Inriktningen av den ekonomiska politiken

Yttrande 1991/92:SoU1

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Socialutskottets yttrande 1991/92:SoUly

Inriktningen av den ekonomiska politiken

Till finansutskottet

Finansutskottet har berett socialutskottet tillfålle att avge yttrande över proposition 1991/92:38 om inriktningen av den ekonomiska politiken jämte eventuella motioner, såvitt propositionen och motionerna rör utskottets område.

Socialutskottet begränsar yttrandet till avsnitt 4.4 i propositionen, såvitt avser barnbidrag samt till motionerna 1991/92:Fil3 yrkande 3, 199I/92:Fil5 yrkandena 8-9 och 1991/92:Fil8 yrkande 1, delvis.

Utskottet konstaterar att de frågor i propositionen som ligger inom utskottets beredningsområde endast är en begränsad del av mer omfåt-tande ekonomisk-politiska förslag. Det ankommer på finansutskottet att göra de slutliga avvägningarna under beredningen av ärendet.

Socialutskottet

Propositionen

I propositionen föreslår regeringen (socialdepartementet) såvitt nu är i fråga alt riksdagen antar förslagen till

1.    lag om ändring i lagen (1991:486) om ändring i lagen (1991:233) om ändring i lagen (1947:529) om allmänna barnbidrag,

2.    lag om ändring i lagen (1991:234) om ändring i lagen (1986:378) om förlängt barnbidrag.

I propositionen framhålls att det statsfinansiella läget har försämrats snabbt. Med hänvisning härtill och till att regeringen nyligen föreslagit ökningar av de arbetsmarknadspolitiska insatserna i syfte att lindra effekterna av den snabbt stigande arbetslösheten anser regeringen att det är nödvändigt att i största möjliga utsträckning undvika andra ökningar av statens utgifter. Mot den bakgrunden föreslås i propositio­nen att den tidigare av riksdagen beslutade barnbidragshöjningen med 1 020 kr. per barn och år från den 1 januari 1992 framflyttas till den 1 januari 1993. Barnbidraget förändras därmed inte under kalenderåret 1992. Detta, tillsammans med en föreslagen frysning av studiebidraget under samma tid, innebär enligt propositionen att statsbudgeten 1991/92 och 1992/93 förstärks med totalt 2,2 miljarder kronor. Rege-

1 Riksdagen 1991/92. 12 saml. Nr 1 y


1991/92 SoUly


 


ringen   erinrar  om  att  det   under   1992   kommer  alt  ske  en  snabb      1991/92;SoUly

förstärkning av hushållens disponibla inkomster, bl.a. till följd av sänkningen av mervärdeskatten, inflations- och reallöneskyddet i skat­teskalorna samt återbetalningen av det obligatoriska tillfålliga sparan­det.

Motionerna

I motion Fil3 av lan Wachtmebter och Bo G Jenevall (nyd) hemställs att riksdagen avslår förslag till lagändringar som går ut på att senare­lägga höjningen av barnbidraget (yrkande 3). Motionärerna hänvisar till alt skattereformen höjde omkostnaderna för barnfamiljerna och att det därför är motiverat att genomföra den planerade höjningen av barnbidraget. Finansieringen kan, enligt motionärerna, göras genom att reducera statsbidraget till kommunal barnomsorg. Motionärerna är övertygade om att besparingar inom barnomsorgen kan göras utan att barnen blir lidande och anser att detta också skulle medföra en effektivisering av den offentliga sektorn.

I motion FiI5 av Lars Werner m.fl. (v) hemställs att riksdagen dels avslår regeringens förslag om ändring i lagen om allmänna barnbidrag och att därmed barnbidraget höjs med 85 kr. i månaden från den 1 januari 1992 (yrkande 8), dels avslår förslaget om ändring i lagen om förlängt barnbidrag (yrkande 9). Vänsterpartiet kräver att barnfemiljer-na får den kompensation som riksdagen beslutat om. Motionärerna hänvisar till att barnbidragshöjningen är barnfemiljernas kompensa­tion för de negativa effekterna av skatteomläggningen och anser inte att det räcker med löften om kompensation till följd av sänkningar av mervärdeskatten, inflations- och reallöneskyddet i skatteskalorna och återbetalning av tvångssparandet.

1 motion FiI8 av Ingvar Carbson m.fl. (s) yrkas avslag på propositionen i dess helhet (yrkande 1). Med motiveringen att socialdemokraterna vill ha en politik för ökad rättvisa säger motionärerna nej till proposi­tionens förslag, däribland förslaget att skjuta upp barnbidragshöjning­en. Motionärerna anser att det är rimligare att finansiera ytterligare insatser mot arbetslösheten och för tillväxten genom att minska på skattesänkningen för höginkomsttagarna än genom att skjuta på barn­bidragshöjningen.

Utskottets överväganden

Utskottet delar motionärernas uppfåttning att regeringens förslag om
att flytta fram den tidigare beslutade barnbidragshöjningen bör avslås.
Såsom påpekas i motionerna är barnbidragshöjningen barnfåmiljernas
kompensation för ökade kostnader lill följd av skaltereformen. Utskot­
tet tillstyrker alltså motionerna Fil3 (nyd) yrkande 3, Fil5 (v) yrkan­
dena 8 och 9 samt Fil8 (s) yrkande 1 samt avstyrker propositionens
förslag att flytta fram de tidigare av riksdagen beslutade höjningarna av
det allmänna barnbidraget och det förlängda barnbidraget.                               2


 


Stockholm den 28 november 1991                                                    199 l/92:SoU ly

På socialutskottets vägnar

Bo Holmberg

I beslutet har deltagit: Bo Holmberg (s), Sten Svensson (m), Anita Persson (s), Ingrid Andersson (s), Rosa Osth (c), Rinaido Karlsson (s), Ingrid Hemmingsson (m), Ingela Thalén (s), jerzy Einhorn (kds), Johan Brohult (nyd), Jan Andersson (s), Leif Carlson (m), Maj-Inger Klingvall (s), My Persson (m) och Barbro Westerholm (fp).

Från vänsterpartiet, som inte företräds av någon ordinarie ledamot i utskottet, har suppleanten Gudrun Schyman (v) närvarit vid den slutliga behandlingen av ärendet.

Avvikande mening

Sten Svensson (m), Rosa Östh (c), Ingrid Hemmingsson (m), Jerzy Einhorn (kds), Leif Carlson (m), My Persson (m) och Barbro Wester­holm (fp) anser

deb att avsnittet under utskottets överväganden bort utgå,

deb att utskottet bort anföra följande:

Såsom framhålls i propositionen har det statsfinansiella läget snabbt försämrats. Regeringen har nyligen föreslagit betydande ökningar av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna för att lindra följderna av den snabbt stigande arbetslösheten. Utskottet delar regeringens uppfattning att det är nödvändigt att i största möjliga utsträckning undvika andra ökningar av statens utgifter och tillstyrker därför propositionens för­slag att den tidigare beslutade barnbidragshöjningen flyttas fram till den 1 januari 1993. Utskottet avstyrker därmed motionerna Fil3 (nyd) yrkande 3, Fil5 (v) yrkandena 8 och 9 samt Fil8 (s) yrkande 1.


 


gotab   40289, Stockholm 1991