Mjölksubventioner

Yttrande 1988/89:JoU6

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Jordbruksutskottets yttrande 1988/89: JoU6y

Mjölksubventioner

Till finansutskottet

Finansutskottet har den 9 maj 1989 beslutat bereda jordbmksutskottet till­fälle att senast den 18 maj avge yttrande över proposition 1988/89:150 (kompletteringspropositionen) jämte de motioner som kan komma att väckas med anledning av denna, såvitt propositionen och motionema rör jordbmksutskottets beredningsområde.

Utskottet

Jordbmksutskottet har beslutat avge yttrande till finansutskottet över bi­laga 8 — Jordbmksdepartementet — till propositionen i vad avser punkt C 3. Prisreglerande åtgärder på jordbmkets område, samt över motionerna 1988/89: Fi60 (m) yrkande 14 i berörd del, 1988/89: Fi61 (fp) yrkande 8, 1988/89: Fi62 (c) yrkande 9 i berörd del, 1988/89: Fi64 (mp) yrkande 3, 1988/89: Fi68 (vpk), 1988/89: Fi71 (c), 1988/89: Fi74 (c), 1988/89: Fi7S (m) yrkande 1 och 1988/89: Fi9l (c,m,fp).

I propositionen erinrar jordbmksministem om att olika åtgärder enligt finansministern bör vidtas för att komma till rätta med den ekonomiska obalansen i landet på kort och på lång sikt. Bland de åtgärder som föreslås är ett borttagande av subventionema på konsumtionsmjölk fr. o. m. den 1 juli 1989 och som kompensation härför ett ökat stöd till barnfamiljema. Regeringen föreslår i förevarande bilaga till propositionen att riksdagen bestämmer anslaget till prisreglerande åtgärder på jordbrukets område för nästkommande budgetår till ett belopp som är 1475 milj. kr. lägre än det som begärdes i årets budgetproposition (prop. 1988/89:100 bil. II).

Riksdagen har under anslaget anvisat medel i enlighet med förslagen i budgetpropositionen (1988/89: JoU 12, rskr. 156).

I motioner från moderata samlingspartiet, centerpartiet, vänsterpartiet kommunisterna och miljöpartiet yrkas att riksdagen avslår regeringens för­slag om borttagande av mjölksubventionerna. Av motion Fi61 yrkande 8 framgår att folkpartiet kan stödja regeringens förslag endast under fömt­sättning av viss ytterligare höjning av barnbidragen.

Utskottet behandlar i det följande endast de delar av motionema som hör till utskottets beredningsområde och som berör förslaget i propositio-

1   Riksdagen 1988/89. lö saml. Nr öy


1988/89 JoU6y


nen om ett omedelbart borttagande av subventionerna på konsumtionsm-     1988/89:JoU6y jölk.

Utskottet delar den mening som framförts i flertalet motioner att sub­ventionerna av konsumtionsmjölken icke bör sänkas ytterligare för närva­rande. Mjölksubventionerna har sänkts med 500 milj. kr. genom beslut under förra budgetåret och innevarande budgetår. Utskottet förordar såle­des att riksdagen med bifall till motionerna Fi60 yrkande 14 i berörd del, Fi62 yrkande 9 i berörd del, Fi64 yrkande 3, Fi68, Fi71, Fi74, Fi75 yrk­ande I och Fi9l samt med anledning av motion Fi61 yrkande 8 avslår regeringens förslag i bilaga 8 till propositionen att anvisa ett I 475 000 000 kr. lägre belopp till prisreglerande åtgärder på jordbrukets område för bud­getåret 1989/90 än vad som tidigare anvisats av riksdagen (prop. 1988/ 89:100bil.ll, JoUI2, rskr. 156).

Propositionen och motionerna föranleder i övrigt inget yttrande från ut­skottets sida.

Stockholm den 18 maj 1989 På jordbruksutskottets vägnar

Karl Erik Olsson

Närvarande: Karl Erik Olsson (c), Hans Gustafsson (s), Håkan Strömberg (s), Sven Eric Lorentzon (m), Lars Ernestam (fp), Martin Segerstedt (s), Jens Eriksson (m), Jan Fransson (s), Åke Selberg (s), Bengt Rosén (fp), Lennart Brunander (c), Annika Åhnberg (vpk), Åsa Domeij (mp), Inge Carisson (s), Kaj Larsson (s), Carl G Nilsson (m) och Bengt Kronblad (s).

