Länsstyrelserna

Yttrande 1990/91:SoU3

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Socialutskottets yttrande 1990/91:SoU3y

Länsstyrelserna

Till bostadsutskottet

Bostadsutskottet har berett socialutskottet tillfålle att yttra sig över förslag i propositionen 1990/91:100 bilaga 15 om anslag till länsstyrel­serna (s. 49-57) jämte motionerna 1990/91 :Bo301 och Bo319.

Socialutskottet

I motion Bo301 av Eva Goes m.fl. (mp) hemställs att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökade resurser till länsstyrelserna för tillsyn av alkohollagstiftningen genom transferering från höjda avgifter på utskänkningstillstånd.

Motiveringen finns i motion 1990/91 :So207. I motionen anförs att länsstyrelsernas begränsade resurser för att följa upp efterlevnaden av tillstånden inte har medgivit annat än marginell tillsynsverksamhet. För att förbättra förhållandena borde restaurangerna bli föremål för utökad kontroll av tillsynsmyndigheterna.

1 den senare motionen yrkas bl.a. (yrkandet I) att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagstiftning om höga, obligatoriska avgifter för utskänkningstillstånd.

1 motion Bo319 av Birthe Sörestedt och Grethe Lundblad (båda s) hemställs att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överförande av vissa länsstyrelseuppgifter på det sociala området till kommunerna.

För den sociala funktionen vid länsstyrelserna föreligger det enligt motionärerna ett stort behov av en resursförstärkning. Av budgetpro­positionen framgår att del i olika sammanhang förts fram krav på ökade resurser. Vidare redovisas de möjligheter all överföra arbetsupp­gifter från länsstyrelserna till kommunerna som den centrala organisa­tionskommittén för genomförandet av en ny regional statlig förvaltning pekat på. Ett arbete med denna inriktning pågår inom socialdeparte­mentet.

1 Riksdagen 1990/91. 12 samt. Nr SoU3y


1990/91 SoU3y


Det är enligt motionärerna angeläget att det snarast tas beslut om att         1990/91:SoU3y

överföra vissa uppgifter till kommunerna för att ge de sociala funktio­nerna möjlighet att leva upp till sin roll i den nya regionala organisa­tionen.

Den sociala funktionen måste enligt motionärerna avlastas de indi-vidorienterade ärendena för att kunna koncentrera sig på de viktiga uppgifterna med uppföljning, utvärdering och tillsyn inom det sociala området. Intentionerna i socialtjänstlagen får inte heller åsidosättas. LVM-ärendena måste handläggas skyndsamt och därmed prioriteras före annat.

Socialutskottet yttrade sig till bostadsutskottet över liknande motioner våren 1990 i yttrandet 1989/90:SoU3y. I yttrandet ges bl.a. en beskriv­ning av innehållet i de aktuella bestämmelserna på det sociala området och redovisas också vissa förslag som under senare år lagts fram om länsstyrelsernas sociala verksamhet. Socialutskottet anförde i yttrandet:

Utskottet konstaterar bl.a. att länsstyrelserna av allt att döma har stora svårigheter att fullgöra sina lagstadgade uppgifter på det sociala områ­det. Samtidigt konstaterar utskottet att länsstyrelsernas sociala funktio­ner behandlats av tlera statliga utredningar under senare år. Den mest fullständiga utredningen, av förre landshövdingen Osborne Bariley, redovisas i betänkandet Länsstyrelsernas sociala funktioner. Belänkan­det har remissbehandlats. I begränsade delar har förslagen behandlats i proposition 1988/89:154 om ny regional statlig förvaltning. Fortfarande saknas dock en redovisning för regeringens syn på länsstyrelsernas arbetsuppgifter på det sociala området och behovet på sikt av resurser för denna verksamhet.

Utskottet anser en sådan redovisning nödvändig för att riksdagen skall kunna ta ställning till behovet av resurser till länsstyrelserna.

I avvaktan på en sådan redovisning är det enligt utskottet nödvändigt att vid prioriteringen mellan olika verksamheter inom länsstyrelserna beakta att länsstyrel.serna ges möjligheter att fullgöra sina uppgifter på det sociala området på ett tillfredsställande sätt.

Vad utskottet anfört borde riksdagen som sin mening ge regeringen till känna med anledning av de då aktuella motionerna.

Bostadsutskottet instämde i belänkandet 1989/90:BoU16 i socialut­skottets yttrande. Vad socialutskottet anfört i denna fråga med anled­ning av de då aktuella motionerna ansåg således även bostadsutskottet att riksdagen som sin mening borde ge regeringen till känna. 1 avvak­tan på den efterfrågade redovisningen var det enligt bostadsutskottet angeläget att de sociala funktionernas behov beaktades vid medelsför­delningen inom resp. länsstyrelse. Riksdagen följde bostadsutskottet (rskr. 210).

