Konsekvensanalyser i regeringens propositioner

Yttrande 1993/94:AU1

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Arbetsmarknadsutskottets yttrande 1993/94:AUly

Konsekvensanalyser i regeringens propositioner

Till konstitutionsutskottet

Arbetsmarknadsutekottet har berette tillSlle att yttra sig över före­komsten och utformningen av konsekvensanalyser i propositioner av­lämnade under år 1993.

Utekottet konstaterar att i de propositioner som har avlämnafe under år 1993 ekonomiska och andra konsekvenser i regel redovisas. I några fall har dock utekottet inte ansett att besluteunderlaget i propositionen varit tillfredsställande.

Detta gäller bl.a. proposition 1992/93:100 bilaga 11, där arbetsmark­nadsutskottet uttalade följande om den lämnade informationen i sitt betänkande 1992/93:AU11 (s. 28).

Enligt utskottete uppfattning har det inte varit alldeles lätt att S en klar bild av kostnaderna för de enskilda arbetsmarknadspolitiska åtgär­derna inom ramen för regeringens förslag. Osäkerheten om styckkost­naden för exempelvis en årsplate inom arbetsmarknadsutbildningen leder till att olika bedömningar kan göras om hur många personer som kan sysselsättas i sådan utbildning. Utekottet förutsätter att besluts­underlaget är klarare på denna punkt inför bedömningen av komplet­teringspropositionen.

I arbetsmarknadsutekottete betänkande 1993/94:AU5 om arbetemark­nadspolitiska åtgärder för ungdomar och långtidsarbetelösa m.m. omta­lar utskottet att Lagrådet på arbetemarknadsutskottets begäran granskat regeringens förslag till lag om generellt anställningsstöd i proposition 1993/94:66. Arbetsmarknadsutskottet citerar i sitt betänkande viss del av Lagrådets yttrande.

På det bristSlliga underlag som sålunda föreligger saknar Lagrådet
möjlighet att avgöra om lagförslaget är ägnat att tillgodose de angivna
syftena. Överhuvudtaget är det svårt att på det föreliggande materialet
bedöma vilka konsekvenser de olika lagreglerna får.

Mot bakgrund av bl.a. Lagrådete erinringar föreslog arbetemarknadsut-skottet att lagförslaget om generellt anställningsstöd skulle konstrueras på ett annat sätt än förslaget i propositionen.

Beträffande proposition 1993/94:80 om en allmän och obligatorisk arbetelöshetsförsäkring ansåg arbetemarknadsutskottet i sitt betänkande

1 Riksdagen 1992/93. 18 saml. Nr 1 y


1993/94

AUly


1993/94:AU6 att det lagda förslaget inte kunde  ligga till grund för        1993/94:AUly några närmare beslut om regelverket kring en sådan försäkring. Ar­betsmarknadsutekottet konstaterade följande.

Det är i stället en fördel om saken kan bedömas i ett sammanhang, så att man får en bättre överblick av regelverket och dess konsekvenser i olika hänseenden. Utskottet anser således att den kommande bered­ningen i regeringskansliet bör awaktas.

Överväganden

Enligt arbetsmarknadsutskottets uppfattning är det angeläget att rege­ringen i sina förslag till riksdagen regelmässigt inkluderar en analys av såväl ekonomiska som andra konsekvenser av förslagen. Det råder enighet i utskottet om att beslutsunderlaget i propositionerna måste vara så heltäckande och ftillständigt att resultatet av utskottsarbetet är otvetydigt. Vikten av konsekvensanalyser har påtalafe av riksdagen flera gånger tidigare (1988/89:KU7, rskr. 14, 1990/91 :KU7, rskr. 23), men utvecklingen har enligt ufekottets uppfattning inte gått åt rätt håll.

Som framgår av utskottets ovan nämnda betänkanden har utskottet haft anledning att rikta kritik mot brister i propositionernas beslutsun­derlag vid flera tillfållen under år 1993. Enligt utskottets uppfattning är det definitivt inte tillfredsställande när brister i propositionen leder till att utskottet under stark tidspress måste låta genomföra olika utredningar som underlag för utskottets ställningstagande.

Arbetsmarknadsutekottet ser det som särskilt viktigt att förslagens effekter för sysselsättningen och för belastningen på berörda anslag klart och tydligt redovisas. Lika väsentligt är det att lagförslagen är väl analyserade till sina administrativa och ekonomiska konsekvenser. Inte minst för motionärerna är ett sådant underlag av betydelse.

I detta sammanhang vill arbetsmarknadsutskottet understryka vikten av att budgetpropositionen är så heltäckande som möjligt. När många förstag om regeländringar läggs fram först i samband med komplette­ringspropositionen, har utskottet inte tillräckliga möjligheter att bedö­ma beslutsunderlaget eftersom riksdagsarbetet sent på våren präglas av stark tidspress.

Stockholm den 17 februari 1994 På arbetsmarknadsufekottefe vägnar

Ingela Thalén

I beslutet har deltagit: Ingela Thalén (s), Elver Jonsson (fp), Sonja Rembo (m), Anders G Högmark (m), Georg Andersson (s), Marianne Andersson (c), Lahja Exner (s), Charlotte Cederschiöld (m), Sten Östlund (s), Harald Bergström (kds), Laila Strid-Jansson (nyd), Monica Öhman (s), Isa Halvarsson (fp), Johnny Ahlqvist (s) och Berit Andnor (s).


 


Från Vänsterpartiet, som inte företräds av någon ordinarie ledamot i        1993/94:AUly utskottet, har suppleanten Hans Andersson (v) närvarit vid den slutliga behandlingen av ärendet.


 


gotab  46033, Stockholm 1994