Ny prisregleringslag

Yttrande 1989/90:BoU1

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Bostadsutskottets yttrande 1989/90:BoUly

Ny prisregleringslag

Till finansutskottet

Finansutskottet beslöt den 7 november 1989 bereda bostadsutskottet tillfålle att yttra sig över proposition 1989/90:21 om en ny prisregle­ringslag jämte de motioner som kunde komma att väckas med anled­ning av propositionen. Bostadsutskottet behandlar i detta yttrande förslaget i vad avser frågor om hyresstopp jämte motioner med anknyt­ning härtill.

Sammanfattning

Bostadsutskottet tillstyrker förslaget till ny prisregleringslag i vad avser frågor med anknytning till hyresområdet. Motionsyrkanden (m), (fp) och (c) om att lagen på detta område inte skall vara tillämplig i fredstid, liksom ett motionsyrkande (vpk) om att tillämpningsområdet skall utsträckas ytterligare, avstyrks av utskottet. Även övriga motions­yrkanden avstyrks av utskottet.

Avvikande meningar har avgivits bl.a. till förmån för motionsförslag om avslag på propositionen samt förutsättningarna för lagens tillämp­ning.

Propositionen

I proposition  1989/90:21 föreslås riksdagen anta ett förslag till prisre­gleringslag.

Den nya lagen skall ersätta den nu gällande allmänna prisreglerings­lagen (1956:236). I förhållande till dagens lagstiftning innebär den nya lagen bl.a. att möjligheter skall finnas att införa hyresstopp för bostads-och lokalhyror under i princip samma förutsättningar som gäller för övrig prisreglering.

1 Riksdagen 1389/90. 19 saml. Nr ly


1989/90 BoUly


Motionerna                                             i989/90:Bouiy

I detta yttrande behandlas följande motioner väckta med anledning av proposition 1989/90:21.

1989/90:Fi7 av Gunnar Björk m.fl. (c) vari yrkas

1. att riksdagen beträfiände prisreglering på hyresmarknaden avslår proposition 1989/90:21 i denna del i enlighet med det anförda,

1989/90:Fi8 av Lars Tobisson m.fl. (m) vari yrkas att riksdagen avslår 8 och 9 §§ regeringens förslag till ny prisregleringslag i enlighet med vad som ovan anförts,

1989/90:Fi9 av Carl Frick (mp) vari yrkas

1. att riksdagen avslår regeringens proposition 1989/90:21,

1989,/90:FilO av Bengt Rosén (fp) vari yrkas

1. att riksdagen bestämmer lagens tillämpningsområde till vad som anförts i motionen,

1989/90:Fill av Anne Wibble m.fl. (fp) vari yrkas

1. att riksdagen avslår propositionen i vad avser tillämpning av prisreglering i fredstid,

1989/90:Fil2 av Lars Werner m.Q. (vpk) vari yrkas

1.   att riksdagen avslår förslaget i lagens 35 § att hyresstopp skall vara tidsbegränsat till högst sex månader,

2.   att riksdagen beslutar om sådan utformning av den nya prisregle­ringslagen att den skall kunna utnyttjas offensivt som ett mer reguljärt inslag i den ekonomiska politiken i fredstid än vad regeringen föreslår i propositionen.

Utskottet

Den av regeringen föreslagna ny£i prisregleringslagen är utformad som en beredskapslag avsedd att tillämpas i första hand i krigs- och krissi­tuationer. Den innebär också att en framtida tillämpning kan göras mer enhetlig och omfatta i stort sett alla verksamheter som är av betydelse för samhällsekonomin. 1 detta yttrande behandlas proposition och motioner såvitt rör frågan om möjligheten att med stöd av lagen införa hyresstopp för bostäder och lokaler m.m.

