Ett kontobaserat system för registrering av aktier

Yttrande 1988/89:LU2

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Lagutskottets yttrande

1988/89:LU2y

Ett kontobaserat system för registrering av aktier


1988/89 LU2y


Till näringsutskottet

Näringsutskottet har berett lagutskottet tillfälle att yttra sig över proposition 1987/88:108 om ett kontobaserat system för registrering av aktier m.m. jämte motioner.

I propositionen föreslås bl.a. att riksdagen godkänner ett införande av ett kontobaserat system för registrering av aktier m.m. enligt vissa riktlinjer och under vissa förutsättningar, som anges i propositionen.

Med anledning av propositionen har väckts motionerna 1988/89:N1 av Lars Norberg och Elisabet Franzén (mp) och 1988/89:N2 av Hädar Cars m.fl. (fp). I motion N1 begärs i yrkande 1 att riksdagen avslår propositionen och i yrkande 2 ett tillkännagivande om behovet av en utredning för att klarlägga hur det spekulativa inslaget i börsverksamheten skall kunna minskas. I motion N2 begärs i yrkande 1 ett tillkännagivande om möjligheterna för aktieägare att även fortsättningsvis erhålla skriftliga bevis för sina innehav, i yrkande 2 begärs ett tillkännagivande om ett effektivt integritetsskydd för individen, i yrkande 3 begärs förslag till ändrade regler för sekretesskyddet och i yrkande 4 begärs ett tillkännagivande om att den kommande lagtexten bör skickas ut på remiss.

Lagutskottet har beslutat avge yttrande över motion N2 yrkandena 1,3 och 4 samt propositionen i motsvarande delar.

Lagutskottet får anföra följande.

De föreslagna riktlinjerna innebär bl.a. att den nuvarande ordningen med aktiebrev som bärare av aktieägarens rättigheter överges till förmån för ett system där datorbaserad registrering hos Värdepapperscentralen VPC AB (VPC) blir rättsgrundande.

I propositionen framhålls att den föreslagna reformen för registrering av aktier kräver flera lagstiftningsåtgärder. Sålunda kommer en ny lag om kontobaserad hantering av aktier och skuldförbindelser att föreslås. I denna lag skall tas in bestämmelser om bl.a. registreringsåtgärder, rättsverkan av registrering samt insyn och sekretess. Förslaget om en övergång till ett kontobaserat system förutsätter också ändringar i en rad bestämmelser i gällande lagstiftning och då främst i aktiebolagslagen (1975:1385). Inom justitiedepartementet övervägs för närvarande vilka lagtekniska förändring­ar reformen kräver, och regeringen avser att senare i en särskild proposition lägga fram förslag till den lagstiftning som krävs.

Vad särskilt  gäller frågor om  den  enskildes rättstrygghet  inom ett

1 Riksdagen 1988/89. Ssami Nr2y


 


kontobaserat system anförs i propositionen att de registreringsåtgärder som 1988/89:LU2y utförs inom systemet kommer att vara avgörande för den enskildes rättsställ­ning. För att rättssäkerhetsaspekterna skall tillgodoses skall därför, enligt propositionen, berörda rättighetshavare underrättas om alla registreringar som rör en rättighet, dels av VPC beträffande ägarregistrerade innehav, dels av förvaltare beträffande förvaltarregistrerade innehav. Vidare'framhålls i propositionen att en möjlighet till omprövning av registreringsåtgärd bör införas. Ett inrättande av en klagonämnd, fristående från VPC, som skall kunna pröva olika registreringsåtgärder bör därför övervägas närmare. I propositionen framhålls också att VPC, såsom registeransvarig, bör ha ett långtgående - eventuellt strikt - skadeståndsansvar när det gäller direktregi-streräde innehavare. Det bör dock närmare övervägas vilka skador VPC skall vara ansvarig för.

I motion N2 av Hädar Cars m.fl. (fp) framhålls att det finns risk för att ett helt papperslöst system blir mindre påtagligt och begripligt för den enskilde aktiespararen. Enligt motionärerna bör det därför vara möjligt för en enskild aktieägare att även fortsättningsvis kunria erhålla skriftliga bevis på sitt innehav, och de begär i yrkande 1 ett tillkännagivande härom.

I likhet med motionärerna anser utskottet att det är angeläget att enskilda
aktieägare bereds möjlighet att erhålla skriftliga underrättelser om aktuellt
innehav. Som framgår av redogörelsen ovan övervägs för närvarande inom
justitiedepartementet den närmare utformningen av det nya systemet för
registrering av aktier m.m. Enligt vad utskottet erfarit kommer därvid även ■ '           •

den nu aktuella frågan att prövas. Med hänsyn härtill är någon riksdagens åtgärd med anledning av motionsyrkandet inte påkallad.

