Ny organisation för förvaltning av statens fastigheter och lokaler, m.m.

Yttrande 1992/93:FöU5

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Försvarsutskottets yttrande 1992/93:FöU5y

Ny organisation för förvaltning av statens fastigheter och lokaler, m.m.


1992/93 FöU5y


Till finansutskottet

Finansutskottet har den 3 november 1992 berett försvarsutskottet till­fålle att senast den 25 november kl. 09.00 avge yttrande över proposi­tion 1992/93:37 om ny organisation för förvaltning av statens fastighet­er och lokaler, m.m. jämte motioner såvitt propositionen och motio­nerna rör försvarsutskottels beredningsområde.

Till försvarsutskottets beredningsområde hör de i bilaga 2 till propo­sitionen (Försvarsdepartementet) framförda regeringsförslagen. Av de med anledning av propostionen väckta motionerna har motionerna Fi9, FilO, Fil3 och Fil5 (alla s) yrkanden som berör nämnda bilaga. Utskottet begränsar sitt yttrande atl gälla bilaga 2 jämte nämnda motioner.

Inledning

En grundläggande utgångspunkt för regeringens förslag i propositionen har varit riksdagens beslut i december 1991 all godkänna nya riktlinjer för den statliga fastighetsförvaltningen och ombildningen av Byggnads­styrelsen  m.m. (prop.   1991/92:44, FiU8, rskr.  107). Syftet med delta beslut var att renodla ansvars- och rollfördelningen inom den statliga fastighetsförvaltningen. Beslutet innebar bl.a. all det skall inrättas -en ny efterfrågestyrd stabs- och servicemyndighet som stöd för rege­ringen och myndigheterna i lokalförsörjningsfrågor m.m., -en fastighetskoncern i aktiebolagsform för förvaltningen av huvudde­len av del fastighetsbestånd som förvaltas av Byggnadsstyrelsen samt -en   förvaltningsmyndighet   för   fastigheter   (utrikesfastigheter,   slott, museer m.m.) som inte lämpar sig för bolagisering.

Utskottet förklarade i sitt yttrande (1991/92:FöUly) över prop. 1991/92:44 att det inte hade någon erinran mot de i propositionen föreslagna riktlinjerna för förvaltningen av statens fastigheter. Utskottet godtog också alt roll- och ansvarsfördelningen i fråga om de av försvaret utnyttjade fastigheterna slutligt bereddes av utredningen om totalförsvarets ledningsorganisation och mjmdighetsstruktur (LEMO).

LEMO har utifrån de av riksdagen fastlagda riktlinjerna genomfört sitt  utredningsarbete  i   nära samarbete  med Organisationskommittén

I  Riksdagen 1992/93. 10 saml. Nr5y


för Byggnadsstyrelsens ombildning (dir. 1992:26). LEMO har också vid 1992/93:FöU5y utformningen av sina förslag beaktat att riksdagen godkänt införandel av kapitalkostnader för att effektivisera förvaltningen av mark, byggna­der och anläggningar inom försvarsmakten (1990/91 :FöU8 s. 439 och 1991/92:FÖU12 s. 141). En annan väsentlig utgångspunkt har varit att försvarsmakten blir en myndighet (prop. 1991/92:102, FöU 12, rskr. 125).

Resultatet av LEMO:s utredningsarbete har redovisats i delbelänkan-det (SOU 1992:85) Förvaltning av försvarets fastigheter. Betänkandet och remissvaren över detta ligger till grund för de förslag som rege­ringen på föredragning av försvarsministern förelägger riksdagen i bilaga 2 i propositionen.

Propositionen

Regeringen föreslår i här behandlad del av propositionen all riksdagen godkänner vad försvarsministern har anfört om klassiflceringen av fastigheter och deras organbationstillhörighet (yrkande 1). Yrkandet in­nefattar bl.a. förslag att riksdagen godkänner att s.k. placeringsfastighe­ter, dvs. generellt användbara kontors- och skolfasligheter m.m., som förvallas av Forlifikalionsförvallningen, skall överföras lill och förval­tas av den statliga fastighelskoncernen. Vidare vill regeringen att riks­dagen godkänner försvarsministerns förslag alt överföra förvaltningen av försvarshistoriska monument, som saknar eller har ringa militär användning, till den nya myndigheten för fastighetsförvaltning. Rege­ringen vill också att riksdagen godkänner att fastigheter som är av-styckningsbara och som av försvarsmakten används för bostadsändamål skall överföras och förvaltas i aktiebolagsform (Kasernen Faslighets AB) i avvaktan på resultatet av en utredning om vissa frågor rörande statens tjänsiebosläder.

