Riksdagens skrivelser till regeringen - åtgärder under 2019

Yttrande 2020/21:KrU1y

Yttrandet är publicerat

Händelser

Beredning
2020-09-10
Justering
2020-09-17
Trycklov
2020-09-17
PDF

Kulturutskottets yttrande

2020/21:KrU1y

 

Riksdagens skrivelser till regeringen - åtgärder under 2019

Till konstitutionsutskottet

 

Konstitutionsutskottet har bett övriga utskott att yttra sig över skrivelse 2019/20:75 Riksdagens skrivelser till regeringen – åtgärder under 2019 och eventuella följdmotioner i de delar som berör respektive utskotts beredningsområde. Ingen motion har väckts i ärendet.

I detta yttrande redovisar kulturutskottet sina överväganden i fråga om behandlingen av de riksdagsskrivelser som gäller utskottets ämnesområde.

I yttrandet finns tre avvikande meningar (M, SD, KD).

 

 

 

Utskottets överväganden

Skrivelsen

I skrivelse 2019/20:75 Riksdagens skrivelser till regeringen – åtgärder under 2019 lämnar regeringen en redovisning av de åtgärder som regeringen vidtagit med anledning av de riksdagsskrivelser som överlämnats till regeringen.

Totalt redovisar regeringen 18 riksdagsskrivelser med beslut som riktats mot regeringen med anledning av kulturutskottets betänkanden, varav 8 anges vara slutbehandlade.

 

Utskottets ställningstagande

Kulturutskottets genomgång av regeringens redogörelse för skrivelser inom utskottets ämnesområde ger anledning till följande kommentarer från utskottets sida.

Utskottet noterar att det finns flera tillkännagivanden inom utskottets beredningsområde som ännu inte är tillgodosedda, och understryker att det är av stor vikt att regeringen gör ansträngningar för att undvika onödig tidsåtgång när det gäller att behandla riksdagens tillkännagivanden. Om åtgärderna drar ut på tiden är det angeläget att regeringen är utförlig i sin redogörelse för orsakerna till fördröjningen. Utskottet vill också peka på att stor tidsåtgång kan skapa en osäkerhet som kan leda till att ämnet för ett tillkännagivande kommer upp på nytt i olika sammanhang. Slutligen vill utskottet poängtera vikten av att regeringen behandlar riksdagsskrivelser med tillkännagivanden skyndsamt och utskottet förutsätter nu att regeringen vidtar åtgärder för att verkställa riksdagens tillkännagivanden.

 

Stockholm den 17 september 2020

På kulturutskottets vägnar

Christer Nylander

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Christer Nylander (L), Vasiliki Tsouplaki (V), Lotta Finstorp (M), Lawen Redar (S), Hans Hoff (S), Annicka Engblom (M), Aron Emilsson (SD), Lars Mejern Larsson (S), Per Lodenius (C), Ann-Britt Åsebol (M), Angelika Bengtsson (SD), Anna Wallentheim (S), Roland Utbult (KD), Åsa Karlsson (S), Jonas Andersson i Linköping (SD), Anna Sibinska (MP) och Viktor Wärnick (M).

 

 

 

 

Avvikande meningar

 

1.

Riksdagens skrivelser till regeringen - åtgärder under 2019 (M)

 

Lotta Finstorp (M), Annicka Engblom (M), Ann-Britt Åsebol (M) och Viktor Wärnick (M) anför:

 

 

Vi vill lyfta fram sex tillkännagivanden. De fem första gäller tillsättande av en bred parlamentarisk filmutredning (bet. 2015/16:KrU11, rskr. 2015/16:289), bejakande av varje museums särart utifrån dess samlingar och museernas uppgift att tillgängliggöra dessa, en utredning av förutsättningarna för statliga museer att kunna donera föremål genom gåvor även utanför det allmänna museiväsendet, framtagande av lagstiftning till skydd för det rörliga kulturarvet (bet. 2016/17:KrU9, rskr. 2016/17:281), hedersrelaterade brott och att offentliga bidrag inte ska ges till organisationer som accepterar hedersrelaterad brottslighet (bet. 2017/18:KrU3, rskr. 2017/18:242) samt tillsättande av en utredning som ser över möjligheterna till en ordning för förhandsprövning av nya tjänster där regeringen inte utgör sista instans (bet. 2019/20:KrU2, rskr. 2019/20:20). Vi anser att regeringens hantering av dessa tillkännagivandena inte är tillfredsställande; den är alltför långsam. Vi förutsätter att regeringen snarast omhändertar dessa tillkännagivandena och skyndsamt vidtar åtgärder för att verkställa riksdagens beslut. När det gäller tillkännagivandet om att överväga en förändring som gör det möjligt för programföretagen att inom ramen för nuvarande reglering i praktiken få tillgodoräkna sig verksamhet på internet som en del av public serviceuppdraget (bet. 2013/14:KrU3, rskr. 2013/14:60), har regeringen angett att skrivelsen är slutbehandlad. Regeringen anger som skäl att regeringen den 5 juni 2019 i proposition 2018/19:136 bl.a. föreslog att programföretagen ska ges möjlighet att tillgodoräkna sig en viss andel av programverksamheten på internet vid uppfyllandet av public service-uppdraget. Vi delar inte regeringens bedömning att tillkännagivandet är slutbehandlat.

