Reformerad inkomst- och företagsbeskattning

Yttrande 1989/90:LU5

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Lagutskottets yttrande 1989/90: LU5y

Reformerad inkomst- och företagsbeskattning


1989/90 LU5y


Till skatteutskottet

Skatteutskottet har beslutat bereda lagutskottet tillfålle att yttra sig över propositionerna 1989/90:110 om reformerad inkomst- och företagsbe­skattning samt 1989/90:111 om reformerad mervärdeskatt jämte motio­ner, dock främst såvitt avser ett i proposition 1989/90:110 framlagt förslag till lag om nedsättning av vissa underhållsbidrag.

Lagutskottet har beslutat att avge yttrande över det angivna lagförsla­get och får anföra följande.

Enligt gällande regler (46 § 2 mom. kommunalskattelagen) får en skattskyldig göra avdrag för belopp som han under beskattningsåret betalat för underhåll till icke hemmavarande barn under 18 år. Avdrag medges dock till dess barnet fyllt 21 år om det genomgår grundskola, gymnasieskola eller därmed jämförlig utbildning. Avdrag får göras med högst 3 000 kr. per barn och år. Vid fastställande av utgående under­hållsbidrag beaktas denna avdragsrätt vid beräkningen av den under­hållsskyldiges förmåga att betala bidrag.

I propositionen föreslås att avdragsrätten för underhåll till icke hemmavarande barn slopas fr.o.m. den 1 januari 1991. En slopad avdragsmöjlighet bör enligt propositionen generellt anses sänka den bidragsskyldiges betalningsförmåga på ett sådant sätt att det kan finnas anledning att sätta ned underhållsbeloppet. Efter övervägande av olika alternativ att genomföra en sådan nedsättning föreslås att generella regler härom införs i en särskild lag. Lagförslaget innebär att vid årsskiftet 1990-1991 utgående underhållsbidrag till barn, som inte bor tillsammans med båda sina föräldrar, fr.o.m. den 1 februari 1991 skall sättas ned med 75 kr. i månaden. Understiger det månatliga under­hållsbidraget 250 kr. skall dock nedsättning ske med endast 30 % av bidragsbeloppet. Utan hinder av nedsättningen får domstol besluta på annat sätt om bidragsskyldigheten när reglerna i föräldrabalken föran­leder det

Det ankommer inte på lagutskottet att ta ställning till frågan om en slopad avdragsrätt för underhållsbidrag. Om förslaget i propositionen i den delen genomförs har utskottet inte några erinringar mot att utgående underhållsbidrag sätts ned. Utskottet vill dock påpeka att nedsättningen får följder även för den underhållsberättigade i de fall underhållsbidraget överstiger bidragsförskottsnivån. I förening med för-

1 Riksdagen 1989/90. 8 saml. Nr 5y


slaget i propositionen om att också skattereduktionen för ensamstående     1989/90:LU5y

med barn slopas kan nedsättningen leda till negativa ekonomiska konsekvenser för ensamstående föräldrar, som har sina barn boende hos sig. Utskottet vill därför understryka vikten av att problemet uppmärksammas vid beredningen inom regeringskansliet av under­hållsbidragskommitténs betänkande (SOU 1990:8) Samhällsstöd till underhållsberättigade barn. Som framhålls i propositionen bör det övervägas i vilken utsträckning det kan finnas anledning att kompense­ra de underhållsberättigade som berörs av den generella nedsättningen av underhållsbidragen.

Utöver det anförda föranleder propositionen inte några uttalanden från lagutskottets sida.

Stockholm den 16 maj 1990 På lagutskottets vägnar

Rolf Dahlberg

Närvarande: Rolf Dahlberg (m), Lennart Andersson (s), Owe Andréas­son (s), Ulla Orring (fp), Martin Olsson (c), Inger Hestvik (s), Bengt Kronblad (s), Gunnar Thollander (s), Lena Boström (s), Ewy Möller (m), Bengt Harding Olson (fp), Stina Eliasson (c), Elisabeth Persson (vpk), Elisabet Franzén (mp), Gunilla Andersson (s) och Charlotte Cederschiöld (m).

gotab  96719, Stockholm 1990