Till innehåll på sidan

Väljare vägrad att rösta på grund av att väljaren redan var avprickad i röstlängden

Valprövningsnämndens beslut 57-2014

Beslut
Avslag
Beslutat
10 december 2014
Ämnesord
Röstningsförfarandet, Röstningslokal
Rättsfallsbeteckning
2014:23

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Valmyndigheten fastställde i ett beslut den 20 september 2014 utgången av valet till riksdagen den 14 september 2014. Valresultatet tillkännagavs genom en kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar den 23 september 2014.

Redogörelse för överklagandet

AA har överklagat Valmyndighetens beslut och anfört i huvudsak att han blivit fråntagen sin rätt att rösta då hans namn redan var avprickat i röstlängden när han kom till vallokalen under valdagen.

Valnämnden i Malmö kommuns yttrande

Valnämnden i Malmö kommun har yttrat sig till Länsstyrelsen i Skåne län den 8 oktober 2014 och anfört i huvudsak följande. Valnämnden har varit i kontakt med det aktuella valdistriktets ordförande BB, som har uppgivit följande.

BB var närvarande i röstlokalen vid tillfället då AA nekades att rösta, eftersom denne redan var avprickad i röstlängden. BB beklagade det inträffade och förklarade för AA att han hade rätt att överklaga.

BB har vidare uppgivit att den ordinarie längdföraren i valdistriktet är en mycket erfaren längdförare, men har avlösts vid rast av röstmottagare med inte lika stor erfarenhet. […]

Valnämnden har sammanfattningsvis ingen anledning att betvivla AA:s uppgift om att han inte röstat tidigare, varför det sannolikt är fråga om en felavprickning i röstlängden från röstmottagarnas sida.

Länsstyrelsen i Skåne läns yttrande

Länsstyrelsen i Skåne har i ett yttrande till Valmyndigheten den 8 oktober 2014 hänvisat till yttrandet från Valnämnden i Malmö kommun.

Valmyndighetens yttrande

Valmyndigheten har yttrat sig den 20 oktober 2014 och anfört i huvudsak följande.

Valmyndigheten kan konstatera att röstmottagarna, i det protokoll som fördes i vallokalen, har antecknat att AA vägrats rösta eftersom hans namn redan var avprickat i röstlängden och att en notering har gjorts om detta i röstlängden. Enligt yttrandet från länsstyrelsen i Skåne län har AA även informerats om rätten att överklaga valet.

Mot bakgrund av den information som inhämtats i ärendet framstår det som sannolikt att AA:s namn felaktigt avprickats i röstlängden innan han försökte att rösta. Röstmottagarna har i denna situation inte haft annan möjlighet enligt 9 kap. 6 § vallagen (2005:837) än att vägra AA att rösta. Någon avvikelse från föreskriven ordning enligt 15 kap. 13 § första stycket p. 1 vallagen har i detta hänseende alltså inte förekommit.

Orsaken till den felaktiga avprickningen är oklar. Valmyndigheten anser att även om röstmottagarna brustit i sin uppmärksamhet och gjort felaktig avprickning i röstlängden, vilket är en avvikelse från föreskriven ordning, så kan det inte enligt 15 kap. 13 § tredje stycket med fog antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Mot denna bakgrund anser Valmyndigheten att det inte finns grund för rättelse enligt 15 kap. 13 § vallagen.

Valmyndigheten har i ett kompletterande yttrande den 29 oktober 2014 anfört i huvudsak följande.

Det sista fasta valkretsmandatet i valkretsen i Malmö kommun tillföll enligt det överklagade beslutet Sverigedemokraterna med jämförelsetalet 8057,00. Närmast att ta det sista mandatet var Folkpartiet liberalerna med jämförelsetalet 7142,86. För att Folkpartiet liberalerna skulle ta det sista fasta mandatet i valkretsen krävdes - under förutsättning att Sverigedemokraterna inte fick någon ytterligare röst - att Folkpartiet liberalerna fick 1 280 röster.

Vid fördelningen av utjämningsmandat i hela landet tilldelades enligt det överklagade beslutet det sista mandatet Vänsterpartiet. Närmast att ta det sista utjämningsmandatet var Folkpartiet liberalerna. För att Folkpartiet liberalerna skulle ta det sista utjämningsmandatet krävdes – under förutsättning att Vänsterpartiet inte fick någon ytterligare röst – att Folkpartiet liberalerna fick 1 177 fler röster.

I det överklagade beslutet tillfördes inget av utjämningsmandaten valkretsen Malmö kommun. Den nu aktuella rösten kunde inte, oavsett vilket parti den skulle ha tillfallit, ha medfört att ett utjämningsmandat tillfördes valkretsen Malmö kommun.

Det finns ingen kandidat som med en extra personröst i valkretsen Malmö kommun skulle kunna ha blivit invald på bekostnad av en annan kandidat.

Mot bakgrund av dessa beräkningar anser Valmyndigheten att det som förekommit inte med fog kan antas ha inverkat på valutgången enligt 15 kap. 13 § vallagen (2005:837).

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen
  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.
Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt besluts¬myndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Bestämmelser om röstmottagning finns i 9 kap. vallagen. Enligt 9 kap. 6 § ska röstmottagarna kontrollera bl.a. att väljaren enligt röstlängden har rösträtt vid valet och inte redan har röstat. Om det inte finns några hinder mot att ta emot ett valkuvert ska röstmottagarna enligt 9 kap. 7 § samma lag i väljarens närvaro lägga kuverten i valurnan för de val valsedlarna gäller och markera detta i röstlängden. Enligt 9 § 2 valförordningen (2005:874) ska röstmottagarna anteckna i protokollet om röstmottagarna har vägrat ta emot valkuvert eller ytterkuvert för budröst och anledningen till detta.

Det framgår av utredningen att AA förvägrats att rösta på grund av att han redan var avprickad i röstlängden. Det är inte möjligt att mot bakgrund av utredningen klarlägga orsaken till det inträffade. Utredningen tyder dock på att det berott på att AA tidigare felaktigt prickats av i röstlängden. Om så skett är det fråga om en avvikelse från föreskriven ordning.

Av Valmyndighetens redogörelse framgår att den avvikelse som kan ha skett beträffande avprickningen av AA i röstlängden inte med fog kan antas ha inverkat på valutgången. AA:s överklagande ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.