Den europeiska gröna given

Yttrande 2019/20:NU5y

Yttrandet är publicerat

Händelser

Beredning
2020-03-05
Justering
2020-03-19
Trycklov
2020-03-20
PDF

Näringsutskottets yttrande

2019/20:NU5y

 

Den europeiska gröna given

Till miljö- och jordbruksutskottet

Miljö- och jordbruksutskottet beslutade den 3 mars 2020 att ge närings­ut­skottet tillfälle att yttra sig över EU-kommissionens meddelande Den euro­peiska gröna given (COM(2019) 640). Näringsutskottet beslutade den 5 mars 2020 att yttra sig över meddelandet.

Näringsutskottet begränsar sitt yttrande till de delar av meddelandet som rör utskottets beredningsområde och framhåller bl.a. att EU behöver en energi­politik som driver utvecklingen mot ett mer klimatsmart samhälle. Utskottet under­stryker även vikten av att de enskilda medlemsstaterna även i fort­sätt­ning­en får bestämma villkoren för utnyttjandet av sina energikällor, göra sina egna val mellan olika energikällor och råda över den egna energi­för­sörj­ning­ens allmänna struktur.

I yttrandet finns en avvikande mening (M, SD, KD, L).

 

 

 

Utskottets överväganden

Den europeiska gröna given

Bakgrund

Den 11 december 2019 presenterade Europeiska kommissionen meddelandet om den europeiska gröna given. Syftet med den gröna given är enligt med­del­an­det att ställa om EU:s politik till ett rättvist och välmående samhälle med en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi med netto­noll­utsläpp 2050 och där den ekonomiska tillväxten har frikopplats från resurs­för­bruk­ning­en. Den ska också skydda, bevara och förbättra EU:s naturkapital och skydda allmänhetens hälsa och välbefinnande från miljörelaterade risker och effekter. Meddelandet är en första färdplan för de centrala politiska strate­gi­er och åtgärder som krävs för att den europeiska gröna given ska bli verk­lighet. En rad lagstiftningsförslag och strategier kommer inom ramen för den gröna given att följa de närmaste åren.

Regeringskansliet har upprättat faktapromemorian 2019/20:FPM13 Med­del­ande om en europeisk grön giv med anledning av EU-kommissionens med­del­ande. I faktapromemorian redovisas bl.a. regeringens preliminära stånd­punkt och det anförs att regeringen avser att åter­komma till riksdagen om enskilda initiativ när de har presenterats.

I det följande yttrar sig näringsutskottet över de delar av EU-kommis­sionens meddelande som rör utskottets beredningsområde. Det handlar om frågor som bl.a. rör energi, näringslivets konkurrenskraft och handel.

Utskottets ställningstagande

Inledning

Utskottets ställningstagande redovisas under rubrikerna

–      EU:s energiomställning

–      Övrigt om den gröna given.

EU:s energiomställning

Utskottet kan konstatera att EU-kommis­sionen har en ökad ambition att hitta lösningar på långsiktiga utmaningar inom miljö- och energiområdena. I meddelandet anges att det inom de närmaste åren eventuellt kan bli aktuellt med en översyn av vissa av de rättsakter som formar EU:s energipolitik, vilket utskottet välkomnar. EU behöver enligt utskottets uppfattning en energipolitik som driver utvecklingen mot ett mer klimatsmart samhälle. En del i en sådan politik bör vara att kostnaden för utsläpp från fossila bränslen bör öka och utgöra incitament för t.ex. energieffektivisering och omställning av värme­sektorn. EU-kommissionen bör även ta fram lösningar för att EU på sikt helt ska kunna fasa ut fossila bränslen, vilket bör innefatta att subventionerna till fossila energislag tas bort. En utfasning av t.ex. fossil gas och olja skulle bidra till en ökad för­sörjningstrygghet genom diversifiering av energi­tillförseln. Under den kom­mande lag­stiftningscykeln är det enligt utskottets upp­fattning även nödvändigt med förslag om högre bin­dande mål för förnybar energi som innebär att samtliga medlemsstater tar ett ansvar för att minska sin klimat­påverkan. Utskottet vill också understryka att medlems­staternas kol­lek­tiva ansvar för att nå målsättningarna innebär att samtliga medlemsstater ska utforma nationell politik för att nå målen. Enskilda medlemsstater ska kunna gå längre än nuvarande ambitioner, vilket dock inte ska kunna kompensera för att andra medlemsstater inte vidtar några eller tillräckliga åtgärder. 

