Ärendefördelningen mellan riksdagens utskott

Yttrande 1990/91:AU3

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Arbetsmarknadsutskottets yttrande 1990/91 :AU3y

Ärendefördelningen mellan riksdagens utskott


1990/91 AU3y


Till konstitutionsutskottet

Konstitutionsutskottet har berett arbetsmarknadsutskottet tillfålle att yttra sig över motion 1990/91;K302 av Martin Olsson (c) angående skyldighet att inhämta yttrande av arbetsmarknadsutskottet i vissa riksdagsärenden.

Bakgrunden till remissen anges i en PM från konstitutionsutskottet vara följande. Under allmänna motionstiden i år väcktes ett flertal frågor rörande bl.a. ärendefördelningen mellan utskotten och former­na för ärendeberedningen. Ett eventuellt förslag från konstitutionsut­skottet rörande förändringar i ärendefördelningen och i beredningsord­ningen kan komma att beröra många utskott. I det skedet kan det enligt konstitutionsutskottet finnas anledning att bereda resp. utskott tillfålle att yttra sig över förslaget. För att få ett underlag för beredning­en av ärendet är det önskvärt att redan nu få synpunkter från de av motionsyrkandena direkt berörda utskotten anser konstitutionsutskot­tet.

1 motionen hemställs att arbetsmarknadsutskottet "regelmässigt skall beredas tillfälle att yttra sig i samtliga ärenden om lokalisering av statlig verksamhet". Till utgångspunkt för sitt yrkande tar motionären beredningen av ärendet om lokalisering av skolverket, som behandla­des av riksdagen i december 1990. Beslutet att lokalisera skolverket till Stockholm fattades "utan att det föreslagits vare sig i propositionen eller i någon motion och utan alt arbetsmarknadsutskottet beretts tillfålle att yttra sig", framhåller motionären.

Utskottet vill med anledning av vad sålunda anförts framhålla följan­de. Utskottet har vid flera tillfållen under årens lopp redogjort för sin uppfattning om lokalisering och omlokalisering av statlig verksamhet. 1 sitt av riksdagen godkända betänkande I989/90;AU13 tog utskottet senast upp denna fråga med anledning av propositionen (prop. 1989/90:76) om regionalpolitik för 90-talet och i anslutning därtill väckta motioner. Utskottet har framhållit att beslut om omlokalisering av befintlig verksamhet eller lokalisering av nya myndigheter bör föregås av noggranna överväganden i skilda hänseenden. Beträffande lokalisering av nya myndigheter har utskottet vid flera tillfållen uttalat att det är viktigt att pröva möjligheterna att välja annan lokaliserings-

Riksdagen 1990/91. ISsamt. Nr3 :


ort än Stockholm. De av utskottet sålunda föreslagna och av riksdagen        1990/9l:AU3y

godkända principerna för lokalisering resp. omlokalisering av statlig verksamhet torde därför vara väl kiinda.

Vad härefter gäller frågan om utskottets hörande i lokaliserings-eller omlokaliseringsärenden kan utskottet först notera utvecklingen i praxis. Under 1970-talet och början av 1980-talet har praxis i princip varit att utskottet har beretts tillfålle att yttra sig över förslag till lokalisering av nya myndigheter, medan så icke varit fallet beträffande omlokalisering av redan befintlig eller delar av befintlig verksamhet. Någon entydig linje har i vart fall under senare delen av 1980-talet inte kunnat iakttas.

Utskottet utgår från att de uttalanden som utskottet gjort om princi­perna för lokalisering av statlig verksamhet och som riksdagen har ställt sig bakom genomsyrar varje behandling av ärenden som del här är fråga om.

Enligt utskottets uppfattning är det naturligtvis av värde om fackut-skotlens beredning tillförs arbetsmarknads- och regionalpolitiska syn­punkter på bestämda lokaliseringsförslag.

Den ordning som hittills gällt och som inneburit att resp. utskott fått bedöma frågan om remiss lill arbetsmarknadsutskottet finns det emellertid inle tillräckliga skäl att frångå.

Stockholm den 19 mars 1991

På arbetsmarknadsutskottets vägnar

Lars Ulander

Närvarande: Lars Ulander (s), Elver Jonsson (fp), Kjell Nilsson (s), Lahja Exner (s), Börje Hörnlund (c), Gustav Persson (s), Anders G Högmark (m), Sten Östlund (s), Bo Nilsson (s), Monica Öhman (s), Mona Saint Cyr (m), Charlotte Branting (fp), Kersti Johansson (c), Karl-Erik Persson (v), Anna Horn af Rantzien (mp), Eivor Husing (s) och Erik Holmkvist (m).

Avvikande mening

Börje Hörnlund och Kersti Johansson (båda c) anser att den del av utskottets yttrande som börjar med "Enligt utskottets" och slutar med "att frångå" bort ha följande lydelse:

Enligt utskottets uppfattning kan det naturligtvis vara av stort värde om arbetsmarknadsutskottet regelbundet bereds tillfålle att lämna ar­betsmarknads- och regionalpolitiska synpunkter på bestämda lokalise­ringförslag.

gotab  98343, Stockholm 1991