Det framlagda förslaget innebär bl.a. att regeringen skall ges befo­genhet att meddela föreskrifter orn hyresstopp — en typ av föreskrifter som i dag endast kan meddelas av riksdagen genom lag. Enligt före­dragande statsrådets mening torde i och för sig de s.k. bruksvärdesre­glerna och bestämmelserna om förhandlingsordning m.m. åtminstone under normala förhållanden utgöra en garanti mot från samhällssyn­punkt skadliga hyreshöjningar när det gäller bostadshyror. Samtidigt är det enligt statsrådet inte uteslutet att statsmakterna under vissa förhål­landen kan finna ett hyresstopp motiverat av stabiliseringspolitiska skäl. En förutsättning för att ett Inyresstopp skall kunna användas som


 


ett medel  i detta syfte anges vara att de aktuella föreskrifterna kan            1989/90:BoU ly

meddelas av regeringen  i samma ordning som andra prisreglerande

åtgärder.

Enligt förslaget bör bestämmelserna om hyresstopp omfatta hyror för såväl bostadslägenheter som lokaler och kunna sättas i tillämpning dels om landet är i krig eller i krigsfara, dels om det av någon annan orsak finns risk för en allvarlig stegring av hyrorna. Den sist angivna förutsättningen ansluter till förutsättningarna för att i fred tillämpa övriga bestämmelser om prisreglerande åtgärder i lagförslaget. Hyres­stopp föreslås således — förutom vid krig eller krigsfara — endast kunna förekomma när inträdda eller befarade hyresstegringar hotar att rubba den samhällsekonomiska balansen. Om en reglering av hyrorna under fredsförhållanden skulle anses nödvändig av andra skäl, t.ex. som ett inslag i bostadspolitiken, bör detta enligt förslaget liksom hittills kräva särskild lagstiftning av riksdagen.

De föreslagna bestämmelserna om hyresstopp innebär i korthet följande. Regeringen ges rätt att under de ovan angivna förutsättningar­na meddela föreskrifter om hyresstopp. Härvid far den som hyr ut en lägenhet eller en lokal inte utan tillstånd ta ut en högre hyra för lägenheten än den som tillämpades en viss angiven dag — stopphyra (34 §). En föreskrift om stopphyra skall avse hyran för en viss bestämd tid, dock högst sex månader (35 §). Även om en högre hyra har bestämts för den tid hyresstoppet avser innan stoppet trädde i kraft skall föreskriften om hyresstopp gälla (37 §). Om så erfordras kan ett hyresstopp omfatta hela eller del av landet (38 §).

Förslaget om införande av en ny prisregleringslag avvisas i sin helhet i motion Fi9 (mp). Det behövs enligt motionären en fungeran­de prisregleringslag. Enligt honom är det också bra att lagen föreslås utvidgad till att omfatta bl.a. hyror. Däremot innehåller det framlagda lagförslaget enligt hans mening ett antal svåra brister och osäkerheter som måste rättas till. Med hänvisning härtill hemställs i motionens yrkande 1 att regeringsförslaget skall avslås och att regeringen skall återkomma till riksdagen med ett nytt förslag.

Frågor som ur olika aspekter tar upp prisregleringslagens tillämp­ning på hyresområdet m.m. tas upp i sju motionsyrkanden.

Motionärerna i motion Fi7 (c) instämmer i regeringens bedömning
att det under extraordinära förhållanden som krig eller krigsfara bör
finnas en möjlighet att via en fullmaktslag ingripa på hyresmarknaden
med ett hyresstopp. Däremot anser de inte att lagen skall göras
tillämplig på denna marknad under fredstida förhållanden. Dessutom
måste enligt motionärernas mening tas i beaktande att den ordning för
hyressättning och förhandling som gäller på hyresmarknaden minskar
riskerna för att hyresstopp skall behöva tillgripas. Med hänvisning
härtill hemställs i motionens yrkande 1 att regeringsförslaget skall
avslås i vad avser prisreglering på hyresmarknaden under andra förhål­
landen än krig och krigsfara. Yrkanden med i princip samma inne­
börd förs också fram i motionerna Fi8 (m), FilO (fp) yrkande 1 samt
Fill (fj)) yrkande 1.                                                                                              3


