Alkoholärenden vid länsstyrelserna

Yttrande 1988/89:SoU3

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Socialutskottets y ttrahde 1988/89 :SoU3y

Alkoholärenden vid länsstyrelserna


 

1988/89 SoU3y


Till bostadsutskottet                    ,,

Bostadsutskottet har berett socialutskottet tillfälle att yttra sig över vad i
budgetpropositionen (prop. 1988/89:100 bil. 15 s: 72-119) föreslagits beträf­
fande länsstyrelsernas befattning med frågor om alkoholärenden m.rh. samt
motion l988/89:Bo308 av Olof Johansson m.fl. (c) och motion 1988/
89:Bo313 av Göran Magnusson m.fl. (s).                 •

Utskottet

I motion Bo308 (c) yrkas att länsstyrelsernas resurser disponeras så atf de.
alkoholpolifiska uppgifterna kan fullgöras. I mofion Bo313 (s):begärs ett
tillkännagivande av personalbehovet, på länsstyrelserna för tillsyn och.
rådgivning i anslutning till serveringstillstånden.          ■     ,       ;     , •

Motionärerna framhåller att resurserna för tillståndsprövning och tillsyn av alkoholservering på restauranger är otillräckliga. Detta leder, enligt motionärerna, till att intentionerna bakom 1977 års alkoholpolifiska riks­dagsbeslut inte kan tillgodoses såvitt gäller övervakningen av tillämpningen av alkohollagsfiftningen.

Enligt lagen (1977:293) om handel rned drycker (LHD) lämnas tillstånd för
handel med öl och servering av alkoholdrycker av länsstyrelsen. Styrelsen
har också ett tillsynsansvar enligt lagen.              ,      . : ■    ,'.

I samband med att tillstånd lämnas kan länsstyrelsen ge föreskrifter.. Länsstyrelsen kan också i efterhand lämna föreskrifter. Även andra åtgärder kan vidtas, som varning eller återkallelse av tillståndet. Socialstyrelsen, utövar den centrala tillsynen över efterlevnaden av lagstiftningen.

I propositionen 1976/77:108 som låg till grund för 19.77 års alkoholpolitiska beslut underströk det föredragande statsrådet att övervakningen av handeln med alkoholdrycker bör ha en offensiv inriktning med särskild tonvikt .på förebyggande insatser och skärpt lagtillämpning. Alkoholhandläggarens arbetsuppgifter beskrevs i propositionen (s.39) på följande sätt.    ,,

Tjänstemannen skall vara länsstyrelsens expert på ärenden om försäljning av drycker. Tyngdpunkten i hans arbete bör ligga på rådgivande och förebyg­gande verksamhet. Genom rådgivande verksamhet och en smidig handlägg­ning av ärendena bör det kunna undvikas att administrativa tvångsmedel' kommer till annat än begränsad användning. Tjänstemannen skall verka för att servering av och detaljhandeln med

1 Riksdagen 1988/89. 12 saml. Nr3y


alkoholdrycker iriom länet bedrivs i enlighet med gällande bestämmelser och 1988/89:SoU3y föreskrifter samt att nykterhet, trevnad och ordning upprätthålls på försälj­ningsställena; ;Han bör i första hand lita fill individuell information fill rättighetshavare; försäljningsföreståndare samt restaurang- och butiksperso­nal. När missförhållanden ådagaläggs bör han söka åstadkomma rättelse i första hand på frivillig väg genom överiäggningar med fillståndsinnehavaren. För att deska lippgifter skall kunna fullgöras krävs ett gott samarbete med polis- och söcialmyndigheter samt andra myndigheter, insfitutioner och organisationer som är engagerade i alkohol- och nykterhetsvårdsfrågor i länet. Tjänstemannen bör delta i regionala konferenser och kurser som berör nykterhets- och alkoholfrågor. Det är särskilt vikfigt att tjänstemannen har ett fortlöpande samarbete med de sociala centralnämnderna i de olika kommunerna.

I propositionen förordades en utökning av antalet alkoholhandläggartjänster hos länsstyrelsen från 27,5 fill 45.,..

I proposition 1979/80:1; om jSocialtjänsten förutsattes att alkoholfrågor skulle handläggas vid den sociala .enheten (funktionen), då ett av syftena bakom 1977 års beslut var att rner systematiskt koppla, de alkoholpolitiska insatserna till andra åtgärder för att förebygga missbruk (jfr prop. 1979/80:6, SoU 45).

Sedan reglerna om återkallelse av tillstånd ändrades 1982 så att även ekonomisk misskötsamhet blev en grund för ingripande har ökad vikt lagts vid länsstyrelsens kontroll av uppgifter från olika myndigheter, främst i frågor av ekonomisk art. Vid' länsstyrelserna finns för närvarande ca 35 . alkoholhandläggare. Vid flertalet länsstyrelser finris alkoholhandläggarna organisatoriskt inom den sociala funkfionen.

