Ekonomiskt partnerskapsavtal mellan EU och SADC-staterna

Yttrande 2017/18:NU2y

Yttrandet är publicerat

Händelser

Beredning
2017-09-26
Justering
2017-10-17
Trycklov
2017-10-27
PDF

Näringsutskottets yttrande

2017/18:NU2y

 

Ekonomiskt partnerskapsavtal mellan EU och SADC-staterna

Till utrikesutskottet

Utrikesutskottet beslutade den 21 september 2017 att ge näringsutskottet till­fälle att yttra sig över regeringens proposition 2016/17:210 Ekonomiskt part­nerskaps­avtal mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och de avtalsslutande SADC-staterna, å andra sidan samt eventuella följd­motioner. Det har kommit in en följdmotion (V) med förslag om att riks­dagen ska avslå regeringens proposition.

Näringsutskottet förordar att utrikesutskottet ska tillstyrka regeringens pro­po­sition om att godkänna det ekonomiska partnerskapsavtalet mellan Euro­peiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och de avtalsslutande SADC-staterna, å andra sidan samt avstyrka motionen.

I yttrandet finns en avvikande mening (V).

Utskottets överväganden

Ekonomiskt partnerskapsavtal mellan EU och SADC-staterna

 

Inledning

Enligt riksdagsordningen ska utrikesutskottet bereda ärenden om rikets förhållan­de till och överenskommelser med andra stater och mellanfolkliga organisationer, internationellt utvecklingssamarbete och utrikeshandel i övrigt och internationellt ekonomiskt sam­arbete, allt i den mån ärendena inte tillhör ett annat utskotts bered­ningsområde. Närings­utskottet ska enligt riksdags­ordningen bereda ärenden om handel.

Utskottet har löpande följt förhandlingarna om ett ekonomiskt partner­skaps­avtal mellan EU och SADC-staterna genom information från regeringen inför rådet i utrikesfrågor – handel, då avtalet varit på dagordningen.

Bakgrund

Södra Afrikas utvecklingsgemenskap (SADC) har 15 medlemsstater. Sju av dessa (Angola, Botswana, Lesotho, Moçambique, Namibia, Swaziland och Sydafrika) inledde förhandlingar om ett ekonomiskt partnerskapsavtal med EU i juni 2002. Förhandlingarna avslutades i juli 2014. Angola beslutade 2014 att inte preliminärt underteckna partnerskapsavtalet men kan enligt en särskild anslutningsklausul i avtalet ansluta sig i framtiden. Angola ingår i gruppen minst utvecklade länder och har därmed tull- och kvotfritt tillträde till EU:s marknad inom ramen för initiativet Allt utom vapen (Everything but Arms).

Enligt uppgift på kommissionens webbplats ingår övriga SADC-stater i andra regionala grupperingar som antingen förhandlar eller har förhandlat fram ekonomiska partnerskapsavtal med EU.

Avtalet undertecknades i juni 2016, och Europa­parlamentet godkände avtalet i september 2016. Avtalet började gälla provisoriskt den 10 oktober 2016 i de delar där EU har exklusiv kompetens. För att avtalet ska träda i kraft krävs att samtliga medlemsstaters nationella parlament godkänner det. Coto­nou­avtalet, som undertecknades 2000 mellan EU och de s.k. AVS-länderna (Afrika, Västindien och Stillahavsområdet) utgör ramverket för avtalet, och det ekonomiska partnerskapsavtalet hänvisar till Cotonouavtalets grund­läg­gan­de principer om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens prin­ciper. Genom Cotonouavtalet förbinder sig parterna att ersätta de tidigare en­skilda handelspreferenser som EU historiskt beviljat AVS-länderna med ekonomiska partnerskapsavtal med tonvikt på ömsesidighet, detta eftersom det ensidiga preferenssystemet inte var förenligt med Världshandels­organisa­tio­nens (WTO) regelverk. Cotonouavtalet innehåller ett åtagande om att ingå ekonomiska partnerskapsavtal som är förenliga med WTO:s bestämmelser. I Cotonouavtalet angavs därför att nya WTO-förenliga avtal skulle förhandlas fram innan den 1 januari 2008. Mot denna bakgrund beviljades EU 2001 ett undantag (en s.k. waiver) från reglerna i WTO som gav möjlighet att fortsätta att utsträcka de särskilda preferenserna till AVS-länderna fram till den sista december 2007. Förhandlingarna om de ekonomiska partnerskapsavtalen har blivit kraftigt försenade, och vid utgången av 2007 var det endast länderna i Väst­indien som hade avslutat förhandlingarna om ett fullständigt ekonomiskt partner­skaps­avtal. För övriga grupper togs det fram en tillfällig lösning i form av s.k. interimsavtal, som först och främst omfattar varuhandel. Det var den delen av avtalen som behövde klaras av för att göra den förmånliga behand­lingen av AVS-länderna WTO-förenlig, medan man kunde fortsätta att för­handla övriga delar av avtalen även efter det att undantaget hade löpt ut.