I propositionen hemställer regeringen vidare att riksdagen godkän­ner vad försvarsministern har anfört om försvarets ändamåbfastighe-terlförsvarsfastigheter (yrkande 2) och om inrättande av den nya fastig-hetsförvaltande myndigheten och avvecklingen av Fortifikationsförvalt­ningen m.m. (yrkande 3). Dessa yrkanden syftar lill riksdagens god­kännande av alt en ny avgiftsfinansierad förvaltningsmyndighet, Forli-fikalionsverket, bildas den 1 juli 1994 med uppgift att ansvara för juridisk, ekonomisk och teknisk förvaltning av s.k. ändamålsfaslighe-ler/försvarsfastigheter. Samtidigt med bildandet av den nya myndighe­ten skall Fortifikationsförvaltningen läggas ner. Den nya myndigheten skall tillhöra Försvarsdepartementets verksamhetsområde och vara lo­kaliserad till Eskilstuna. Vidare skall projekteringsverksamhel och regional byggnadsadministralion inom Forlifikalionsförvallningen se­nast den I juli 1994 i huvudsak bedrivas i aktiebolagsform och knytas till den statliga fastighelskoncernen.

Beträffande Byggnads- och reparationsberedskapen (BRB), som i dag är knuten till Forlifikalionsförvallningen, förklarar sig försvarsminis-


 


tern inte beredd att ange lill vilken myndighet den skall knytas. Del        1992/93:FöU5y bör  enligt   hans  uppfattning ankomma  på  regeringen  all la slutlig ställning i denna fråga.

Regeringen har också hemställt atl riksdagen skall godkänna vad försvarsministern har anfört om kapitalkostnader (yrkande 4). Rege­ringen bereder vidare riksdagen tillfålle att la del av vad försvarsminis­tern i övrigt har anfört i ärendet.

Försvarsutskottet

Utskottet vill inledningsvis erinra om att motionärerna i motionerna FilO (s), Fil3 (s) och Fil5 (s) yrkar avslag på hela propositionen. Mot bakgrund av alt den kritik som framförs i dessa motioner främst riktar sig mol den del av propositionen som bereds av finansutskottet avslår ulskollet att närmare kommentera dem.

Mot regeringens förslag i bilaga 2 har de socialdemokratiska ledamö­terna i försvarsutskottet väckt motionen Fi9. De förklarar inledningsvis alt de anser propositionens målsättning, all uppnå en renodlad ansvars-och rollfördelning inom den statliga fastighetsförvaltningen, vara rik­tig. De förklarar vidare att de i princip godtar propositionens inrikt­ning att skilja ägandet från brukandel liksom att införa ett syslem med internhyror. De anser dock att regeringsförslaget inte tillfredsställer de höga krav som de har på en effektiv och rationell förvaltning av försvarets fastigheter.

Motionärerna framhåller att Forlifikalionsförvallningen sedan bud­getåret 1990/91 är en iniäklsfinansierad myndighet. Allt lyder på, konstaterar de, all man redan har lyckats all skapa en konkurrenskraf­tig verksamhet. Enligt deras mening vore en fortsall omstrukturering av Forlifikalionsförvallningen ell effektivare och rationellare säll att åstadkomma en kompetent fastighetsförvaltning inom försvarsområdet.

De avvisar sålunda atl projekterings- och byggnadsadminislralionen samt förvaltningen av placeringsfastigheter knyts lill den statliga fastig­hetskoncernen. Inriktningen bör i stället vara atl säkerställa den kom­petens som redan finns hos Fortfikationsförvaltningen samtidigt som den förstärks och utvecklas på ägar- och förvaltnings-, projekterings-och byggnadsadminislrativa området. Enligt motionärerna bör BRB även i fortsättningen vara knuten till Forlifikalionsförvallningen. Även Försvarels civila Ijänslemannaförbund (FCTF) har inför utskottet i försia hand förordat en lösning i linje med motionärernas förslag. I andra hand förordar FCTF atl del föreslagna aktiebolaget för projekte­ringsverksamhet och regional byggnadsverksamhet skall ägas av fastig­hetsverket och inte som regeringen föreslår knytas till fastighelskoncer­nen.

Generaldirektören för Forlifikalionsförvallnigen har inför ulskollet uppgivit atl projekleringsaktiebolaget enligt hans uppfattning på något sätt bör vara knutet till försvarsseklorn.