 


Sverige behöver enligt vänsterpartiet  kommunisternas partimotion  I989/90:BoUly

Fil2 en enhetlig och heltäckande prisregleringslag. Enligt motionärer­nas mening är det nödvändigt att i situationer med en hög prisutveck­lingstakt kunna slå till bromsarna. Med hänvisning härtill hemställs i motionens yrkande 2 att prisregleringslagen skall kunna användas betydligt mer offensivt. Förutsättningarna för lagens tillämpning bör enligt motionärernas mening därför inte begränsas till krig eller krigs­fara. Lagen bör kunna tillämpas när det finns hot om eller tecken på att priserna eller hyrorna tenderar att öka.

Motionärerna ställer sig positiva till att den föreslagna prisreglerings­lagen även omfattar hyresstopp för bostäder och lokaler. Däremot bör det enligt deras mening inte finnjis någon längsta tid för ett hyresstopp såsom föreslås i lagförslagets 35 5- Med hänvisning härtill hemställs i motionens yrkande 1 att förslaget avslås i denna del och att det aktuella lagrummet utgår.

Utskottet behandlar först förslaget i motion Fi9 (mp) om avslag på propositionen.

Det finns en bred enighet om att det även i framtiden behövs en lagstiftning för prisregleringar i extraordinära krissituationer såsom krig, krigsfara och avspärrning. Den i dag gällande allmänna prisregle­ringslagen är från 1956. Det finns enligt utskottets mening bl.a. mot bakgrund härav och med hänsyn till att ett så viktigt område som hyresområdet inte omfattas av lagen ett behov av en modernisering och reformering av lagstiftningen. Enligt utskottets mening tjänar det nu framlagda förslaget dessa syften. Bostadsutskottet är sålunda inte berett att ställa sig bakom förslaget i motion Fi9 (mp) yrkande 1 om att propositionen skall avvisas i sin helhet. Motionsyrkandet bör såle­des avstyrkas av riksdagen. Frågan om förutsättningarna för den nya lagens tillämpning m.m. behandlar utskottet i det följande.

Beträffande förutsättningarna för lagens tillämpning på hyresområdet vill bostadsutskottet anföra följande.

Som framhålls i regeringsförslaget är den nya prisregleringslagen
utformad som en beredskapslag avsedd att i första hand tillämpas i
krigs- och krissituationer. Det är enligt utskottets mening närmast en
självklarhet att prisreglerande åtgärder måste kunna tillgripas i de nu
nämnda situationerna. Detta kommer också till uttryck bl.a. genom att
lagen föreslås automatiskt träda i tillämpning när landet kommer i
krig. Naturligtvis måste bestämmelserna i denna del omfatta också
hyresområdet. Samtidigt finns det enligt utskottets mening andra för
landet allvarliga situationer där prisregleringar på hyresområdet i form
av hyresstopp bör kunna förekomma. Det gäller situationer där den
ekonomiska balansen av någon annan orsak än de tidigare nämnda är
rubbad eller hotad. Som framhålls i propositionen kan det här vara
fråga om situationer av mycket olika slag. Gemensamt för dessa
situationer är dock att det skall föreligga en risk för att de inträdda
eller befarade prisstegringarna eller hyreshöjningarna till följd härav är
sådana att de hotar att rubba den samhällsekonomiska balansen. Där­
emot bör, som framgår av regeringsförslaget, en reglering av hyrorna              4


 


av andra skäl, t.ex. på bostadspolitiska grunder, liksom hittills kräva 1989/90:BoU ly

särskild lagstiftning. I dessa fall skall sålunda prisregleringslagen inte vara tillämplig.

