SfU2y

Yttrande 2002/03:SfU2y

DOC
PDF

Socialförsäkringsutskottets yttrande 2002/03:SfU2y

Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen

Till konstitutionsutskottet

Konstitutionsutskottet har den 20 mars 2003 anmodat övriga utskott att yttra sig över regeringens skrivelse 2002/03:75 Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen jämte eventuella motioner. Två motioner har väckts med anledning av skrivelsen, K6 av Gunnar Hökmark m.fl. (m) och K7 av Helena Bargholtz m.fl. (fp).

Socialförsäkringsutskottet avger följande yttrande.

Regeringens redogörelse avser åtgärder vidtagna den 1 januari–den 31 december 2002, men även vissa regeringsbeslut därefter omfattas. I skrivelsen redovisas behandlingen av 25 riksdagsskrivelser i ärenden som grundar sig på betänkanden från socialförsäkringsutskottet. Flertalet av dessa riksdagsskrivelser är utfärdade föregående och innevarande riksmöte medan fem skrivelser avser tidigare riksmöten. Av samtliga dessa ärenden redovisas tio riksdagsskrivelser som inte slutbehandlade medan övriga anges som slutbehandlade under perioden.

Redogörelsen föranleder följande kommentarer beträffande några av de icke slutbehandlade ärendena.

Rskr. 1990/91:372 (Socialdepartementet), mom. 6 om arbetstagarbegreppet: Ärendet, som är det äldsta ärende som rör socialförsäkringsutskottet, har kommenterats av utskottet i yttrande till konstitutionsutskottet hösten 2000 (yttr. 2000/01:SfU3y). Utskottet noterar att regeringen i årets ekonomiska vårproposition (prop. 2002/03:100 s. 180) redovisar sitt ställningstagande i ärendet. Ärendet kan således nästa gång redovisas som slutbehandlat.

Rskr. 2000/01:210 (Socialdepartementet), mom. 1 om automatisk balansering: Utskottet noterar att regeringen i proposition 2002/03:61 Vissa socialförsäkringsfrågor har lagt fram förslag med anledning av riksdagens beslut och att ärendet således nästa gång kan redovisas som slutbehandlat.

Rskr. 2001/02:70 (Utrikesdepartementet), mom. 12 om instans- och processordning i utlänningsärenden: Utskottet redogjorde för detta ärende i motsvarande yttrande till konstitutionsutskottet under förra riksmötet (yttr.

1

20 02/03 :SfU2y SO C I A L F Ö R SÄ K R I N GS U T S K O T T E T S Y T T R A N DE

2001/02:SfU6y). I skrivelsen anges att regeringen den 6 juni 2002 beslutat om en lagrådsremiss om ny instans- och processordning i utlännings- och medborgarskapsärenden samt att Lagrådet i yttrande den 9 oktober 2002 avstyrkte regeringens förslag. Beredningen av frågan fortsätter inom Regeringskansliet.

Utskottet vill tillägga att regeringen den 6 mars 2003 har beslutat direktiv till en översyn av utlänningslagstiftningen (dir. 2003:28). En parlamentarisk kommitté skall med utgångspunkt i nämnda lagrådsremiss och Lagrådets yttrande lämna förslag i angivna avseenden. Uppdraget skall redovisas senast den 15 december 2003.

Utskottet, som utgår från att kommittén redovisar sitt uppdrag inom den angivna tiden, finner med hänsyn till det ovan anförda att det inte finns anledning för konstitutionsutskottet att göra något påpekande i ärendet.

Rskr. 2001/02:84 (Socialdepartementet), mom. 12 om samverkan och finansiell samordning: Utskottet redogjorde för detta ärende i motsvarande yttrande till konstitutionsutskottet under förra riksmötet (yttr. 2001/02:SfU6y). Härefter har riksdagen på förslag av regeringen fattat vissa beslut som gäller finansiell samordning. I budgetpropositionen hösten 2002 föreslog regeringen att upp till 5 % av de beräknade utgifterna för sjukpenning skall få användas för samverkan inom rehabiliteringsområdet. I en särskild proposition samma höst lämnade regeringen förslag till lagändring som innebär att försäkringskassan skall få utökade möjligheter att bidra med medel för samverkan inom rehabiliteringsområdet och att de medel som kassan bidrar med får utgöra statens samlade andel i denna verksamhet. Lagändringen föreslogs träda i kraft den 1 januari 2003. Utskottet tillstyrkte regeringens förslag i betänkande 2002/03:SfU1, vilket också blev riksdagens beslut.