Riksrevisionsverket (RRV) redovisade ,1984 en översiktlig kartläggning av reglerna för servering av alkoholdrycker.,Verket föreslog att tillståndsplik­ten skulle slopas delvis .och atf tillståndsprövningen skulle förenklas. . Alkoholhandelsutredningen framhöll i sitt betänkande (SOU 1985:15) Handeln med drycker att det står klart att servering av åtminstone de starkaste alkoholdryckerna, dvs. spritdrycker, vin och starköl, även i fortsättningen bör vara underkastad én fillståndsplikt.' Utredningen redovi­sade emellertid vissa förenklingar som skulle kunna vidtas utan att grunderna för 1977 års alkoholpolitiska beslut rubbas. Utredningen ansåg att länsstyrel­serna liksom idag skall ha hand öm tillståndsprövningen enligt LHD.

Regeringen gav år 1986 f.d; landshövdingen Ösborne Bartley i uppdrag att se över länsstyrelsens sociala funkfion; dess arbetssätt, arbetsformer och organisatoriska tillhörighet. Utrediiirigeri har nyligen redovisat upf)draget i promemorian Länsstyrelsérnassöciålafuhktiöner(Ds 1989:9). I j)romemori-an understryks behovet åv-en resursförstärkning till dé sociala enheterna. När det gäller alkoholärendena ifrågasätts bl.a. om Inte aill tillståndsgivning borde kunna ske hos kommunen. Pröniemorian skall nu, tillsammans med betänkandet (SOU 1989:5) Samordnad länsförvaltning, remissbehandlas.

I rapporten från socialdepartementets översyn av.socialstyrelsens uppgif­ter och inriktning; Socialstyrelsen i förändring (Ds 1988:74) tas frågan om resurserna till de sociala funktionerna upp (s. 116 f.). Det anges därvid att ett ställningstagande i resursfrågan bör anstå i avvaktan på nyssnämnda översyn av de sociala funktionerna.


 


En mofion, snarlik de nu aktuella, behandlades av skatteutskottet resp.     1988/89:SoU3y bostadsutskottet våren 1988.

I yttrande till bostadsutskottet konstaterade skatteutskottet (SkU 1987/ 88:4y) bl.a. att frågan om serveringstillstånd utgör ett växande problem med hänsyn till den stora ungdomliga publik som numera besöker restauranger och andra serveringsställen. Skatteutskottet hänvisade till att möjligheterna att förbättra tillsynen skulle tas upp vid översynen av de sociala funktionerna och att frågan uppmärksammas inom socialstyrelsen. Utskottet tillade att man kan utgå från att den angivna utvecklingen för restaurangerna och förhållandena inom branschen kommer att tas upp av regeringen i samband med det fortlöpande arbete som pågår angående de alkoholpolitiska frågorna. Någon särskild åtgärd från riksdagens sida ansågs därför inte erforderlig.

Bostadsutskottet instämde i skatteutskottets bedömning (BoU 1987/88:18
s. 9).                                                     ,

Utskottet gör följande överväganden.

För att förebygga och avhjälpa missförhållanden i samband med servering av alkoholdrycker krävs en övervakning från samhällets sida som är både smidig och verkningsfull. Tillståndsprövningen och tillsynen måste ges de resurser som behövs för att fullfölja samhällets alkoholpolitik.

Översynen av länsstyrelsernas sociala enheter/funktioner som handhar den regionala övervakningen av alkohollagstiftningens efterlevnad har nyligen avslutats. Rapporten från översynen skall remissbehandlas. De sociala enheternas/funktionernas arbetsuppgifter kan även komma att beröras av ställningstagandena beträffande socialstyrelsens framtida orga­nisation. En proposition i sistnämnda fråga kommer enligt uppgift att överlämnas inom kort.

Enligt utskottets mening bör den vidare beredningen inom regeringskans­liet av de organisatoriska frågorna rörande länsstyrelsernas sociala enheter/-funktioner avvaktas innan något initiativ från riksdagens sida övervägs. Utskottet avstyrker därför de aktuella motionerna.

Stockholm den 21 februari 1989 På socialutskottets vägnar

Daniel Tarschys

Närvarande: Daniel Tarschys (fp), Bo Holmberg (s), Anita Persson (s), Sten Svensson (m), Ulla Tilländer (c), Per Stenmarck (m), Johnny Ahlqvist (s), Rinaldo Karlsson (s), Ingegerd Anderiund (s), Ingrid Hemmingsson (m), Ingrid Ronne-Björkqvist (fp), Rosa Östh (c), Anita Stenberg (mp), Jan Andersson (s), Sinikka Bohlin (s), Maj-Inger Klingvall (s) och Rolf L Nilson (vpk).


 


Avvikandemening                                          i988/89:SoU3y

Ulla Tilländer och Rosa östh (båda c) anser att de sista styckena av utskottets yttrande som börjar med "Översynen av" och slutar med "aktuella motionerna" bort ha följande lydelse:

Minskningen av länsstyrelsernas resurser för handläggning av alkoholär­enden har medfört att erforderlig kontroll av utskänkningstillstånd inte kan ske. Denna utveckling kan knappast förenas med ett effektivt genomförande av den av riksdagen antagna alkoholpolifiken. Det är därför angeläget att länsstyrelsernas resurser disponeras så att riksdagens beslut kan fullföljas. Utskottet tillstyrker således de här aktuella motionerna.

gotab   17005, Stockholm 1989