Stöd till kommunsektorn

Yttrande 2019/20:NU4y

Yttrandet är publicerat

Händelser

Beredning
2020-01-28
Justering
2020-02-06
Trycklov
2020-02-07
PDF

Näringsutskottets yttrande

2019/20:NU4y

 

Stöd till kommunsektorn

Till finansutskottet

Finansutskottet beslutade den 23 januari 2020 att ge näringsutskottet tillfälle att yttra sig över det förslag till utskottsinitiativ som väckts i finansutskottet om stöd till kommunsektorn i de delar som rör näringsutskottets bered­nings­område.

Näringsutskottet har beslutat att yttra sig över förslaget till utskottsinitiativ i fråga om den del av förslaget som avser att anslaget 1:5 Närings­livs­utveckling inom utgiftsområde 24 Näringsliv ska minskas med 100 mil­joner kronor 2020.

Sammanfattningsvis anser näringsutskottet att det är angeläget att de budgetöverväganden riksdagen gör tar hänsyn till såväl ett ökat behov inom välfärden i kommuner och regioner som behovet att möta framtidens utmaningar. Det förslag till initiativ som nu har lagts fram i finansutskottet uppfyller inte dessa krav, anser utskottet. Mot denna bakgrund förordar närings­utskottet att finansutskottet inte tar något initiativ som gäller anslaget 1:5 Näringslivsutveckling.

I yttrandet finns en avvikande mening (M, SD, V, KD).

 

 

 

 

 

Utskottets överväganden

Stöd till kommunsektorn

Förslaget till utskottsinitiativ

Det förslag till utskottsinitiativ som väckts i finansutskottet och som redogörs för i en promemoria som har överlämnats från finansutskottet till närings­ut­skot­tet innebär att riksdagen ska godkänna ändrade ramar för vissa utgiftsom­råden samt anvisa ändrade anslag enligt förslaget i promemorian. Vidare ska beräkningen av statens inkomster för 2020 ändras med anledning av att in­gångsavdraget inte införs. Förslaget innebär en ökning av anslaget 1:5 Extra stöd till kommuner och regioner inom utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kom­muner, med 2 486 miljoner kronor 2020. Anslagsökningen ska finansieras genom följande anslagsminskningar:

•       anslaget 1:1 Arbetsförmedlingens an­slags­­kostnader (– 49 miljoner kronor) och anslaget 1:2 Bidrag till arbets­lös­hets­ersättning och aktivitetsstöd (– 167,3 miljoner kronor), utgifts­område 14 Arbets­marknad och arbetsliv,

•       anslaget 1:5 Utveckling av skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet (– 500 miljoner kronor), utgiftsområde 16 Ut­bild­­ning och universitetsforskning,

•       anslaget 1:5 Näringslivsutveckling (– 100 miljoner kronor), utgiftsområde 24 Näringsliv.

Resterande ca 1 670 mil­joner kro­nor finansieras genom att det s.k. ingångsav­draget inte genomförs.

Den ovannämnda minskningen av anslaget 1:5 Nä­ringslivsutveckling (– 100 miljoner kronor) ska enligt förslaget åstadkommas genom att de sär­skilda medel som finns avsatta för det nationella innovationsrådet 2020 omför­delas för att finansiera ökningen av anslaget 1:5 Extra stöd till kom­muner och regioner. I förslaget framhålls att det nationella innovations­rådets verksamhet bör kunna genomföras inom ramen för Regeringskansliets ordina­rie budget och de övriga resurser som finns anslagna för innovation.

Vissa kompletterande uppgifter

I budgetpropositionen för 2020 (utg.omr. 24 Näringsliv) anförde regeringen under anslaget 1:5 Näringslivsutveckling att anslaget till det nationella innovations­rådet skulle ökas med 100 miljoner kronor per år 2020–2022 för att finansiera insatser för ökad konkurrens och innovationskraft. Riksdagen beslutade i enlighet med regeringens förslag (bet. 2019/20:NU1, rskr. 2019/20:124).

Av regleringsbrev för budgetåret 2020 avseende anslaget 1:5 Näringslivs­utveckling inom utgiftsområde 24 Näringsliv (regeringsbeslut I 15, 2019-12-19) framgår att 90 miljoner kronor av de 100 miljoner kronorna disponeras av Kammarkollegiet. Dessa medel får användas för insatser som främjar innovation för att möta samhällsutmaningar med koppling till det nationella innovationsrådets arbete och prioriteringar. Resterande 10 miljoner kronor disponerar Regeringskansliet (Näringsde­par­te­mentet) för att finansiera Kommittén för teknologisk innovation och etik (dir. 2018:85). Kommittén har som uppgift att bistå regeringen i arbetet med att identifiera policyutmaningar, bidra till att minska osäkerheten kring gällande regler och påskynda policyutveckling kopplad till den fjärde industriella revo­lu­tionens teknologier inom områden som precisionsmedicin, uppkopplad in­dustri samt uppkopplade och automatiserade fordon, farkoster och system.

Utskottets ställningstagande

Förslaget till utskottsinitiativ som lagts fram i finansutskottet motiveras enligt den promemoria utskottet har tagit del av genom behovet av att skjuta till mer resurser till landets kommuner och regioner. Att det finns ett ökat behov av att staten skjuter till resurser till välfärden i kommuner och regioner kan utskottet instämma i. Utskottet noterar de utfästelser som regeringen och dess sam­ar­bets­partier gjort på detta område. Innan utskottet närmare kommenterar de effek­ter som utskottsinitiativet skulle medföra vill utskottet understryka be­ty­delsen av att Sverige har en ordnad budgetprocess, vilket Sverige har haft se­dan 1990-talskrisen. Värdet av en tydligt reglerad budgetprocess får dess­utom an­ses vara väl förankrad i riksdagen. Enligt utskottets uppfattning är en ordnad budget­pro­cess en viktig förutsättning för att lägga grunden för sunda stats­fi­nan­ser och för att därigenom långsiktigt skapa en gynnsam grogrund för fram­växten av fler arbetstillfällen och för att tryg­ga den svenska välfärden. Det förslag till utskotts­initiativ som nu har väckts inom finansutskottet är ett avsteg från den rådande budgetordningen som riskerar att kullkasta denna viktiga för­utsättning och där­med skapa osäkerhet kring den statsfinansiella utveck­ling­en.