Skatteutskottet behandlade frågan om en höjning av expeditionsavgif­terna för serveringstillstånd i ett yttrande till finansutskottet våren 1990 (1989/90:SkU2y). Skatteutskottet anförde:

Frågan om en höjning av expeditionsavgifterna för serveringstillstånd,

som   tidigare   har   tagits   upp   av   alkoholhandelsutredningen   (SOU          2

1985:15, jfr SkU1987/88:4y), har på nytt aktualiserats av socialstyrelsen.


 


1   sitt   remissyttrande  över   länsstyrelsernas  anslagsframställningar   har           l990/91:SoU3y

socialstyrelsen föreslagit att nuvarande expeditionsavgifter för alkohol­tillstånd omformas till ansökningsavgifter och höjs. Förslaget innebär ock.så att en årlig registerhållnings- och tillsynsavgift införs och avpas­sas så att länsstyrelsernas kostnad för tillsynen kan täckas (prop. 1989/90:100 bilaga 15 s. 62). Enligt utskottets mening kan man utgå från att de nu aktuella avgiftsfrågorna och förhållandena inom restau­rangbranschen kommer att tas upp av regeringen i samband med det fortlöpande arbete som pågår angående de alkoholpolitiska frågorna utan .särskild framställning från riksdagens sida. Syftet med motionerna får därför i viss mån anses vara redan tillgotlosett. 1 den mån så inte är fallet avstyrker utskottet de nu aktuella yrkandena.

Finansutskottet gjorde för sin del ingen annan bedömning utan före­slog riksdagen att avslå de då aktuella motionerna (1989/9();FiU20). Riksdagen följde finansutskottet (rskr. 205).

1 årets budget[)roposition prop. 1990/91:100 bilaga 15 anför civilminis­tern följande:

För området social omvårdnad har i olika sammanhang förts fram krav på ökade resurser. Den centrala organisationskommittén har pekat på möjligheten att överföra vissa individorienterade arbetsuppgif­ter från länsstyrelserna till kommunerna. På så sätt skulle resurser kunna frigöras för länsstyrelsernas viktiga uppgifter med uppföljning, utvärdering och tillsyn inom det sociala området. Enligt vad jag erfarit pågår ett arbete inom socialdepartementet med en sådan inriktning. Några beslut som påverkar länsstyrelsernas arbetsuppgifter under bud­getåret 1991/92 kan dock inte påräknas.

Även inom andra verksamhetsområden har i och för sig välmotive­rade förslag till resursförändringar förts fram. Jag är dock inte beredd att nu tillstyrka några ytterligare resursförstärkningar för länsstyrelser­na totalt. Däremot avser jag att föreslå en viss omfördelning inom anslaget. För innevarande budgetår finns drygt 25 milj.kr. till regering­ens disposition för diverse ändamål utöver vad som anvisats för kostna­der som uppstår i samband med samordnad länsförvaltning. Genom den nya konstruktionen med ramanslag minskar behovet att med ett sådant belopp kunna möta oförutsedda resursanspråk från län.sstyrel-serna, som ilärigenom far möjlighet att styra resurserna till de områ­den som respektive länsstyrelse bedömer vara mest angelägna.

Socialutskottet konstaterar på nytt att länsstyrelserna av allt att döma har svårigheter att fullgöra sina lagstadgailc uppgifter på det sociala området. Utskottet anser det nötlvändigt att länsstyrelserna får resurser att utföra de lagstadgade uppgifterna. Enligt up[)gift pågår nu arbete inom socialdepartementet för att komma till rätta med problemen. Utskottet förutsätter att arbetet sker med skyndsamhet.

I avvaktan på resultatet av detta arbete anser utskottet att länsstyrelser­na inom sina ramanslag måste prioritera de lagstadgade uppgifterna på det sociala området. Med det anförda avstyrker utskottet motion Bo301. Motion Bo319 far åtminstone delvis anses tillgodosedd. Utskot­tet avstyrker bifall till motionen.


 


Stockholm den 21 februari 1991                                                        1990/9 l:SoU3y

På socialutskottets vägnar

Daniel Tarschys

Närvarande: Daniel Tarschys (fp), Bo Holmberg (s), Anita Persson (s), Sten Svensson (m), Aina Westin (s), Ulla Tilländer (c), Ingrid Anders­son (s), Per Stenmarck (m), Rinaido Karlsson (s), Ingegerd Anderlund (s), Ingrid Hemmingsson (m), Rosa Östh (c), Gudrun Schyman (v), Jan Anders.son (s), Barbro Westerholm (fp) och Marianne Andersson (s) i Gislaved.

gotab   98099, Stockholm 1991