Propositionen

I propositionen föreslås att riksdagen godkänner det ekonomiska partnerskaps­avtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och de avtalsslutande SADC-staterna, å andra sidan. De avtalsslutande partner­staterna som ingår i SADC är Botswana, Lesotho, Moçambique, Namibia, Swaziland och Sydafrika. Det ekonomiska partnerskaps­avtalet med SADC-staterna har förhandlats fram i enlighet med de mål och prin­ciper för nya ekonomiska partnerskaps­avtal som fastställs i Cotonouavtalet. Partnerskaps­avtalet är ett utvecklingsorienterat handelsavtal vars syfte är att främja handel och regional integration, liberali­sera handeln och öka handels­utbytet.

Avtalet fokuserar på reducering eller i vissa fall eliminering av tullar och kvoter för varu­handeln. Avtalet innehåller bestämmelser om handelslättnader, tekniska handels­hinder, sanitära och fytosanitära åtgärder, handel och hållbar utveckling, tvistelösning, geo­gra­fiska beteckningar, ursprungsregler, jordbruk och fiske.

Avtalet innehåller s.k. rendez-vous-klausuler, dvs. klausuler om fortsatta förhandlingar om bl.a. tjänste­handel, investeringar, offentlig upphandling, im­materiella rättigheter och kon­kur­rens­politik i syfte att främja de avtals­slutande SADC-staternas integration i världs­handeln. Utvecklings­samarbete är ett vik­tigt komplement till handelsdelen inom partnerskaps­avtalet.

Regeringen framhåller bl.a. att avtalets asymmetriska natur möjliggör för de avtalsslutande SADC-staterna att skydda känsliga sektorer från europeiska konkurrenter. Regeringen anför att staterna har tillgång till ett stort antal skydds­åtgärder för att skydda sin inhemska industri och sina jordbruks­mark­nader samt för att säkerställa livsmedelstrygghet. Vidare anges att bestäm­melserna om ursprungsregler är mycket flexibla och att avtalet medger att exporttullar och exportavgifter kan tillämpas under exceptionella omstän­dig­heter. Avtalets bestämmelser om utvecklingssamarbete identifierar kapaci­tets­stöd och andra handelsrelaterade områden som kan beviljas ekonomiskt stöd från EU, och därutöver finns det medel för de avtalsslutande SADC-staterna att tillgå från Europeiska utvecklingsfonden och Aid for Trade.

Motionen

I kommittémotion 2017/18:343 av Yasmine Posio Nilsson m.fl. (V) anförs att riksdagen bör avslå regeringens proposition och därmed inte godkänna avtalet mellan EU och SADC-staterna. Motionärerna anser att avtalen om ekono­miskt partnerskap (EPA-avtalen) innehåller flera problematiska delar och att de riskerar att slå ut lokal produktion och regional handel samt underminera utvecklingsinsatser i de s.k. AVS-länderna.

Utskottets ställningstagande

Utskottet vill inledningsvis framhålla vad det anfört i tidigare sammanhang vid behandlingen av frågor om inter­nationell handel och frihandelsavtal. Det finns sedan länge ett brett stöd i riksdagen för ståndpunkten att frihandel i grunden är något positivt som kan leda till ökat välstånd och därmed är en viktig princip att värna. Utskottets uppfattning är att frihandel kan vara en starkt välståndsskapande kraft såväl för världens fattigaste länder som för de mer utvecklade.