Sammanfattningsvis finner bostadsutskottet förslaget till ny prisregle­ringslag väl avvägt vad gäller förutsättningarna för lagens tillämpning på hyresområdet. Utskottet är sålunda inte berett att förorda en be­gränsning av den nya lagens tillämpning i detta avseende till att enbart avse krissituationer vid krig eller krigsfara såsom föreslås i motionerna Fi7 (c), Fi8 (m), FilO (fp) samt Fill (fp). Utskottet är inte heller berett att ställa sig bakom förslaget i vänsterpartiet kommunisternas partimotion om att lagens tillämpningsområde skall vidgas i förhållan­de till regeringsförslaget.

När det gäller frågan om tiden för ett hyresstopp vill utskottet anföra följande.

Av lagförslaget framgår att en föreskrift om prisreglering eller hyres­stopp skall avse en viss tid, dock högst ett år varje gång. Vid utgången av denna tid upphör föreskriften automatiskt att gälla om regeringen inte dessförinnan har meddelat en föreskrift om förlängning. Regering­ens beslut att sätta lagen i kraft eller förlänga tillämpningen av den skall underställas riksdagen inom en månad från det att föreskriften utlärdats. En föreskrift om stopphyra får emellertid inte avse längre tid än högst sex månader. Däremot är det möjligt för regeringen att under den tid bestämmelserna om hyresstopp äger tillämpning fatta beslut om stopphyra vid mer än ett tilltälle och därmed också för en period som sammantaget överstiger sex månader. Vad i vänsterpartiet kommu­nisternas partimotion Fil2 (vpk) yrkande 1 förordats om att en före­skrift om stopphyra inte skall tidsbegränsas är därmed i praktiken tillgodosett vid ett riksdagens bifall till det nu föreliggande lagsförsla­get. En tillstyrkan till motionen i denna del kan därmed inte anses fylla något reellt syfte.

Stockholm den 21 november 1989 På bostadsutskottets vägnar

Agne Hansson

Närvarande: Agne Hansson (c), Oskar Lindkvist (s), Magnus Persson (s), Knut Billing (m), Lennart Nilsson (s), Erling Bager (fp), Hans Göran Franck (s), Bertil Danielsson (m), Nils Nordh (s), Rune Evens­son (s), Gunnar Nilsson (s), Jan Sandberg (m), Siw Persson (fp), Birger Andersson (c), Jan Strömdahl (vpk), Kjell Dahlström (mp) och Britta Sundin (s).


 


Avvikande meningar                                i989/90:BoUiy

1. Avslag pä propositionen

Kjell Dahlström (mp) anser att den del av utskottets yttrande som under rubriken Utskottet börjar med "Det finns" och slutar med "det följande" bort ha följande lydelse:

Det behövs, som framhålls i motion Fi9 (mp), en fungerande prisregleringslag. Denna lag bör dock inte ges den restriktiva och begränsade utformning som det nu föreliggande lagförslaget har fatt. Även om förslaget i förhållande till dagens lagstiftning bl.a. innehåller den förbättringen att hyressektorn ingår i tillämpningsområdet är förslaget som helhet betraktat behäftat med allvarliga brister. En sådan mycket påtaglig brist är att det helt dominerande framtida hotet — den pågående och starkt ökande miljöförstöringen — inte . har beaktats när det gäller tillämpningen av lagen. Förslaget bör sålunda avvisas, och det bör uppdras åt regeringen att återkomma till riksdagen med ett förslag med den inriktning som förordats i motion Fi9 (mp).

2. Förutsättningarna för lagens tillämpning

Agne Hansson (c), Knut Billing (m), Erling Bager (fp), Bertil Daniels­son (m), Jan Sandberg (m), Siw Persson (fp) och Birger Andersson (c) anser att den del av utskottets yttrande som under rubriken Utskottet börjar med "Som framhålls" och slutar med "till regeringsförslaget" bort ha följande lydelse:

