Flerbarnstillägg

Yttrande 1990/91:SoU7

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Socialutskottets yttrande 1990/91 :SoU7y

Flerbarnstillägg

Till bostadsutskottet

Bostadsutskottet   har  berett  socialutskottet  tillfålle  att  yttra  sig över motion 1990/91:Bo44 (m) yrkande 3.

Utskottet

1 motion Bo44 av Knut Billing m.fl. (m) yrkas att riksdagen beslutar att flerbarnstillägget från den 1 januari 1992 skall utgöra 50 procent av barnbidraget (alternativt grundavdraget) för tredje barnet, 125 procent för lärde barnet och 175 procent för vartdera av femte och följande barn (yrkande 3). Motionärerna anser att genom den justering av bl.a. flerbarnstilläggen som gjordes i samband med skatteomläggningen har flerbarnsfamiljerna fått en betydande relativ försämring av sin ekono­mi. Detta är enligt motionen otillfredsställande. I motionen framhålls också att eftersom hyrorna visat sig stiga betydligt mer än regeringen tidigare beräknat till följd av skatteomläggningen finns det all anled­ning alt räkna upp flerbarnstilläggen från 1992. Motionärerna, som hänvisar till en motion från den allmänna motionstiden om all införa ett kommunalt grundavdrag för barn, föreslår i den här aktuella motionen att detta grundavdrag räknas upp på motsvarande sätt.

I betänkandet 1989/90:SoU27 behandlade socialutskottet förra året propositionen (prop. 1989/90:140) om höjning av de allmänna barn­bidragen, m.m. och motioner som väckts med anledning av propositio­nen. 1 propositionen föreslogs en höjning av barnbidraget och ändrade regler för beräkning av flerbarnstillägg så att proportionellt sett lägre flerbarnstillägg än tidigare skulle utgå för det fjärde och femte barnet. Motiveringen för denna förändring uppgavs vara att fåmiljer med fyra eller fler barn annars skulle få en högre kompensation med anledning av skatteomläggningen än familjer med fårre barn.

Utskottet behandlade i betänkandet flera motioner om storleken av barnbidraget, däribland en motion från moderata samlingspartiet med yrkande om att barnbidrag och flerbarnstillägg skulle utgå med oför­ändrade belopp och att ett kommunalt grundavdrag i stället skulle införas. Motionärerna var kritiska till den föreslagna minskningen av

1 Riksdagen 1990191. 12 saml. Nr 7v


1990/91 SoU7y


 


flerbarnstilläggen. Utskottet, som delade uppfattningen i propositionen        1990/9l:SoU7y

att en kraftig höjning av barnbidraget var nödvändig för att kompense­ra barnfamiljerna, tillstyrkte förslaget om en höjning av barnbidraget. De föreslagna förändringarna av reglerna för beräkning av flerbarns­tilläggen tillstyrktes också av utskottet, med motiveringen att familjer med fyra eller fler barn med oförändrade regler skulle få en omotive­rat stor kompensation med anledning av skatteomläggningen. Den aktuella m-motionen avstyrktes i dessa delar. På samma sätt som skatteutskottet vid flera tillfållen gjort avstyrkte socialutskottet yrkan­det om att införa ett kommunalt grundavdrag för barn. Riksdagen följde utskottet (rskr. 314).

I samband med behandlingen av årets budgetproposition har utskot­tet åter behandlat ett motionsyrkande från moderaterna med förslag om att införa ett grundavdrag för barn. Vid justeringen vidhöll utskot­tet sin tidigare inställning och avstyrkte motionen (1990/91 :SoU 12).

Utskottet gör följande bedömning.

Utskottet tillstyrkte förra året de nu genomförda reglerna för beräk­ning av flerbarnstilläggen med motiveringen att familjer med fyra eller fler barn med oförändrade regler skulle få en omotiverat stor kompen­sation med anledning av skatteomläggningen. Utskottet vidhåller den­na inställning. Utskottet vill erinra om att genom barnbidragshöjning­arna åren 1991 och 1992 får en fyrabarnsfemilj 55 110 kr. i barnbidrag per år. En fembarnsfamilj får 80 160 kr. Utskottet anser sålunda inte att det finns skäl att ändra beräkningsreglerna för flerbarnstilläggen och avstyrker därför motion Bo44 (m) yrkande 3.

Stockholm den 9 april 1991 På socialutskottets vägnar

Ulla Tilländer

Närvarande: Aina Westin (s), Ulla Tilländer (c), Ingrid Andersson (s), Per Stenmarck (m), Johnny Ahlqvist (s), Rinaido Karlsson (s), Ingrid Hemmingsson (m), Ingrid Ronne-Björkqvist (fp), Rosa Östh (c), Gud­run Schyman (v), Anita Stenberg (mp), Jan Andersson (s), Sinikka Bohlin (s), Maj-Inger Klingvall (s), Ingegerd Troedsson (m), Rosa-Lill Wåhlstedt (s) och Barbro Westerholm (fp).


 


Avvikande mening


1990/9i:SoU7y


Ulla Tilländer (c), Per Stenmarck (m), Ingrid Hemmingsson (m), Rosa Östh (c) och Ingegerd Troedsson (m) anser att sista stycket i utskottets yttrande bort ha följande lydelse:

Utskottet anser liksom motionärerna att flerbarnsfamiljerna fått en betydande relativ försämring av sin ekonomi genom den justering av bl.a. flerbarnstilläggen som gjordes i samband med skatteomläggning­en. Trebarnsfamiljer får i år en höjning av barnbidrag och flerbarns­tillägg med 7 980 kr., medan en fembarnsfamilj får nöja sig med en höjning på tillsammans 6 144 kr. Det har också visat sig att hyrorna stigit betydligt mer än regeringen tidigare beräknat till följd av skat­teomläggningen. Det maximala bostadsbidraget utgår dessutom med samma belopp, oavsett om barnantalet i en familj är tre eller fler. Enligt utskottet finns det därför alt anledning att räkna upp flerbarns­tilläggen från 1992. Utskottet föreslår att vad som här anförts med anledning av motion Bo44 (m) yrkande 3 beaktas av bostadsutskottet.


 


gotab   98435, Stockholm 1991