Det långsiktiga arbetet med riktade insatser för t.ex. integrering och utveck­ling av elmarknaden bör också fortsätta och utvecklas. Säkra elleve­ran­ser är något som behövs för att bl.a. främja elfordon inom trans­port­sektorn och under­lätta överflyttning av transporter till järnväg.

Avslutningsvis vill utskottet understryka vikten av att de kommande för­slag­en inom ramen för den gröna given är kostnadseffektiva, och utskottet påminner om att kostnads­­effektiviteten för specifika åtgärder kan skilja sig åt mellan medlems­sta­ter och beroende på när i tiden de genomförs.

Övrigt om den gröna given

Utskottet kan konstatera att EU-kommis­sionen har en ökad ambition att hitta lös­ningar på långsiktiga utmaningar inom miljö- och energiområdena. I med­delandet anges att det inom de närmaste åren eventuellt kan bli aktuellt med en översyn av vissa av de rättsakter som formar EU:s energipolitik. Utskottet vill detta i samman­hang understryka vikten av att de enskilda med­lems­­staterna även i fortsättningen får bestämma villkoren för utnyttjandet av sina energi­källor, göra sina egna val mellan olika energikällor och råda över den egna energi­försörjningens allmänna struktur.

När det gäller EU:s industripolitik är det utskottets uppfattning att den bör utformas så att den förbättrar industrins konkurrenskraft samtidigt som den bidrar till omställningen till ett klimatneutralt samhälle. En sådan politik måste tillvarata de möjligheter som en omställning till en cirkulär och bio­baserad ekonomi, strukturomvandling, digitalisering samt den ökade betydel­sen av tjänstefiering och regionala värdekedjor medför. Ett tydligt exempel på hur basindustrin kan ställa om är det svenska samarbetsprojektet Hybrit som syftar till att drastiskt minska stålindustrins utsläpp av koldioxid.

Utskottet kan vidare konstatera att EU-kommissionen betraktar handels­politiken som ett viktigt verktyg för att miljö- och klimatfrågorna ska få ett brett genomslag. Utskottet delar denna uppfattning och vill mot bakgrund av det som anförs i meddelandet framhålla att handelns betydelse för genom­förandet av Agenda 2030 och Paris­av­tal­et blir alltmer framträdande. Håll­bar­hets­dimensionen är en viktig utgångs­punkt för nya frihandels­för­handlingar och det är enligt utskottets upp­fattning viktigt att fler djupa och breda fri­han­dels­avtal mellan EU och tredje part ingås och att dessa tar hänsyn till miljö och hållbarhet.

Utskottet vill vidare framhålla användningen och utvecklingen av inter­nationella standarder och överensstämmande europeiska standarder för att und­vika en fragmentering i den globala handeln. Även de inter­nationella och europeiska regelverken för bl.a. exportkrediter och annan offentlig handels­finansiering bör utvecklas för att kunna bidra till hållbarhet och till att Parisavtalet upp­fylls. Utskottet vill även peka på vikten av att EU även i fort­sättningen arbetar för att underlätta handel med miljövaror och miljö­tjänster.