Utskottet instämmer i regeringens bedömning att det under extraor­dinära omständigheter som krig eller krigsfara bör finnas möjlighet att via en fullmaktslag ingripa på hyresmarknaden med ett hyresstopp. De skäl som kan motivera så långtgående hyresreglerande åtgärder i dessa situationer gör sig dock inte gällande under fredstida förhållanden. Inom den genomreglerade sektor som hyresområdet utgör finns det enligt utskottets mening inte något utrymme för ytterligare reglerande åtgärder av den typ som förslaget till prisregleringslag innefattar. Det kan enligt utskottets mening starkt ifrågasättas om en prisreglering kan vara ändamålsenlig som ekonomiskt-politiskt medel i någon enda fredstida situation. De hittillsvairande erfarenheterna av åtgärder med denna inriktning tyder på att prisregleringar inte i något läge är adekvata medel i stabiliseringspolitiken. Vad som erfordras är i stället en riktigt utformad generell ekonomisk politik som ger en väl funge­rande marknad med en effektiv konkurrens.

Mot bakgrund av det nu anförda bör enligt utskottets mening den nya prisregleringslagen i vad avser hyresområdet begränsas till att avse krissituationer vid krig eller krigsfara i enlighet med förslagen i motionerna Fi7 (c), Fi8 (m), FilO (fp) samt Fill (fp). Regeringens förslag i denna del bör sålunda avvisas av riksdagen liksom förslaget i vänsterpartiet kommunisternas partimotion.


 


3. Förutsättningarna för lagens tillämpning           l989/90:BoUly

Jan Strömdahl (vpk) anser att den del av utskottets yttrande som under rubriken Utskottet börjar med "Som framhålls" och slutar med "till regeringsförslaget" bort ha följande lydelse:

Enligt utskottets mening behöver Sverige en enhetlig och heltäckan­de prisregleringslag. Som framhålls i vänsterpartiet kommunisternas partimotion medför den fortgående maktkoncentrationen bl.a. till följd av kartell- och monopolbildningar ofta en obefogad överprissättning. Det måste därför finnas möjligheter för statsmakterna att möta denna utveckling med effektiva prisreglerande åtgärder. Detta krav gör sig naturligtvis inte bara gällande i krigssituationer utan även under fredstida förhållanden. Inte minst utvecklingen på hyresområdet visar på behovet av att kunna vidta åtgärder med denna inriktning.

Bostadsutskottet delar mot bakgrund av det nu anförda förslaget i vänsterpartiet kommunisternas partimotion om att förutsättningarna för prisregleringslagens tillämpning inte bör begränsas till krig eller krigsfara. Lagen bör i stället ges en utformning som gör den till ett offensivt och mera reguljärt inslag i den ekonomiska politiken. För att prisregleringslagen skall kunna användas på det nu förordade sättet bör den kunna tillämpas redan när det föreligger hot om eller tecken på ökande priser eller hyror. Genom att i lagen inrymma denna möjlighet till ingripanden mot bl.a. hyreshöjningar kommer den enligt utskottets mening att verka återhållande på hyresutvecklingen.

Vad utskottet med anslutning till vänsterpartiet kommunisternas partimotion Fil2 yrkande 2 och med anledning av regeringens förslag anfört om förutsättningarna för prisregleringslagens tillämpning bör enligt utskottets mening ligga till grund för den fortsatta beredningen av förslaget. Utskottets ställningstagande i denna del innebär att motio­nerna Fi7 (c), Fi8 (m), FilO (fp) samt Fill (fp) bör avvisas av riksdagen.

4. Tiden för ett hyresstopp

Agne Hansson (c), Knut Billing (m), Erling Bager (fp), Bertil Daniels­son (m), Jan Sandberg (m), Siw Persson (fp) och Birger Andersson (c) anser att den del av utskottets yttrande som under rubriken Utskottet börjar med "Av lagförslaget" och slutar med "reellt syfte" bort ha följande lydelse:

Utskottets principiella inställning är att prisregleringslagen endast bör vara tillämplig i krissituationer vid krig eller krigsfara. Vad i vänsterpartiet kommunisternas partimotion föreslagits beträffande ti­den för ett prisstopp under fredstida förhållanden saknar därmed aktualitet. Motionsyrkandet bör därför avvisas av riksdagen.


 


gotab  99273, Stockholm 1989