När det gäller den del av förslaget till utskottsinitiativ som rör utskottets beredningsområde – anslaget 1:5 Näringslivsutveckling – vill utskottet anföra följande. Som redogjorts för i det föregående skulle, om riksdagen beslutar i enlighet med förslaget till utskottsinitiativ, stödet till olika innovationsfräm­jande insatser minska med 100 miljoner kronor 2020. Enligt utskottets upp­fattning är det angeläget att statsmakterna tar ansvar för att på olika sätt främ­ja innovation och utveckling för att möta framtidens samhällsutmaningar. För­slag som begränsar Sveriges möjligheter att både utvecklas som industri­na­tion och fortsätta vara ett av de främsta länderna i världen på innovationer kan utskottet inte ställa sig bakom. Utskottet vill i detta sam­man­hang även understryka betydelsen av det arbete som bedrivs inom Kom­mittén för tekno­logisk innova­tion och etik. Kommitténs arbete syftar till att skapa goda förut­sätt­ningar för utveckling av nya och innovativa lösningar samt nya affärsmo­deller till gagn för Sveriges möjligheter att möta de utmaningar som bl.a. finns på om­rådena klimat och miljö, hälsa och digital omställning. Med förslaget till ut­skottsinitiativ, och den bantning av anslaget 1:5 Närings­livs­utveckling som är knuten till förslaget, riskerar även detta viktiga arbete att omintet­göras.

Utskottet har under beredningen av detta ärende bjudit in företrädare för Regeringskansliet (Näringsdepartementet) för att informera utskottets ledamö­ter och svara på frågor om vilka effekter de föreslagna anslagsminskningarna skulle få inom utskottets beredningsområde. Den information som då läm­nades bekräftar de farhågor som utskottet har.

Sammanfattningsvis är det utskottets uppfattning att det är angeläget att de budgetöverväganden riksdagen gör tar hänsyn till såväl ett ökat behov inom välfärden i kommuner och regioner som behovet att möta framtidens ut­maningar. Endast därigenom kan staten ta ansvar för och bidra till en lång­siktigt hållbar välfärd. Det förslag till initiativ som nu har lagts fram i finans­utskottet uppfyller inte dessa krav, anser utskottet.

Mot bakgrund av det ovan anförda förordar utskottet att finansutskottet inte tar något initiativ som gäller anslaget 1:5 Näringslivsutveckling i denna del.

 

 

 

Stockholm den 6 februari 2020

På näringsutskottets vägnar

Helene Hellmark Knutsson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Helene Hellmark Knutsson (S), Mattias Jonsson (S), Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), Mattias Bäckström Johansson (SD), Monica Haider (S), Helena Lindahl (C), Birger Lahti (V), Lotta Olsson (M), Tobias Andersson (SD), Camilla Brodin (KD), Åsa Eriksson (S), Arman Teimouri (L), Eric Palmqvist (SD), Peter Helander (C), Patrik Engström (S), Helena Antoni (M) och Amanda Palmstierna (MP).

 

 

 

 

Avvikande meningar

 

Stöd till kommunsektorn (M, SD, V, KD)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), Mattias Bäckström Johansson (SD), Birger Lahti (V), Lotta Olsson (M), Tobias Andersson (SD), Camilla Brodin (KD), Eric Palmqvist (SD) och Helena Antoni (M) anför:

 

 

Vi kan konstatera att välfärden är satt under hård press. Det handlar främst om den sedan decennier kända demografiska utvecklingen, där andelen äldre ökar samtidigt som antalet elever i grundskolan också ökar. Parallellt med denna utveckling viker det kommunala skatteunderlaget. För att motverka denna ut­veckling behövs nu, enligt det förslag till utskottsinitiativ som utskottet har beslutat att yttra sig över, ett omedelbart tillskott för att stärka den svenska välfärden. För att kunna göra detta resurstillskott behöver delar av de medel som är avsatta i budgetpropositionen för 2020 omfördelas.

Utskottet har under beredningen av detta ärende bjudit in företrädare för Regeringskansliet (Näringsdepartementet) för att informera utskottets ledamöter och svara på frågor om eventuella effekter av de anslags­förändringar inom ut­skottets beredningsområde som föreslås i förslaget till utskottsinitiativ. Enligt vår uppfattning framkom inget vid detta informationstillfälle som talar emot att finansutskottet bör ställa sig bakom förslaget till utskottsinitiativ.

Sammanfattningsvis anser vi att förslaget till utskottsinitiativ är väl avvägt i den del som rör näringsutskottets beredningsområde (anslaget 1:5 Närings­livsutveckling). Det nationella innovationsrådets verksamhet bör enligt vår mening kunna genomföras inom ramen för Regeringskansliets ordi­na­rie bud­get samt genom de övriga resurser som har anslagits för 2020 för innovation. Det är således rimligt att de särskilda medel som finns avsatta för detta ändamål omfördelas för att finansiera en ökning av de generella statsbidragen till kom­munsektorn.

Vi anser därför att finansutskottet bör ta ett initiativ som gäller anslaget 1:5 Näringslivsutveckling i denna del.