 

 

2.

Riksdagens skrivelser till regeringen - åtgärder under 2019 (SD)

 

Aron Emilsson (SD), Angelika Bengtsson (SD) och Jonas Andersson i Linköping (SD) anför:

 

 

Vi vill lyfta fram sju tillkännagivanden. Det två första gäller filmpolitiken dels tillsättande av en bred parlamentarisk filmutredning, dels tillsättande av en utredning om en alternativ finansiering av filmpolitiken (bet. 2015/16:KrU11, rskr. 2015/16:289). Här vill vi särskilt betona följande: Regeringen uttrycker sig om de filmpolitiska tillkännagivandena som om riksdagens avsikt vore en annan än vad den faktiskt var. Riksdagen motsatte sig den helförstatligade filmpolitiken inklusive den finansieringsmodell som regeringen ändå valde att genomföra. Tiden som gått sedan den helförstatligade filmpolitikens införande är, anser vi, inte ett skäl att vänta med att utreda en ny filmpolitisk modell med en bättre balans mellan det konstnärliga oberoendet och statlig inblandning. Det tredje tillkännagivandet gäller att offentliga bidrag inte ska ges till organisationer som accepterar hedersrelaterad brottslighet (bet. 2017/18:KrU3, rskr. 2017/18:242). Här vill vi påtala följande: Trots att Utredningen om översyn av statens stöd till trossamfund presenterade sitt betänkande (SOU 2018:18) för flera år sedan, och att Demokrativillkorsutredningens lämnat sitt betänkande Demokrativillkor för bidrag till civilsamhället (SOU 2019:35), har inte regeringen lämnat några skarpa förslag till riksdagen som gör att vi kan komma åt och stoppa de offentliga bidragen till extremistiska organisationer som accepterar hedersrelaterad brottslighet. Detta är inte acceptabelt. De övriga fyra tillkännagivandena gäller: bejakande av varje museums särart utifrån dess samlingar och museernas uppgift att tillgängliggöra dessa, en utredning av förutsättningarna för statliga museer att kunna donera föremål genom gåvor även utanför det allmänna museiväsendet, framtagande av lagstiftning till skydd för det rörliga kulturarvet (bet. 2016/17:KrU9, rskr. 2016/17:281) samt tillsättande av en utredning som ser över möjligheterna till en ordning för förhandsprövning av nya tjänster där regeringen inte utgör sista instans (bet. 2019/20:KrU2, rskr. 2019/20:20). Vi anser att regeringens hantering av samtliga tillkännagivandena ovan är alltför långsam och inte tillfredsställande. Vi förutsätter att regeringen snarast omhändertar dessa tillkännagivanden och skyndsamt vidtar åtgärder för att verkställa riksdagens beslut. 

 

 

3.

Riksdagens skrivelser till regeringen - åtgärder under 2019 (KD)

 

Roland Utbult (KD) anför:

 

 

Jag vill lyfta fram tre tillkännagivanden. De gäller: tillsättande av en bred parlamentarisk filmutredning (bet. 2015/16:KrU11, rskr. 2015/16:289), hedersrelaterade brott och att offentliga bidrag inte ska ges till organisationer som accepterar hedersrelaterad brottslighet (bet. 2017/18:KrU3, rskr. 2017/18:242) samt tillsättande av en utredning som ser över möjligheterna till en ordning för förhandsprövning av nya tjänster där regeringen inte utgör sista instans (bet. 2019/20:KrU2, rskr. 2019/20:20). När det gäller det första tillkännagivandet delar jag inte regeringens bedömning att det för närvarande inte är möjligt att genomföra en större utredning av filmpolitiken. Jag anser vidare att regeringen är alltför saktfärdig när det gäller dels att komma med förslag som stoppar bidrag till organisationer som accepterar hedersrelaterad brottslighet, dels att tillsätta en utredning om förhandsprövning av nya tjänster där regeringen inte utgör den sista instansen. Detta är inte acceptabelt och jag förutsätter att regeringen skyndsamt vidtar åtgärder för att verkställa riksdagens beslut.