Utskottet vill inledningsvis understryka all del helt ställer sig bakom
propositionens målsättning all uppnå en renodlad ansvars- och rollför-              

delning inom den statliga fastighetsförvaltningen. Del är därvid särskilt


 


viktigt att rollerna som ägare och brukare hålls åtskilda. Del är mot   1992/93:FöU5y

den bakgrunden angeläget atl inte enbart högkvarteret ulan också de lägre nivåerna inom myndigheten Försvarsmakten svarar för sin egen planering av lokalförsörjningen och för lokalhållningen.

Detta enligt utskottets mening viktiga syfte med propositionen låter sig inte förenas med en fortsatt omstrukturering av Forlifikalionsför­vallningen på sätt som motionärerna i motion Fi9 (s) föreslår.

Enligt utskottet bör, såsom regeringen föreslår, förvaltningen av fastigheter som inte är specifika för försvaret (placeringsfastigheler) föras till fastighetskoncernen och där förvallas i aktiebolagsform.

Utskottet kan inte heller dela motionärernas uppfattning att projek­teringen och den regionala byggnadsproduktionen även i fortsättning­en skall vara uppgifter för myndigheten Fortifikationsförvaltningen. Kompetensen för dessa uppgifter bör, såsom föreslås i propositionen, finnas och kunna upphandlas i ett särskilt till fastighetskoncernen knutet aktiebolag.

Beträffande BRB:s organisatoriska anknytning delar utskottet den i propositionen framförda uppfattningen att frågan skall övervägas när­mare och slutligt beslutas av regeringen.

Vad slutligen gäller förvaltningen av skyddsvärda monument och kulturfasligheter delar utskottet försvarsministerns uppfattning att den­na bör föras över till den nya myndigheten för fastighetsförvaltning. Därigenom blir den kompelens som erfordras för förvaltning och skötsel av sådana byggnader samlad i en myndighet.

Utskoitet anser all riksdagen bör godkänna vad försvarsministern i propositionen har anfört om kapitalkostnader. Utskottet har inte nå­gon erinran mot vad försvarsministern i övrigt har anfört i bilaga 2.

Avslutningsvis vill utskottet framhålla att mycket arbete återstår rörande detaljutformningen av den nya organisationen. För detta ända­mål bör, såsom propositionen anger, en särskild organisationskommit­té tillkallas. Framtagandet av en genomarbetad tidsplan blir en väsent­lig uppgift för kommittén. Utskottet räknar också med alt kommittén i sill arbele ägnar stor uppmärksamhet åt de personalproblem som är förenade med omorganisationen. Personalfrågornas vikt gör det angelä­get atl företrädare för personalen deltar i kommittéarbetet.

Slockholm den 24 november 1992 På försvarsutskottets vägnar

Arne Andersson

1 beslutet har deltagit: Arne Andersson (m), Sture Ericson (s), Wiggo Komstedt (m), Iréne Vestlund (s), Lars Sundin (fp), Ingvar Björk (s), Gunhild Bolander (c), Barbro Evermo Palmerlund (s), Robert Jousma (nyd), Sven Lundberg (s). Stig Grauers (m), Karin Wegestål (s), Henrik Landerholm (m), Owe Andréasson (s) och Åke Carnerö (kds).


 


Avvikande mening                                             l992/93:FöU5y

Sture Ericson, Iréne Vestlund, Ingvar Björk, Barbro Evermo Palmer­lund, Sven Lundberg, Karin Wegestål och Owe Andréasson (alla s) anser alt den del av utskottets yttrande på s. 4 som börjar med "Detta enligt" och slutar med "av regeringen" bort ha följande lydelse:

Detta syfte kan, enligt utskottets mening, väl förenas med förslaget i motion Fi9 (s) om en fortsatt omstrukturering av Forlifikalionsförvall­ningen. Det är ell effektivt och rationellt sätt atl skapa en kompetent fastighetsförvaltning inom försvarsområdet. De förslag som förs fram i propositionen ger bilden av en alltför splittrad organisation och konse­kvenserna av dess tillämpning är svåra att överblicka. Det betyder atl utskottet i likhet med motionärerna anser atl projekterings- och bygg­nadsadminislralionen skall ingå i den fortsatta omstruktureringen av Forlifikalionsförvallningen. Delta gäller också förvaltningen av de s.k. placeringsfastigheterna. Även BRB bör vara knuten till en omstruktu­rerad Fortifikalionsförvallning.

Vi accepterar propositionens förslag vad avser Kasernen Faslighets AB.