Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen

Yttrande 2009/10:CU3y

PDF
2009/10:CU3y Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen

Civilutskottets yttrande

2009/10:CU3y

Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen

Till konstitutionsutskottet

Konstitutionsutskottet har den 23 mars 2010 anmodat övriga utskott att yttra sig över regeringens skrivelse 2009/10:75 Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen. Ingen motion har väckts med anledning av skrivelsen.

Konstitutionsutskottets anmodan föranleder följande yttrande från civilutskottet.

Utskottets överväganden

Regeringens skrivelse

I skrivelsen lämnar regeringen en redovisning av de åtgärder som regeringen vidtagit med anledning av de riksdagsbeslut som meddelats i riksdagens skrivelser till regeringen.

Av de riksdagsbeslut som redovisas i årets skrivelse faller sammanlagt 26 skrivelser under civilutskottets beredningsområde, varav 18 ärenden anges som slutbehandlade.

Utskottets ställningstagande

Civilutskottets granskning av regeringens redogörelse för skrivelser inom utskottets beredningsområde ger anledning till kommentarer från utskottets sida i fråga om två av skrivelserna (bet. 1998/99:LU18, rskr. 185, p. Ju 1 i regeringens skrivelse, samt bet. 2005/06:LU27, rskr. 309, p. Ju 18 i regeringens skrivelse). Båda skrivelserna avser tillkännagivanden om juridiskt biträde för barn.

Enligt riksdagens tillkännagivande från våren 1999 borde frågan om införande av en möjlighet att i vissa särskilt konfliktfyllda vårdnads- och umgängestvister kunna förordna ett juridiskt biträde för barn bli föremål för särskild uppmärksamhet inom ramen för ett pågående utredningsarbete. Tillkännagivandet från våren 2006 gick ut på att regeringen skulle återkomma till riksdagen med lagförslag med innebörden att barn ska ha rätt till ett eget juridiskt biträde i alla mål om vårdnad, boende och umgänge.

I skrivelsen redovisar regeringen när det gäller båda skrivelserna att frågan behandlas i den remissbehandlade departementspromemorian Utövande av barns rättigheter i familjerättsprocesser (Ds 2002:13) och kommer att behandlas i samband med ett lagstiftningsprojekt i ett närliggande ämne våren 2010.

Utskottet vill erinra om att konstitutionsutskottet vid flera tidigare tillfällen har berört frågan om tidsutdräkten vid regeringens behandling av riksdagens tillkännagivanden. Konstitutionsutskottet har bl.a. understrukit vikten av att regeringen gör ansträngningar för att undvika onödig tidsutdräkt (bet. 2003/04:KU21). Därutöver har konstitutionsutskottet anfört bl.a. att långa tidsutdräkter skapar en osäkerhet som ofta leder till att ämnet för tillkännagivandet kommer upp på nytt i olika sammanhang i riksdagen samt att det är angeläget att en åtgärd som aviseras till en viss tidpunkt verkligen kommer till stånd och inte återkommande skjuts upp (bet. 2007/08:KU21). Konstitutionsutskottet har också efterfrågat förbättringar när det gäller bedömningar om när riksdagsskrivelser kan antas bli slutbehandlade, i vart fall om tillkännagivandena är mer än ett år gamla (bet. 2006/07:KU17).

Även enligt civilutskottets mening är det angeläget att riksdagsskrivelser med tillkännagivanden behandlas med omsorg och skyndsamhet. Utskottet kan konstatera att riksdagens tillkännagivanden i den aktuella frågan gjordes för snart elva respektive fyra år sedan. En sådan tidsutdräkt kan normalt sett inte anses vara acceptabel. I vart fall bör en längre tidsutdräkt föranleda att regeringen i lämpligt sammanhang återkommer till riksdagen med närmare information om ärendets beredning. Vidare kan noteras att regeringen i de här fallen inte har angett någon beräknad sluttidpunkt för behandlingen av tillkännagivandena. Enligt utskottets mening kan det ifrågasättas om regeringen i de nu aktuella fallen har uppfyllt de krav som följer av konstitutionsutskottets ovan redovisade uttalanden.

Stockholm den 20 april 2010

På civilutskottets vägnar

Carina Moberg

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Carina Moberg (s), Inger René (m), Ewa Thalén Finné (m), Johan Löfstrand (s), Eva Bengtson Skogsberg (m), Christina Oskarsson (s), Jan Ertsborn (fp), Hillevi Larsson (s), Christine Jönsson (m), Gunnar Sandberg (s), Yvonne Andersson (kd), Anti Avsan (m), Egon Frid (v), Lars Tysklind (fp), Jan Lindholm (mp), Maria Kornevik Jakobsson (c) och Maria Stenberg (s).