Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen

Yttrande 1993/94:KrU3

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Kulturutskottets yttrande 1993/94:KrU3y

Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen


1993/94 KrU3y


Till konstitutionsutskottet

Konstitutionsutskottet har genom beslut den 26 oktober 1993 berett kulturutskottet tillfålle att i de delar som har samband med kultur­utskottets beredningsområde yttra sig över regeringens skrivelse 1993/94:15 med redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen.

Utskottet

Kulturutskottet har vid de senaste årens granskning av regeringens redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser framfört önske­mål om ändrad utformning av redogörelsen i olika avseenden. Utskot­tet har vid tidigare granskningar liksom vid årets granskning kunnat konstatera att regeringen ändrat redovisningen i linje med kulturut­skottets önskemål. Genom att på detta sätt göra redogörelsen mera lättillgänglig ökar värdet av att en årlig redogörelse avges samtidigt som riksdagens uppföljningsarbete underlättas.

Kulturutskottet har vid årets granskning, som avser perioden den 1 juli 1992den 30 juni 1993, konstaterat att det i fråga om två riksdagsskrivelser som av regeringen redovisats som slutbehandlade saknas vissa uppgifter om vilka åtgärder regeringen vidtagit. Detta gäller både beslut där riksdagen bifallit propositionsförslag och i ett fall beslut där riksdagen genom ett tillkännagivande gjort en änd­ring av ett regeringsförslag.

Med anledning av betänkandet 1992/93;KrU26 om anslag på mass­medieområdet godkände riksdagen att dåvarande ordning för kreditga­rantier till bokförlag (mom. 9) och stöd till bokinformation (mom. 15) skulle avskaffas (rskr. 1992/93:319). I skrivelse 1993/94:15 redovisar regeringen vad som gjorts med anledning av moment 15 i betänkandet, nämligen att nytt avtal skulle träffas med Bokbranschens Finansie­ringsinstitut AB om det statliga stödet till bokhandeln. Denna korta information skulle med fördel ha kunnat kompletteras med en notis om att det gamla stödet till bokinformation hade utgått i det nya avtalet. Redovisning för vad regeringen gjort med anledning av mo-

1 Riksdagen 1993/94. 13 samt. Nr3y


ment 9 saknas helt. Här borde regeringen ha informerat om att en ny        1993/94:KrU3y författning  på området  utfårdats,  nämligen förordningen (1993:449) om statligt litteraturstöd, och att det i denna förordning inte finns någon motsvarighet till bestämmelserna om kreditgarantier.

I skrivelse 1993/94:15 saknas en redovisning för vad regeringen gjort med anledning av riksdagens beslut under fyra moment i betänkandet 1992/93:KrU7 om filmpolitiken (rskr. 1992/93:60), nämligen moment 10 om godkännande av vad regeringen förordat om import av vuxen­film, moment 13 om godkännande av att staten övertar ansvaret för finansieringen av vissa filmkulturella verksamheter hos Svenska Film­institutet samt momenten 17 och 18 om godkännande av grunderna för bidragsgivningen till finansieringen av Svenska Filminstitutets sty­relse och ledning respektive administrativa service. Under hand har från Kulturdepartementet inhämtats att den åtgärd i fråga om momen­ten 10, 13, 17 och 18 som vidtagits men inte redovisats är att regleringsbrev utfårdats den 17 december 1992. I samma betänkande gjorde riksdagen ett tillkännagivande beträffande import- och lanser­ingsstödet till externa organisationer, dvs. utanför Svenska Filminstitu­tet (mom. 14). Inte heller denna fråga redovisas i regeringens skrivelse 1993/94:15. Utskottet har under hand inhämtat att de åtgärder rege­ringen vidtagit är att regeringen den 17 december 1992 utSrdat regler­ingsbrev och att regeringen den 1 april 1993 beslutat om direktiv för Svenska Filminstitutets fördjupade anslagsframställning för de kom­mande tre budgetåren. Det framgår inte av regleringsbrevet att riksda­gen gjort ett tillkännagivande beträffande import- och lanseringsstödet. I direktiven uttalas endast: "Till grund för institutets förslag skall ligga de utgångspunkter för den filmkulturella verksamhetens inriktning som lagts fast under avsnitt 6 i propositionen om Film- och videoavta­let och statens stöd till filmkulturell verksamhet (prop 1992/93:10, bet. 1992/93:KrU7, rskr 1992/93:60)."

Enligt kulturutskottets mening visar de ovan lämnade uppgifterna att den formella handläggningen inom Kulturdepartementet av riksda­gens skrivelse 1992/93:60 är otillfredsställande av det skälet att riksda­gens ställningstagande rörande filmpolitiken inte till alla delar på ett klart och otvetydigt sätt förts vidare till Svenska Filminstitutet. Utskot­tet vill också framhålla att det inte klart framgår av uppdraget till Filminstitutet den 1 april 1993 att riksdagen gett regeringen till känna vissa synpunkter om import- och lanseringsstödet till externa organisa­tioner. De ovan lämnade uppgifterna visar att inte heller regeringens redovisning till riksdagen i skrivelse 1993/94:15 är tillfredsställande.

Kulturutskottet vill mot bakgrund av det anförda starkt stryka under vikten av att regeringen redovisar alla sina åtgärder med anledning av riksdagsbeslut och att regeringen både i redogörelsen till riksdagen och i beslut som vänder sig till myndigheter, institutioner m.fl. uttrycker sig tydligt och lättförståeligt för att underlätta dels verkställandet av riksdagens och regeringens beslut, dels uppföljningen och utvärdering­en av besluten.

Slutligen vill kulturutskottet nämna att utskottet som ett led i sitt                         2

uppföljningsarbete  låtit  utskottets  kansli  kartlägga  behandlingen  de


 


senaste åren av frågor om bevakningen vid de centrala museerna, 1993/94:KrU3y främst Statens konstmuseer, i vilken myndighet Moderna museet ingår. I samband med denna kartläggning har kulturutskottet noterat att regeringen i skr. 1993/94:15 redovisat att riksdagens beslut om en utredning av möjligheten att använda vapenfria tjänstepliktiga vid kulturinstitutioner (bet. 1991/92:FiU30 mom. 45, rskr. 1991/92:350) har överlämnats till utredningen (Fö 1991:02) om totalförsvarets perso­nalförsörjning genom pliktsystem. Av kartläggningen framgår emeller­tid att skrivelsen i denna del inte nått utredningen.

StockJiolm den 8 februari 1994 På kulturutskottets vägnar

Charlotte Branting

I beslutet har deltagit: Charlotte Branting (fp), Elisabeth Fleetwood (m), Hugo Hegeland (m), Maja Bäckström (s), Berit Oscarsson (s), Stina Gustavsson (c), Anders Nilsson (s), Göran Åstrand (m), Leo Persson (s), Björn Kaaling (s), Birgitta Wistrand (m), Monica Widne­mark (s), Aiwa Wennerlund (kds) och Simon Liliedahl (nyd).


 


gotab  46097, Stockholm 1994