över frågan om en teknisk forskningsrådsfunktion

Yttrande 1983/84:UbU3

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Utbildningsutskottets yttrande

1983/84:3y

över frågan om en teknisk forskningsrådsfuiiktibn

Till näringsutskottet'   '    '

Proposition 1983/84:107 bar i vad avser bilaga 9 remitterats till näringsul-skoltel. I denna bilaga ingår bl. a. regeringens förslag till medelsanvisning under anslaget Styrelsen -. för teknisk utveckling: Teknisk forskning och

' utveckhng. Detta anslag är indelat i fyra program, varav del andra avser kunskapsutveckling. Regeringen föreslår atl riksdagen till detta program anvisar 236 milj. kr. för budgetåret 1984/85.,Chefen för industrideparlemen-

~ tet lar i sammanhanget upp frågan om en teknisk forskningsrådsfunktion inom styrelsen för teknisk utveckling (STU), Departementschefen redovisar bl. a. att det i olika sammanhang uttryckts oro inom forskarsamhället för att STU:s uppgifter att bevaka de industri- och sektorspoliliska aspekterna skulle medföra att i etl internationellt perspektiv särskilt framstående teknisk forskning, vars relevans kan avgöras först på sikt, inte ges det stöd som den är värd. Tanken på atl inrätta etl tekniskt forskningsråd har förts fram. Enligt departementschefen har undersökningar visat atl farhågorna alt viss teknisk forskning inte ges det stöd den är värd är överdrivna men all del ändå finns ett antal projekt som det är svårt att finna finansieringsformer för. Därför förordas atl en teknisk forskningsrådsfunktion inrättas inom STU med uppgift att vara rådgivande vid STU:s fördelning av 20 milj. kr. inom program 2. Detta råd skall vara sammansatt av forskare och biträdas av en särskild från STU frislående huvudsekreterare.

Under allmänna motionstiden i år väcktes en motion 1983/84:2310 i.vilken hemställs att riksdagen skall uttala sig för inrättande av ett fristående tekniskt forskningsråd. Delta råd bör fördela medel direkt lill forskare på samma sätt som övriga fristående grundforskningsråd. Rådet skall således ansvara för grundforskning medan STU inriklas på tillämpad forskning och utveckling. Medel till rådets verksamhet skall enligt motionärerna delvis skapas genom en minskning av de resurser som i dag går till STU. Motionen remitterades till utbildningsutskottet.

Enligt motion 1983/84:2634 (yrkandena 28 och 29), vilken väckts med anledning av proposition 1983/84:107 och remitterats till utbildningsutskot­tet, bör riksdagen inte godta att en forskningsrådsfunklion inrättas inom STU. I stället skall ett fristående lekniskt-vetenskaphgt forskningsråd inrättas inom utbildningsdepartementets verksamhetsområde och 70 milj. kr. anvisas för delta råds verksamhet samtidigt som anslagel till STU minskas med samma belopp. Motionärerna anser alt det vore till fördel för den tekniska gmndforskningen att medel fördelas av ett frislående råd utanför

1 Riksdagen 1983/84.12 saml. Nr3y


UbU 1983/84:3 y


UbU 1983/84:3 y                                                      2

STU:s organisation.-

Utbildningsutskottet överiämnar motionerna  1983/84:2310 och  1983/ 84:2634 yrkandena 28 och 29 till näringsutskottet med följande yttrande.

Del är enligt utbildningsutskottels mening förståeligt om det finns oro för att den tekniska grundforskningen delvis skall komma i skymundan för den volymmässigt dominerande tillämpade forskningen och det,industriella och samhållsinriktade tekniska utvecklingsarbetet inom STU:s område. Numera, är dock kunskapsutvecklingen klart urskiljbar genom att den har ett eget programområde. Inom detta programområde tas nu ytterligare ett steg för alt lyfta fram den tekniska grundforskningen genom att regeringen avser inrätta en forskningsrådsfunktion inom STU för grundforskning. Enligt utskottets mening bör denna konstruktion prövas innan ställning las till frågan humvida ett helt fristående forskningsråd för den tekniska grundfors­kningen skall inrättas. Utbildningsutskottet föreslår därför att näringutskot­tet avstyrker motionerna 1983/84:2310 och 1983/84:2634 yrkande 28. Efter det första året får erfarenheterna visa om behovet av resurser överensstäm­mer med vad som nu beräknas för budgetåret 1984/85. Med hänvisning till det anförda bör näringsutskottet avstyrka även yrkande 29 i motion 1983/84:2634.

Stockholm den 26 april 1984

På utbildningsutskottets vägnar GEORG ANDERSSON

Närvarande vid ärendets slutbehandling: Georg Andersson (s), Kerstin Göthberg (c), Per Unckel (m), Bengt Wiklund (s), Helge Hagberg (s), Lennart Bladh (s), Pär Granstedt (c), Iris Mårtensson (s), Lars Svensson (s), Gunnar Hökmark (m), Birger Hagård (m), Barbro Nilsson i Örnsköldsvik (s), Linnea Hörlén (fp) och Nils Berndtson (vpk).

Avvikande mening

Per Unckel, Gunnar Hökmark och Birger Hagård (alla m) anser att den del av utskottets yttrande som på s. 2 börjar "Det är" och slutar "motion 1983/84:2634" bort ha följande lydelse:

Styrelsen för teknisk utveckling (STU) har gjort en värdefull insats genom att finansiera verksamhet inom nya tekniska områden. Till STU:s uppgift har också hört att, i stället för det tidigare tekniska forskningsrådel, fördela medel till teknisk gmndforskning. Därmed har forskare i mindre grad än tidigare deltagit i bedömningen av forskningsprojekt. Den nu föreslagna forskningsrådsfunktionen inom STU avses få enbart rådgivande uppgifter och inflytande endast över en mindre del av STU;s anslag till forskning.


 


UbU 1983/84:3 y                                                      3

Enligt utskottets uppfattning bör huvuddelen av anslaget till teknisk forskning i stället fördelas direkt av ett fristående tekniskt forskningsråd inom utbildningsdepartementets verksamhetsområde. Därför bör närings­utskottet hemställa att riksdagen med bifall till motion 1983/84:2634 yrkande 28 och 29, med anledning av motion 1983/84:2310 och med avslag på proposition 1983/84:107 beslutar inrätta ett tekniskt forskningsråd och till dess verksamhet anvisa 70 milj. kr. under ett nytt reservationsanslag under åttonde huvudtiteln.


 


minab/gotab 78474   Stockholm 1984