I skrivelsen anges att en departementspromemoria, Finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet (Ds 2003:2), har utarbetats inom Regeringskansliet och att regeringen avser att lämna en proposition till riksdagen under våren 2003.

Utskottet vill tillägga att departementspromemorian har utarbetats av en arbetsgrupp bestående av tjänstemän från Socialdepartementet, Finansdepartementet, Näringsdepartementet och Justitiedepartementet, som haft uppdraget att med anledning av riksdagens tillkännagivande (bet. 2001/02:SfU1, rskr. 2001/02:84) utarbeta ett förslag om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet. Arbetsgruppen har i februari 2003 avslutat sitt arbete genom nämnda promemoria. Promemorian har remissbehandlats och inom Regeringskansliet utarbetas nu en lagrådsremiss.

Med hänsyn härtill och till de åtgärder som redan vidtagits finns det inte anledning för konstitutionsutskottet att göra något påpekande i ärendet. Socialförsäkringsutskottet noterar i detta sammanhang att regeringens hantering av finansiell samordning är ett av de exempel som tas upp i motion K7 (fp).

Rskr. 2001/02:334 (Socialdepartementet), mom. 5 om samverkan och finansiell samordning: Eftersom kammaren biföll reservation 4 avseende punkt 5 i utskottets förslag innebar riksdagsbeslutet att motionerna avslogs. Även i

2

SO C I A L F Ö R S Ä K R I N GS U T S K O T T E T S Y T T R A N D E 20 02/0 3: SfU2y

övrigt innebar riksdagens beslut endast avslag på behandlade motioner. Nå- gon riksdagsskrivelse skulle således inte ha tillställts regeringen, och ärendet kunde av regeringen ha angivits som slutbehandlat.

Stockholm den 17 april 2003

På socialförsäkringsutskottets vägnar

Tomas Eneroth

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Tomas Eneroth (s), Sven Brus (kd), Ronny Olander (s), Sten Tolgfors (m), Bo Könberg (fp), Anita Jönsson (s), Mona Berglund Nilsson (s), Mariann Ytterberg (s), Anita Sidén (m), Lennart Klockare (s), Linnéa Darell (fp), Birgitta Carlsson (c), Kerstin Kristiansson Karlstedt (s), Anna Lilliehöök (m), Göte Wahlström (s), Mona Jönsson (mp) och Rolf Olsson (v).

3

20 02/03 : SfU2y

Avvikande mening

Sven Brus (kd), Sten Tolgfors (m), Bo Könberg (fp), Anita Sidén (m), Linnéa Darell (fp), Birgitta Carlsson (c) och Anna Lilliehöök (m) anser:

Rskr. 1990/91:372 (Socialdepartementet), mom. 6 om arbetstagarbegreppet

I detta avsnitt borde utskottet ha tillagt följande:

Utskottet vill påpeka att en tidsutdräkt på tolv år för att återkomma till riksdagen är oacceptabel och vill betona vikten av att regeringen återkommer på ett betydligt tidigare stadium till riksdagen, i skrivelse eller proposition, med redogörelse för beredningen eller, i det fall regeringen anser frågan slutbehandlad, med redovisning av sin syn på ärendet.

Rskr. 2001/02:84 (Socialdepartementet), mom. 12 om samverkan och finansiell samordning

I detta avsnitt borde utskottet i stället för tredje och fjärde styckena ha anfört följande:

Promemorian har remissbehandlats och inom Regeringskansliet utarbetas nu en lagrådsremiss.

I yttrande i fjol till konstitutionsutskottet fann utskottet det mycket beklagligt att regeringen inte lämnat förslag under våren 2002 utan först avsåg lämna förslag under hösten 2002. Utskottet ansåg att konstitutionsutskottet borde påpeka att regeringen två gånger i rad inte agerat i enlighet med riksdagens tillkännagivanden.

Utskottet konstaterar att förslaget om finansiell samordning nu ytterligare skjutits fram, enligt uppgift till våren 2003. Dessa ytterligare förseningar bör leda till ett påpekande av konstitutionsutskottet. Socialförsäkringsutskottet noterar i detta sammanhang att regeringens hantering av finansiell samordning är ett av de exempel som tas upp i motion K7 (fp).

4 Elanders Gotab, Stockholm 2003