Omställningen till ett klimat­neutralt och hållbart Europa måste påskyndas sam­tidigt som den genom­förs på ett samhälls­ekonomiskt effektivt sätt inom ramen för lång­siktigt hållbara offentliga finanser. Nya åtgärder som inrättandet av Fonden för rättvis omställning bör enligt utskottets upp­fattning därför finan­sieras genom ompri­o­ri­te­ring­ar i den fleråriga budget­ramen.

Utskottet vill avslutningsvis betona vikten av att gedigna och genom­gri­pande konsekvens­analyser görs för de olika för­slag som kommer att pre­sen­teras framöver när det gäller kon­se­kvens­erna för såväl EU som Sverige.

Stockholm den 19 mars 2020

På näringsutskottets vägnar

Helene Hellmark Knutsson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Helene Hellmark Knutsson (S), Mattias Bäckström Johansson (SD), Monica Haider (S), Tobias Andersson (SD), Camilla Brodin (KD), Peter Helander (C), Patrik Engström (S), Per Schöldberg (C), Maria Gardfjell (MP), Lotta Finstorp (M), Mattias Karlsson i Luleå (M), Maria Stockhaus (M), Joar Forssell (L), Hanna Westerén (S), Teres Lindberg (S), Jessica Wetterling (V) och Charlotte Quensel (SD).

 

 

 

Avvikande meningar

 

EU:s energiomställning (M, SD, KD, L)

Mattias Bäckström Johansson (SD), Tobias Andersson (SD), Camilla Brodin (KD), Lotta Finstorp (M), Mattias Karlsson i Luleå (M), Maria Stockhaus (M), Joar Forssell (L) och Charlotte Quensel (SD) anför:

 

 

Vi vill inledningsvis framhålla att det är nödvändigt att EU tar fram strategier för en sammanhållen politik för jobb, konkurrenskraft och innovation sam­tidigt som alla medlemsstater når nettonollutsläpp senast 2050. Vi väl­komnar därför EU-kommissionens initiativ om den gröna given och ser på ett över­gripande plan positivt på kommissionens ansats att miljö- och klimat­frågorna ska prioriteras. Vi vill dock framhålla att EU:s arbete för att lösa gräns­över­skridande miljö- och energiproblem även bör bidra till bättre för­ut­sättningar för tillväxt och ökat välstånd.

Omställningen till ett samhälle som har en avsevärt lägre klimatpåverkan än dagens är beroende av en stabil och klimatvänlig energi­pro­duk­tion som kan möta ett ökat behov av el. I EU-kommissionens meddelande om den euro­pe­iska gröna given aviseras förslag som rör den energipolitik som fram­över kommer att drivas av EU. Bland annat anges att en översyn av förnybart- och energieffektiviseringsdirektiven kan vara nödvändiga. I detta samman­hang vill vi framhålla att en viktig utgångspunkt för EU:s energipolitik bör vara att fossila energikällor på sikt ska fasas ut och ersättas med fossilfri energi. Lika väl som att en utbyggd förnybar energi­produktion är en avgörande del för att en sådan omställning ska kunna ske bör kärnkraften ingå som en basal grund för att tillhandahålla ren och stabil kraft för ett samhälle med en hög grad av elektrifiering och en mycket låg klimatpåverkan. På så sätt kan ett fossilfritt EU även vara drivande i den globala energi­omställningen och bidra till såväl ökade export­möjlig­heter som ett förbättrat globalt och nationellt klimat­arbete.

När det vidare gäller de stöd för omställning som utarbetas inom ramen för EU:s fonder vill vi betona vikten av att stödkriterierna utformas så att de är teknik­neutrala och bidrar till en så kostnadseffektiv omställning till ett fossil­fritt samhälle som möjligt. Avslutningsvis vill vi även betona vikten av att nya regler som tas fram för att genomdriva den gröna given inte skapar nya onödiga pålagor och administrativa kostnader för företag. I annat fall kommer omställningen att hämma företagens konkurrenskraft och därmed minska möjlig­heterna för företag att vara en viktig del i densamma.