Särskilda yttranden

I. Sven Eric Lorentzon, Jens Eriksson och Carl G Nilsson (m) anför:

Visserligen anser vi att stöd i form av t.ex. livsmedelssubventioner bör upphöra, men avveckling av stödformer bör ske på ett sådant sätt att själva slopandet inte leder till att behov av nya stödformer eller särskilda bidrag uppstår.

En snabb avveckling av subventionerna kan leda till en minskad kon­sumtion vilket ytterligare försvårar omställningsprocessen för producen­terna. För en redan hårt ekonomiskt pressad näring som jordbruket kom­mer den snabba omställningen av politiken att leda till ytteriigare problem.

Moderata samlingspartiet har under en följd av år föreslagit en successiv avveckling.

Vi vidhåller vårt tidigare ställningstagande. Med den av oss föreslagna avvecklingstiden kan en smidig anpassning ske, vilket är till fördel för både konsumenter och producenter.


 


2.                                                                               Lars Ernestam och Bengt Rosén (båda fp) anför:   1988/89:JoU6y

I en partimotion från i januari (1988/89: So622) föreslog folkpartiet att barnbidragen skulle höjas med 960 kr. per år fr.o.m. den 1 januari 1990 och att mjölksubventionerna i samband därmed skulle avvecklas. Därmed skulle det belopp som nu utgår till mjölksubventioner oavkortat överföras till barnfamiljerna. Riksdagen beslöt nyligen att avslå motionen. I stället minskades mjölksubventionerna med 250 milj. kr. utan att det familjepo­litiska stödet förstärktes.

Regeringen återkommer nu bara några veckor efter riksdagsbeslutet med en ny ståndpunkt i frågan. Enligt förslaget i kompletteringspropositionen skall de mjölksubventioner som återstår efter den nyss beslutade bespa­ringen avskalTas. Motsvarande belopp används för en barnbidragshöjning på 780 kr. per år. Vi motsätter oss detta förslag.

För det första vill vi framhålla att den av regeringen föreslagna barnbid­ragshöjningen är för låg. Enligt folkpartiets uppfattning skall hela det be­lopp — inklusive de nyss nämnda 250 miljonerna — som nu utgår till mjölksubventioner användas för höjda barnbidrag. Som folkpartiet tidig­are framhållit kan barnbidragen då höjas med 960 kr per år.

För det andra kan vi notera att regeringen föreslår ikraftträdande redan den 1 juli, dvs. tre veckor efter ett tilltänkt riksdagsbeslut. Folkpartiets förslag om 1 januari efter ett riksdagsbeslut i april skulle gett en förvar­ningstid på ca nio månader. Vi vidhåller att det måste vara en rimlig om­ställningstid mellan mjölksubventionema och genomförandet.

För det tredje vill vi framhålla att förslaget om avveckling av livsmedels-subventionema måste ses i sitt jordbrukspolitiska sammanhang. Det fram­står som särskilt angeläget mot bakgmnd av den överenskommelse som under våren har träffats inom ramen för GATT-förhandlingama. Reger­ingen har inte redovisat någon analys av vilka effekterna skulle bli för be­rörda jordbmkare genom det samtidiga genomförandet av dessa bägge åt­gärder. Vi menar inte att slutsatsen beträffande livsmedelssubventionemas avveckling bör bli någon annan än vad vi tidigare har föreslagit, men det kan eventuellt vara motiverat med kompenserande åtgärder i vissa fall. Det bör närmare prövas.

För det fjärde, till sist, måste avvecklingen av livsmedelssubventionema ses i relation till de stabiliseringspolitiska åtgärder som vidtas. Vi vill i detta sammanhang endast understryka att vi har framfört vårt förslag om avveckling mot bakgmnd av folkpartiets övriga förslag på det ekonomisk­politiska området. Vilka effekter en annan uppläggning av stabiliserings­politiken, t. ex. enligt regeringens kompletteringsproposition, bör få på det här aktuella förslaget får bedömas i den samlade prövning av frågan som sker i finansutskottet.

3.       Annika Åhnberg (vpk) anför:

Utskottet avslår i sitt yttrande regeringens proposition.

För endast några veckor sedan har utskottet förordat en successiv av­veckling av livsmedelssubventionerna under en övergångstid.

Vpk:s uppfattning är att mjölksubventionerna varken skall avskaffas


 


tvärt, som i regeringens proposition, eller successivt som utskottsmajorite-     1988/89:JoU6y ten anser. Först i samband med att matmomsen slopas anser vpk att mjölk­subventionema skall tas bort.

Norstedts Tryckeri, Stocktiolm 1989