Utskottet konstaterar att den övergripande målsättningen med avtalet är att på sikt utrota fattigdomen genom att inrätta ett handelspartnerskap som är förenligt med målet om hållbar utveckling och Cotonouavtalet. Avtalet ska även främja regional integration, ekonomiskt samarbete och sunt styrelseskick genom att inrätta ett öppet och förutsebart regelverk för handel och in­ves­teringar på regional nivå. Vidare syftar avtalet till att förbättra de avtals­slu­tande SADC-staternas kapacitet inom handelspolitiken, stödja förut­sätt­ning­arna för ökade investeringar samt förbättra utbudskapaciteten, konkur­rens­kraften och den ekonomiska tillväxten och därigenom göra det lättare för län­der­na att integreras i världsekonomin, i överensstämmelse med deras egna politiska val och utvecklingsprioriteringar.

Utskottet ser positivt på en ökad handel mellan EU och utvecklingsländer och välkomnar möjligheten till fördjupade relationer med de avtalsslutande SADC-länderna. Utskottet har goda förhoppningar om att avtalet på sikt kom­mer att kunna ha en positiv effekt för såväl svenska som afrikanska företag och konsumenter. Utskottet stöder avtalets intentioner och vill framhålla be­tydel­sen av att avtalet följs upp i enlighet med dessa, och konstaterar att par­terna åtagit sig att kontinuerligt övervaka tillämpningen och effekterna av part­nerskapsavtalet och att de förbinder sig att snarast samråda med varandra om problem skulle uppstå.

Utskottet vill vidare framhålla att frihandelsavtal inte får leda till sänkta nivåer när det gäller hälsa, miljö, djurskydd och säkerhet. Utskottet konstaterar att avtalet bekräftar vardera partens rättighet att fastställa den egna inhemska nivån för miljöskydd och skydd för arbetstagare, med insikt om det olämpliga i att främja handel eller investeringar genom att försvaga eller minska de inhemska skydds­nivåerna. Vidare bekräftar parterna sina åtaganden när det gäller multilaterala miljöavtal och ILO-konventioner som de har ratificerat. Genom avtalet görs även åtaganden om att samarbeta om handelsrelaterade aspekter av miljö- och arbetsrättsfrågor, och en part kan begära samråd i dessa frågor. Samrådet får även inkludera berörda myndigheter och intressenter. Utskottet vill i detta sammanhang även lyfta fram de åtaganden som görs för att motverka korruption.

Med anledning av det som anförs i motion 2017/18:343 (V) vill utskottet utöver vad det anfört även påminna om att bakgrunden till de ekonomiska partnerskapsavtalen är att EU:s tidigare system med särskilda och ensidiga handelspreferenser för AVS-länderna inte var förenligt med WTO:s regelverk, eftersom det var diskriminerande mot andra utvecklings­länder. För att avtalet ska vara förenligt med WTO:s bestämmelser krävs en ömsesidighet i mark­nads­tillträdet, dvs. båda parter måste liberalisera en väsentlig andel av handeln sinsemellan. Vad gäller övriga SADC-stater noterar utskottet att Angola har möjlighet att ansluta sig till avtalet i framtiden och att förhand­lingarna i sådana fall ska ske med hänsyn till Angolas särskilda situation. Kongo Kinshasa, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Seychellerna, Zambia och Zimbabwe för­hand­lar med EU om ekonomiska partnerskapsavtal som delar i andra regionala grupper, nämligen Centralafrikanska och monetära gemen­skapen (Cemac) och Östra och södra Afrika (ESA). Tanzania ingår i den regio­nala gruppen Östafri­kanska gemenskapen (EAC) som undertecknade ett avtal med EU i juni 2016.

Med detta förordar utskottet att utrikesutskottet tillstyrker proposition 2016/17:210 och avstyrker motion 2017/18:343 (V).

 

Stockholm den 17 oktober 2017

På näringsutskottets vägnar

Jennie Nilsson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Jennie Nilsson (S), Lars Hjälmered (M), Hans Rothenberg (M), Per-Arne Håkansson (S), Helena Lindahl (C), Lise Nordin (MP), Mattias Jonsson (S), Birger Lahti (V), Penilla Gunther (KD), Sofia Fölster (M), Patrik Engström (S), Gunilla Nordgren (M), Johan Nissinen (SD), Maria Weimer (L), Åsa Eriksson (S) och David Lindvall (S).

