. 9 saml. Yttrande nr 1


 


UU 1973: 1 y                                                                             2

Medlemsstaterna är sålunda förpliktade att godta och verkställa sä­kerhetsrådets beslut när det gäller upprätthållande av internationell fred och säkerhet, däribland beslut om sanktioner mot en fredsstörare i en­lighet med stadgans kapitel VII. Medlemskapet i FN medför därigenom inskränkningar i Sveriges handlingsfrihet i vad avser iakttagandet av neutrahtet i internationella konflikter.

FN-stadgan fastslår vidare principer för internationell samverkan vid lösande av problem av ekonomisk, social, kulturell eller humanitär art samt för internationellt samarbete syftande tUl främjande av aktningen för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.

Strävandena att främja fred och mellanfolkligt samarbete samt den internationella rättsordningens utveckling kännetecknar sedan mycket länge Sveriges politik. De bygger på en enig folkopinion. Därför är det också en självklarhet för Sverige alt uppfylla sina åtaganden som FN-medlem. Enligt utskottets bedömning är det från utrikespolitisk syn­punkt överflödigt att i grundlagen införa ett stadgande om att riket skall sträva efter att främja fred och meUanfolkligt samarbete samt den inter­nationella rättsordningens utveckling.

Det råder enighet om att vårt lands möjlighet att stå utanför krig och allvarliga konflikter bäst främjas genom en alliansfri politik, som inrik­tas på att möjliggöra neutralitet i ett framtida krig.

Riksdagen har år 1956 (UU 1956: 3) avvisat förslag om att regeringen skulle avge en formell neutralitetsförsäkran — en sådan befanns onödig, då den svenska neutralitetspolitiken var på alla håll väl känd och hade rönt växande förståelse och respekt.

Utrikesutskottet finner att läget är oförändrat i dessa avseenden.

Förslaget i motionen 1973: 1876 om att grundlagsfästa den svenska neutraliteten finner utskottet med hänsyn tUl riksdagens tidigare utta­lande inte lämpligt. En sådan åtgärd skulle kunna misstolkas och even­tuellt ge upphov till föreställningen att den svenska utrikespolitikens in­riktning satts i fråga.

Utskottet avstyrker, mot bakgrund av det som här anförts, att ett stadgande av den lydelse som föreslagits i motionen 1973: 1876 införes i en ny regeringsform.

Stockholm den 15 maj 1973

På utrikesutskottets vägnar: ARNE GEIJER

Närvarande: herrar Arne Geijer i Stockholm (s), Dahlén (fp), Bengtson i Jönköping (c), fru Lewén-Eliasson (s), herrar Adamsson (s), Johansson i Jönköping (s), Wirmark (fp), Palm (s), Korpås (c), Göransson (s). Turesson (m), Hellström (s), fru Nilsson i Kristianstad (c) och herr An­dersson i Örträsk (s).


 


UU 1973: 1 y                                                                          3

Avvikande mening

av herrar Bengtson i Jönköping (c) och Korpås (c) samt fru Nilsson i Kristianstad (c) som anser att utskottets yttrande från och med det stycke som på s. 1 börjar med "Utrikesutskottet vill" bort ha följande lydelse:

Då Kungl. Maj:t i förslaget till ny regeringsform infört målsättnings­paragrafer för rikets förpliktelser mot de egna medborgarna, finner ut­skottet det motiverat, att också de grunddrag i den svenska utrikespoliti­ken som motionen 1973: 1876 behandlar, förankras i regeringsformen.

MARCUS BOKTR. STOCKHOLM 1973     730049