Till innehåll på sidan

Väljare vägrad att rösta på grund av att väljaren redan var avprickad i röstlängden

Valprövningsnämndens beslut 61 (delvis)-2014

Beslut
Avslag
Beslutat
14 januari 2015
Ämnesord
Röstningsförfarandet, Röstningslokal
Rättsfallsbeteckning
2014:29

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län fastställde i ett beslut den 23 september 2014 utgången av valet till kommunfullmäktige i Mölndals kommun den 14 september 2014. Valresultatet tillkännagavs genom att protokollet med beslutet lades fram för granskning den 23 september 2014.

Redogörelse för överklagandet

AA har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. Den person i vallokalen som tog emot hennes röstkort påstod felaktigt att hon redan hade röstat. Så var inte fallet men då hennes namn var struket i röstlängden förvägrades hon att rösta. Personen i fråga var dessutom otrevlig. Även vid en senare kontakt med Valnämnden i Mölndal bemöttes hon otrevligt och anklagades för att redan ha röstat.

Valnämndens yttrande

Valnämnden i Mölndal har i yttrande till länsstyrelsen den 30 september 2014 anfört i huvudsak följande.

Valnämnden i Mölndal gjorde under valdagen bedömningen att det förelåg hinder för röstning [jfr 9 kap. 6 § 2 b vallagen (2005:837)] eftersom det fanns en markering i röstlängden att AA redan hade röstat och att AA, enligt 9 kap. 7 § samma lag, av det skälet inte fick avlägga sin röst. Valnämnden anser inte att det föreligger skäl att ändra den bedömningen. Valnämnden anser dessutom att alldeles oavsett om AA skulle fått rösta eller inte, så påverkas inte valresultatet av det faktum att hon förvägrades rösta.

Länsstyrelsens yttrande

Länsstyrelsen Västra Götalands län har i ett yttrande till Valmyndigheten den 1 oktober 2014 anfört i huvudsak följande.

Enligt 9 kap. 6 § vallagen ska röstmottagarna innan valkuvert tas emot kontrollera bl.a. att väljaren enligt röstlängden inte redan har röstat. Av protokoll från vallokal, Lackarebäck norra, framgår att XX var avbockad i längden, troligen felaktigt, att valnämnden underrättades och att ordförande och vice ordförande bad väljaren om ursäkt. AA är avprickad i röstlängden och har enligt anteckning röstat i riksdags-, kommunal- och landstingsval. – – – Länsstyrelsen kan konstatera att det förekommer att personer felaktigt avprickas i röstlängden. Det finns dock inte skäl att anta att en felaktig avprickning påverkar valutgången. Länsstyrelsen finner därför inte skäl att tillstyrka bifall till överklagandet.

Valmyndighetens yttrande

Valmyndigheten har den 20 oktober 2014 yttrat sig i Valprövningsnämndens ärende rörande AA:s överklagande av riksdagsvalet och i det ärendet ansett att det inte finns grund för rättelse enligt 15 kap. 13 § vallagen.

Valmyndigheten har den 11 november 2014 efter begäran av Valprövningsnämnden redovisat en känslighetsanalys avseende bl.a. valet till kommunfullmäktige.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Bestämmelser om röstmottagning finns i 9 kap. vallagen. Enligt 9 kap. 6 § ska röstmottagarna kontrollera bl.a. att väljaren enligt röstlängden har rösträtt vid valet och inte redan har röstat. Enligt 9 § 2 valförordningen (2005:874) ska röstmottagarna i protokollet anteckna om de har vägrat att ta emot valkuvert eller ytterkuvert för budröst och anledningen till detta.

Det framgår av utredningen i ärendet att AA har förvägrats att rösta i valet till kommunfullmäktige på grund av att hon redan varit avprickad i röstlängden. Det är inte möjligt att mot bakgrund av utredningen klarlägga orsaken till det inträffade. Utredningen tyder dock på att det berott på att hon felaktigt har avprickats i röstlängden. Om så skett är det fråga om en avvikelse från föreskriven ordning.

Förordnande om rättelse genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd ska enligt 15 kap. 13 § vallagen ske bara om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Valmyndighetens beräkningar med utgångspunkt från resultatet för valet till kommunfullmäktige i Mölndals kommun visar i huvudsak följande.

Samtliga mandat i kommunfullmäktige är fasta. Det parti som har högst jämförelsetal i sista uträkningssteget tar det sista mandatet i valkretsen. I Mölndals kommun, valkrets Mölndal 2, var det Arbetarepartiet-Socialdemokraterna med ett jämförelsetal på 345,00 som tog det sista mandatet. Närmast att ta det sista mandatet var Moderaterna med jämförelsetalet 332,80. För att Moderaterna skulle ta det sista mandatet krävdes att partiet fick ytterligare 184 röster, allt annat oförändrat.

I valkretsen Mölndal 2 fick två av Centerpartiets kandidater BB och CC samma antal personröster vilket ledde till lottning mellan de två kandidaterna. BB fick då det första av Centerpartiets två mandat i valkretsen och CC fick det andra mandatet. BB blev dock enligt 14 kap. 11 § vallagen dubbelvalsavvecklad i valkretsen Mölndal 2 eftersom BB blev invald i valkretsen Mölndal 1. BB ersattes av DD i Mölndal 2. Den person som låg närmast att få fem procent personröster av partiets röstetal i valkretsen var Sverigedemokraternas EE. Han hade behövt ytterligare nio röster för att bli invald på personröster, allt annat oförändrat.

Valprövningsnämnden finner, mot bakgrund av den marginal som förelegat, att den avvikelse som förkommit inte med fog kan anses ha inverkat på valutgången. AA:s överklagande ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.