 

 

 

 

 

Avvikande mening

 

Ekonomiskt partnerskapsavtal mellan EU och SADC-staterna (V)

Birger Lahti (V) anför:

 

 

 

Handel baserad på rättvisa och jämlika handelsregler är central för möjlig­heterna till ekonomisk utveckling och fattigdomsbekämpning. Jag, och Vän­ster­partiet, är inte motståndare till handel eller att EU tecknar handels­avtal med fattiga länder. Vi är emot den globala handel som den ofta bedrivs i dag, på orättvisa villkor, och med en orättvis fördelning av de vinster som handeln genererar. Orättvisa handelsvillkor och ojämlika möjligheter att delta i världs­ekonomin är en av huvudförklaringarna till att världen fortfarande är så ojämlik, och att klyftorna mellan och inom länder i stor utsträckning fortsätter att växa. I likhet med vad som anförs i motion 2017/18:343 (V) menar jag att handelspolitiken därför måste följa utvecklingspolitikens målsättningar och vara samstämmig med politiken för global utveckling (PGU).

EPA-avtalen innehåller flera problematiska delar, och de riskerar att slå ut lokal produktion och regional handel samt underminera utvecklingsinsatserna i de s.k. AVS-länderna. De begränsar också handlingsutrymmet för AVS-län­der­na genom att möjligheten att använda sig av kvantitativa import­restrik­tioner eller exportskatter för att gynna lokal produktion och utveckling görs mer restriktiv.

Av de 15 stater som ingår i SADC har endast 6 stater undertecknat avtalet. Utöver att det säger en hel del om vilka som gynnas av avtalet menar jag att det riskerar att leda till en splittring inom SADC och försvaga de avtals­slu­tande SADC-staterna i eventuella konflikter med EU när det gäller avtalets tolkning. I praktiken blir avtalet för Sveriges del ett avtal med Sydafrika, den ekonomiskt mest utvecklade SADC-staten som står för en övervägande del av de avtalsslutande ländernas handel med EU. De andra ländernas intressen riske­rar därför att bli svaga i förhandlingarna gentemot EU:s och Sydafrikas in­tressen.

Ett allvarligt problem med avtalet handlar om bristen på insyn. God insyn i avtalets genomförande och tillämpning är en förutsättning för att kunna granska att det efterlevs och för möjligheten till ansvarsutkrävande. Bristen på insyn är tydligast när det gäller tvistlösning. Stämningsförfarandet och rätts­processer äger rum i en s.k. skiljedomstol utanför det nationella rätts­systemet, och avtalet ger därmed utrymme för parterna i en tvist att komma överens om att tvisten inte ska offentliggöras.

Vidare är bristen på transparens, öppenhet och dialog i förhandlingarna om internationella handelsavtal ett allvarligt problem.

Ytterligare ett problem med avtalet är att de skyddsnivåer som avtalet föreskriver för t.ex. allmän moral, människors, djurs eller växters liv eller hälsa, nationella skatter av konstnärligt, historiskt eller arkeologiskt värde eller uttömliga naturtillgångar är otillräckliga. Det skydd som finns i avtalet är vagt formulerat och riskerar därmed att få stå tillbaka för ekonomiska intressen.

Vilka konsekvenser avtalet får för människor i de avtalsslutande SADC-staterna avgörs till stor del av hur EU väljer att genomföra avtalet, exempel­vis när det gäller tolkningen av icke-tariffära handelshinder vid användande av im­portrestriktioner på jordbruksvaror för att gynna den egna inhemska mat­pro­duktionen, de sekretessbestämmelser som finns och skyddsnivåerna som avtalet föreskriver. I avtalet finns s.k. rendez-vous-klausuler som innebär att man ska ha fortsatta förhandlingar om regler för investeringar, patent och offent­lig upphandling. Dessa förhandlingar måste följas noga för att säker­ställa att EU:s egenintressen inte påverkar utvecklingen i en ännu mer orättvis riktning.

Att AVS-länderna i allmänhet, och de avtalsslutande SADC-staterna i detta fall, har full del i det globala politiska och ekonomiska samarbetet är självklart något positivt, men de måste delta på rättvisa villkor. De ekonomiska partner­skapsavtalen, som de ser ut i dag, når inte upp till de kraven. Alla konkurrerar inte på samma villkor. Riksdagen bör därför inte godkänna avtalet.

Jag förordar därmed att utrikesutskottet ska tillstyrka motion 2017/18:343 (V) och avstyrka proposition 2016/17:210.