Riksrevisionens styrelses redogörelse om AB Svensk Exportkredit

Yttrande 2010/11:FiU3y

PDF
2010/11:FiU3y Riksrevisionens styrelses redogörelse om AB Svensk Exportkredit

Finansutskottets yttrande

2010/11:FiU3y

Riksrevisionens styrelses redogörelse om AB Svensk Exportkredit

Till näringsutskottet

Näringsutskottet har givit finansutskottet tillfälle att yttra sig över Riksrevisionens styrelses redogörelse om AB Svensk Exportkredit och en motion, 2010/11:N228 av Lars Elinderson (M).

Utskottets överväganden

Riksrevisionens styrelses redogörelse

Riksrevisionen har granskat om AB Svensk Exportkredits (SEK) verksamhet bedrivs i linje med riksdagens beslut. Resultatet av granskningen har redovisats i granskningsrapporten AB Svensk Exportkredit (RiR 2010:15). Riksrevisionens styrelse har med anledning av slutsatserna i granskningsrapporten överlämnat en redogörelse till riksdagen (2010/11:RRS6). Styrelsen anser att Riksrevisionens iakttagelser är viktiga och att resultatet från granskningen bör beaktas av riksdagen.

Riksrevisionens granskning visar att SEK:s uppdrag successivt har breddats och att SEK i dag bedriver verksamheter inom en rad områden utöver ren exportfinansiering. Samtidigt konstateras att finansmarknaden under senare år har genomgått stora förändringar. Riksrevisionen noterar också att uppdraget till bolaget varit i princip detsamma sedan 2000 och ifrågasätter därför bolagets expansion av nya verksamheter och föreslår att regeringen gör en översyn av SEK:s uppdrag.

Riksrevisionen lämnar följande rekommendationer till regeringen:

·.    Regeringen bör göra en översyn av SEK:s uppdrag, ta ställning till vilka områden bolaget ska verka inom samt vilken roll bolaget ska ha på marknaden.

·.    Regeringen bör initiera en finansiell analys av SEK och se över de ekonomiska målen samt anpassa dessa till SEK:s framtida uppdrag.

Riksrevisionens styrelse anser att även om SEK har ett brett uppdrag som riksdagen ställt sig bakom visar granskningen att riksdagen inte har fått en heltäckande bild av hur bolagets verksamhet bedrivs och har utvecklats. Styrelsen konstaterar att bolagets uppdrag har vidgats utan att det statliga åtagandet närmare har belysts av regeringen. Enligt styrelsen är det därför viktigt att riksdagen får en ingående information om SEK:s nuvarande verksamhet och därmed får möjlighet att ta ställning till hur det statliga åtagandet närmare bör se ut. Styrelsen förutsätter att regeringen återkommer till riksdagen med en analys av SEK:s verksamhet och finansiella situation.

Motionen

I motion 2010/11:N228 av Lars Elinderson (M) konstateras att flertalet länder för närvarande kämpar med underskott i handelsbalansen och med statliga budgetunderskott. Enligt motionären kommer statligt exportstöd genom effektiva exportkreditsystem att få en ökad betydelse eftersom devalvering är ett ineffektivt medel för exportfrämjande. Från den utgångspunkten och med hänvisning till regeringens målsättning att pröva motiven till alla statligt ägda bolag bör riksdagen, enligt motionären, ge regeringen till känna att SEK:s verksamhet ses över i enlighet med Riksrevisionens rekommendationer och att detta sker snabbt och med högsta prioritet.

Kompletterande uppgifter

Riksrevisionen presenterade sin granskning i näringsutskottet den 18 januari 2011. Den 3 februari 2011 var statssekreterare Gunnar Oom i näringsutskottet för att lämna synpunkter på Riksrevisionens granskning. Ledamöter från finansutskottet var närvarande vid båda dessa tillfällen. Den 8 februari 2011 besökte finans- och näringsutskotten AB Svensk Exportkredit. En av Utrikesdepartementet hemligstämplad konsultrapport med en bolagsgenomgång av SEK har funnits tillgänglig på näringsutskottets kansli för ledamöter i närings- och finansutskotten.

Utskottets ställningstagande

De iakttagelser som Riksrevisionen för fram i granskningen av SEK aktualiserar frågan om statens roll i exportfinansieringen. Utskottet vill i det sammanhanget betona att SEK har en viktig roll i förhållande till svensk exportindustri. Genom att tillhandahålla långsiktig finansiering till exportföretagen är SEK marknadskompletterande. Utskottet anser att det är denna marknadskompletterande roll som är central för det offentliga åtagandet. Riksrevisionen tar också upp frågan om regeringens styrning. Utskottet betonar vikten av regeringens ägarstyrning och utgår ifrån att regeringen agerar professionellt i styrningen av bolaget samt har dialog i näringsutskottet i frågan.

Samtidigt noterar utskottet att regeringen med utgångspunkt i Riksrevisionens rapport låtit göra en fördjupad bolagsanalys av SEK. Utskottet välkomnar detta och förutsätter att regeringen i sin fortsatta analys och styrning av SEK beaktar Riksrevisionens rekommendationer. Mot bakgrund av detta anser utskottet att näringsutskottet bör avstyrka motionen om att göra en översyn av SEK:s uppdrag, inriktning och övergripande mål och föreslår att skrivelsen läggs till riksdagens handlingar.

Stockholm den 15 februari 2011

På finansutskottets vägnar

Anna Kinberg Batra

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Anna Kinberg Batra (M), Thomas Östros (S), Elisabeth Svantesson (M), Jennie Nilsson (S), Göran Pettersson (M), Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), Monica Green (S), Carl B Hamilton (FP), Bo Bernhardsson (S), Annie Johansson (C), Marie Nordén (S), Staffan Anger (M), Anders Sellström (KD), Johnny Skalin (SD), Ulla Andersson (V), Sven-Erik Bucht (S) och Jonas Eriksson (MP).