Motionärerna i motion N2 framhåller också att det kvarstår många juridiskt tekniska frågor att lösa innan det nya systemet kan träda i kraft. De anser därför att den kommande lagtexten bör skickas ut på remiss innan den föreläggs riksdagen, och de begär i yrkande 4 ett fillkännagivande härom.

Utskottet ansluter sig till motionärernas uppfattning att det är angeläget att de myndigheter och organisationer som berörs av den kommande lagstiftningen får tillfälle att framföra sina åsikter i lagstiftningsfrågorna. Vid ärendets fortsatta beredning inom justitiedepartementet är avsikten - enligt vad utskottet inhämtat - att berörda instanser skall inbjudas till en hearing för att de skall ges möjlighet att avge synpunkter på departementets förslag i god tid före beslut om lagrådsremiss. Enligt utskottets mening tillgodoser en sådan handläggningsordning syftet med motionsyrkandet. I den mån en remissomgång efter hearingen skulle visa sig erforderlig förutsätter utskottet att justitiedepartementet föranstaltar härom. Någon åtgärd från riksdagens sida med anledning av yrkande 4 i motion N2 är således inte påkallad.

Utskottet tar slutligen upp en fråga som rör aktiebokens offentlighet. I aktieboken införs aktieägarna med personuppgifter, och för varje ägare anges det antal aktier han äger av olika slag. Enligt gällande regler är aktieboken offentlig, och utskrift av aktieboken i avslämningsbolag skall på begäran tillhandahållas hos bolaget och hos VPC (3 kap. 13 § aktiebolagsla­gen). Utskriften får inte vara äldre än sex månader och får inte innehålla uppgift oni sådana aktieägare som har 500 aktier eller färre i bolaget.

I motion N2 kritiseras nuvarande regler om aktiebokens offentlighet.


 


Mofionärerna framhåller att det är det inflytande över ett företag som ett 1988/89:LU2y visst aktieinnehav ger upphov till som är av allmänt intresse och inte hur stort själva kapitalinnehavet är. Enligt mofionärerna bör i stället offentlighets­gränsen knytas fill röstetalet på så sätt att enbart de aktieägare vilkas andel av det totala röstetalet översfiger en viss nivå skall redovisas i den offentliga akfieboken, och i yrkande 3 begärs förslag fill ändrade regler i enlighet härmed.

Utformningen av den nuvarande regeln om begränsning av offentligheten i akfieboken har som närmare framgår av proposifionen (s. 46) övervägts av föredragande statsrådet. Enligt hans mening kan det ifrågasättas om en regel som baserar sig endast på antalet innehavda aktier är den lämpligaste avgränsningen, eftersom den inte ger en rättvisande bild av inflytandeförhål­landena i de olika aktiebolagen. Han anser därför att det kan finnas skäl att överväga en förändring av regeln. Med hänsyn till att det inom värdepappers­marknadskommittén (Fi 1987:03) pågår en översyn av reglerna för handel med värdepapper och därmed sammanhängande frågor om insyn i värdepap­pershandeln och bolagens ägarförhållanden anser statsrådet det dock inte lämpligt att för närvarande föreslå någon förändring av begränsningsregeln.

Utskottet anser - i likhet med föredragande statsrådet - att vardepappers­marknadskommitténs arbete bör avvaktas innan något ställningstagande görs i fråga om en förändring av regeln om begränsning av offentligheten i aktieboken. Enligt utskottets mening bör därför motion N2 yrkande 3 inte föranleda någon riksdagens åtgärd.

Utöver vad som ovan anförts föranleder propositionen - i de delar som berör lagutskottets beredningsområde - inte några uttalanden från utskottets sida.

Stockholm den 8 november 1988 På lagutskottets vägnar

Rolf Dahlberg

Närvarande: Rolf Dahlberg (m), Lennart Andersson (s), Owe Andréasson (s), Sfig Gustafsson (s), Ulla Orring (fp), Martin Olsson (c), Inger Hestvik (s), Allan Ekström (m), Bengt Kronblad (s), Gunnar Thollander (s), Hans Rosengren (s), Ewy Möller (m), Bengt Harding Olson (fp), Elisabeth Persson (vpk), Elisabet Franzén (mp), Lena Boström (s) och Karin Starrin (c).


 


gotab    Stockholm 1988 16077